петък, април 19, 2024

Летни десерти с праскови: Който ги е опитал, не може цял живот да забрави вкуса им

Най-четени

Прасковите са не само онзи сладък и сочен плод, който обожаваме да ядем през лятото, а и източник на много полезни вещества. Прасковата ненапразно се е считала за божествен плод в Китай. Тя съдържа ценни органични киселини – ябълчена, винена, лимонена, както и минералите – калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен и магнезий. Богата на витамин С, витамини от група В, включително и фолиева киселина, витамин Е, К и етерични масла. И при термична обработка не губи стойността си.
Бърза торта с маскарпоне
ПРОДУКТИ: 3 пакета бишкоти, 500 г маскарпоне, 2 буркана компот от праскови, 400 г заквасена сметана, 1-2 с. л. пудра захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маскарпонето се разбива с миксер заедно със заквасената сметана и пудрата захар.
Любимият десерт на папа Йоан Павел II се казва Кремка: Това е най-популярната торта в ПолшаИсторията на създаването на този десерт е неясна. Първата версия гласи, че прототипът на Кремката е …Apr 13 2019vijti.com

Бишкотите се потапят в сока от компота и се нареждат в ринг за торта. Върху тях се нареждат нарязаните на кръгчета праскови и се заливат с 1/2 от крема с маскарпоне. Същата процедура се повтаря и с втория пласт – напоени бишкоти – нарязани праскови и крем с маскарпоне. Накрая се украсява с останалите праскови, нарязани на полумесеци. Готовата торта се оставя да престои в хладилник поне 4-5 часа.
Млечен меланж
ПРОДУКТИ: 600 г цедено кисело мляко, 400 г заквасена сметана, 200 г обикновени бисквити, 160 г пудра захар, 6 с. л. мед, 3 праскови, 1 ч. л. желатин, 1 ванилия, 6 листенца мента.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бисквитите се натрошават и се смесват с меда. Млякото и сметаната се разбиват с телена бъркалка заедно с пудрата захар и ванилията. Прасковите се нарязват на кубчета.
Желатинът се накисва в малко студена вода и когато набъбне, се разтопява в микровълнова фурна. На дъното на чаши се слага от бисквитите, отгоре с помощта на пош се разпределя млечният крем. Следват праскови, отново бисквити, отново крем, праскови. Плодовете се намазват с желатина. Украсява се с листо мента. Десертът се охлажда за 30 минути в хладилник и се сервира.

- Advertisement -

Печени със сладолед
ПРОДУКТИ: 6 праскови, 1 пакетче ванилова захар, 4 с. л. мед, 2 с. л. тъмен ром, 400 г ванилов сладолед. За трохите: 150 г брашно, 80 г краве масло, 60 г печени солени бадеми, 50 г захар. За соса: 200 г малини, 50 г захар, кората от 1 портокал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прасковите се разполовяват, почистват се от костилките и се подреждат с отвора нагоре в застлана с пергаментова хартия тава. Поливат се с меда, смесен с ваниловата захар и рома, и се пекат около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна. Бадемите се смилат немного фино и се смесват с брашното, захарта и разтопеното масло. Сместа се претрива с пръсти, докато се получат трохи, и се разпределя на тънък пласт в дълбока тава.

Трохите се пекат около 10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, като периодично се разбъркват, след което се оставят да се охладят. Сосът се приготвя, като малините се пасират заедно с настърганата портокалова кора и захарта и се прецеждат. Във всяка праскова се слага по една топка ванилов сладолед, поръсват се с трохите и се поднасят със соса.
Обърнат сладкиш
ПРОДУКТИ: 1 кг праскови, 200 г захар, 125 г краве масло, 100 г сурови бадеми, 7 точени кори, захар. За соса: 250 г цедено кисело мляко, 2 с. л. мед, 2 с. л. тъмен ром, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прасковите се измиват и се нарязват на лодки. В тенджера се сипват захарта и 50 г от маслото и се оставя да се карамелизират на котлона. Съдът (трябва да е подходящ и за печене във фурна) се сваля от огъня и в соса се подреждат плодовете. Поръсват се с натрошените бадеми. Корите се изрязват в кръг, малко по-голям от капака на тенджерата. Останалото масло се разтопява и с него се намазват корите, една по една, и се поръсват със захар. Подреждат се една върху друга. Корите се поставят върху карамелизираните праскови, като краищата добре се натискат покрай плодовете. Пече се 35 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. После се охлажда за 5 и се обръща. Млякото се смесва с меда, рома и ванилията и се разбърква добре. Десертът се гарнира със соса.
Източник: Ретро
Този десерт омагьоса всички български кулинари, е толкова лесен за приготвянеМоменталният супер вкусен десерт, който заплени България се казва паниран банан. Искате ли да хапнет…Feb 28 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации