петък, март 29, 2024

Лечение с мушкато: Можете да излекувате с това красиво цвете цели 9 болести

Най-четени

Домашна пеларгония или мушкато – растение, което преди се е считало за цветето на аристократите. Неговите невероятни буйни цветове ще украсят всеки дом.
Но мушкатото не е просто красиво цвете. Лечебните му свойства са трудни за подценяване. Как точно да използвате това непретенциозно растение?
Обърнете внимание, че всички видове мушкато без изключение имат лечебни свойства.
Лечение с мушкато
За лечение на кашлица на литър вода вземете 25 грама листа от пеларгония и ги сварете в продължение на 10 минути. С течността си направете гаргара и ще изчистите симптомите на обикновената настинка. Сокът от листата на това растение може да се капне в носа, за да се отървете от настинка.
Вуйна ми разкри тайната си как най-лесно захваща любимото си цвете – мушкатоЕдно от най-любимите цветя на българина е мушкатото. То е толкова красиво и ухае неповторимо. Затова…Nov 29 2018vijti.com

Приложете парче мушкато към китката си, ако искате да нормализирате кръвното налягане.
При отит леко стиснете листо от мушкато, за да отделите сок. Сложете листото в епруветка и я поставете в ухото си за една нощ.
За да облекчите зъбобола, прикрепете листо от растението към зъба.
Мушкатото отделя бактерицидни вещества, които унищожават стафилококи, провокиращи възпалителни заболявания.
Етеричното масло от мушкатото има благоприятен ефект върху кожата, лекувайки обриви и екземи.
Сокът от мушкато може да лекува катаракта в ранен етап. Капнете сок от растението в очите и зрението ви ще се подобри.

Компресът от листата на растението облекчава болката при остеохондроза и радикулит.
Мушкатото се използва и в козметиката. Измийте главата си с отвара от неговите листа. Това ще ви спести проблеми с косопада.
Хората казват, че това стайно растение е в състояние да реагира на болестта на своя собственик. Когато човек е сериозно болен, всички видове мушкато в къщата умират, с изключение на червеното…

- Advertisement -

Ако все още нямате мушкато у дома, ето няколко съвета как да си захванете и да го отгледате:
Балконът, цветната градина или закритите помещения са подходящо място за отглеждането му, стига да получава достатъчно количество светлина. Оптималните условия за развитието му са от полусенчестите до слънчеви места, без прекалена експозиция на слънце в горещите летни следобеди. При по-слабо осветяване, стъблата се издължават и растенията изглеждат по-хилави. В такива случаи е добре да се отреже върха. По този начин се стимулира разклоняването на стъблото и „сгъстяването“ на листната маса.

Развива се много добре при температури между 10-25⁰ С. Когато нощните температури паднат под 6-7⁰ С, растенията се прибират в затворени помещения, където презимуват при температура не по-ниска от 4-5⁰ С, на светло място и при оскъдни поливки. Изключително неподходящо е съдовете (саксии и сандъчета) да се поставят в непосредствена близост до отоплителни уреди, тъй като сухият и горещ въздух може да увреди растенията.
Състоянието на листната маса показва необходимостта от поливане – когато листата са с изсъхнали краища, растението има нужда от повече влага, а увисналите или загинали листа „говорят“ за преполиване.

Подхранването по време на цъфтежа се извършва с органични торове, веднъж на 10-14 дни. Те са по-балансирани, но ако цъфтежът е слаб е необходимо да се използват минерални торове с по-високо съдържание на калий.
Размножаване чрез резници
Отрязване на разник от мушкато…В края на лятото от здравите и силни издънки се вземат резници с височина 7,5-10 см. Срезовете се правят с остър цветарски нож на 3-5 мм под коляното (удебелената част от стъблото). От резниците се премахват слабите листа, прилистниците и цветните пъпки, ако има такива.

За да фотосинтезира и расте, на резника се оставят по 2-3 листа (ако броят е по-голям, поради загуба на влага има опасност растението да загине). В саксия с обогатена почва за млади растения, се прави дупка с дълбочина около 3 см. В нея се поставя резник, почвата се уплътнява и се полива обилно. До вкореняването саксиите се поставят на топло и сухо място. Подхранването се извършва след израстване на две двойки нови листа.
Източник: Брадва
Рецептите на легендарния лечител Асен Балаков от село Рупите лекуват 101 болести, към него се обръщат хора от цялата странаАсен Бакалов от село Рупите е сред най-известните лечители в Южна България. Към него се обръщат хора…Feb 22 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации