петък, март 29, 2024

Листата на ореха са дар Божи: Особено през май и юни лечебната им мощ е огромна

Най-четени

Орехът е безценен дар на природата. Ореховите плодове не са единствените полезни и лечебни части на ореховото дърво. Листата му са също много полезни.
Ореховите листа могат да бъдат набрани в свеж вид за дълъг период от време през годината. Въпреки това, през юни, лечебните свойства на ореховите листа са най-силно изразени. Можете да използвате ореховите листа за вътрешно и външно приложение, под формата на компреси или чай.
Чаят от ореховите листа притежава противовъзпалителни свойства и действа срещу устойчивите гъбични и бактериални инфекции. Също така чаят е полезен, когато става въпрос за лечение на възпаление на кожата, стомашно-чревния тракт и при акне.
Тази билка има огромна мощ, само трябва да знаете как да я използватеЖивовлякът, известен с богатите си антибактериални и антисептични свойства, на Изток е популярен лек…May 16 2019vijti.com

Ореховите листа се прилагат нашироко в нашата народна медицина външно, сварени във вид на каша – за компреси като затягащо и антисептично средство при скрофули, екземи, рани, за налагане при хемороиди и др. Против същите заболявания се препоръчва също бани от отварата на листата, както и при болни от рахит, подагра, кожни струпеи, маясъл и др.
Листата съдържат до 3% инозит, до 7% минерални вещества, до 5% дъбилни вещества, свободни галова и елагова киселина, до 0,03% етерично масло, горчиво вещество (за което се предполага, че има действие подобно на витамин К).

РЕЦЕПТИ С ЛИСТА НА ОРЕХ
При атеросклероза: залейте 1 супена лъжица изсушени листа с кипяща вода (250 гр.), запарете за 1 час, прецедете. Пийте по 1/3 чаена чаша три пъти дневно преди ядене.
При възпаления на стомашно-чревния тракт: залейте 1 с.л. сушени листа с 0,5 литра вряща вода. Запарете и прецедете. В течение на целия ден пийте от отварата, като всеки път я подгрявате.

- Advertisement -

При ангини, възпаления на венците: 1 с.л. листа залейте с вряла вода. Запарете и прецедете. Вземайте по 1 с.л. 3 пъти на ден. Освен това с отварата изплаквайте гърлото и устната кухина, като задържате течността в устата поне за 1 минута.
При диабет: 1 с.л.листа залейте с 1 чаша (250 гр.) гореща вода, оставете да ври 15-20 минути. Охладете и прецедете сместа. Приемайте на малки глътки в течение на деня.
При кожни заболявания: 5 с.л. от листата залейте с 0,5 л вряща вода, оставете да ври 10–15 минути на бавен огън. Охладете и прецедете. Приемайте под формата на компреси и обтривания.

Добри резултати дават листата и околплодника в дерматологията: счукайте 80 гр.листа от орех, залейте ги с 300 гр.растително масло и оставете на тъмно 15-20 дни. Прецедете и с полученото орехово масло обтривайте кожата, след като е почистена добре.
Внимание: както при всички народни методи на лечение, преди да започнете дадена процедура, задължително се консултирайте с лекар или дерматолог за евентуални противопоказания във вашия случай!
Магическата билка Христова кръв, която лекува и душата, и тялотоЕдва ли има билка, която да лекува толкова много болести както жълтия кантарион. Не случайно хората …Apr 27 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации