петък, март 29, 2024

Лесен начин да подобрите състоянието на сърцето и кръвоносните съдове – нужна ви е само една чаша отвара от тази безценна билка

Най-четени

За цикорията вероятно сте чували, но по-скоро като заместител на кафето. Кажете, опитвали ли сте цикория? Под формата на листа, корен или прах? За съжаление, този прост и достъпен продукт не е чест гост на нашата трапеза! Това атрактивно растение обаче има сериозни медицински свойства и е грях да не го използвате.
Днес, с радост ще ви разкажем защо е нужно да пиете чаша сварена цикория всяка сутрин.
Свойствата на цикорията
Заместител на кафето
За това приложение на цикорията вероятно знаем всички.
Най-силната билка, която расте по нашите земи и лекува над 100 болестиСмрадлика – това безспорно е една от най-силните български билки. Вярва се, че тя лекува безброй бол…Mar 26 2019vijti.com

Фактът, че цикорията помага да се отървете от зависимостта от кафето, вече я прави безценен продукт.
Напитката наподобява вкус на кафе, също така освежава и тонизира,
и най-важното – не вреди на здравето ви!
Прилагането на разтворима цикория няма веднага да ви отучи от навика, но си струва да опитате.
Добавете малко цикория към обичайното си сутрешно кафе и постепенно променете съотношението в полза на цикорията. Така постепенното отказване на кафето ще бъде по-малко болезнено за тялото, а ползите от цикорията са безценни.

Отслабване
Прочиства черния дроб, червата и кръвта, цикорията също така ускорява метаболизма и помага да се отървете от омразните килограми по-бързо. Радвайки се на полезната напитка, можете да увеличите скоростта на изгаряне на мазнините,
поради двата ѝ основни компонента – инулин и интибин.
Горчивината, която присъства в разтворимата цикория, намалява апетита за захар, поетапно ще намалите бонбоните и сладкишите, както и ще свалите няколко допълнителни сантиметра от бедрата и задните части.

- Advertisement -

Тиаминът, съдържащ се в цикорията, превръща белтъчините, мазнините и въглехидратите в енергия,
рибофлавинът разгражда мазнините и пектинът помага за намаляване чувството на глад.
Цикорията намалява апетита и дава усещане за ситост. Пийте корен от цикория,
след закуска и вечеря и ще се отървете от излишните сантиметри.
Но не забравяйте, че този ефект може да се постигне
само в комбинация с правилно балансирано хранене и редовни упражнения.

Против целулит
Замяната на сутрешно кафе с чаша цикория, не само помага на организма да се отърве от излишните килограми, но и намалява целулита. Фолиевата киселина, която се съдържа в цикорията, подобрява стегнатостта на кожата. Витамин А помага за увеличаване на производството на колаген, който предпазва кожата от инфекции, облекчава дразненето и значително подобрява външния вид.
Цикорията е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от стареене. Тя е широко използвана в козметиката като средство за антицелулитен масаж. Тази процедура прави кожата по-еластична и здрава, а появата на целулит – едва забележима.

За нервната система
Витамините от група В, които са в изобилие в цикорията, имат благоприятен ефект върху централната нервна система, подобряват настроението, зареждат с енергия и жизненост. И най-важното, цикорията успокоява нервната система за разлика от кафето.

При диабет
Инулинът, съдържащ се в цикорията, регулира кръвната захар, забавя усвояването на въглехидратите в червата и най-важното, намалява апетита за захар!

За засилване на имунитета
Повишете имунитета с редовна употреба на цикория. Инулинът, който се намира в цикорията, нормализира обмяната на веществата и изчиства токсините, което води до по-добра абсорбция на витамините и минералите.
Специфичната киселина в продукта засяга пряко увеличаването на имунитета, бори настинките и вирусните заболявания.
Високото съдържание на протеини прави цикорията отлично допълнение към закуската, напитката ще даде жизненост на тялото и ще ви зареди с енергия за деня.

За здравето на жените
Коренът на това растение намалява развитието на гъбични инфекции при жените и помага за намаляване болката по време на менструация. Способността да подобрява усвояването на калий и магнезий прави цикорията много полезен продукт за момичетата по време на пубертета и при жените по време на менопауза.

Здраве на сърдечно-съдовата система
Използването на цикорията е правилният начин за подобряване състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Калият, който е толкова богат в растението, е много полезен за здравето на сърдечния мускул, а магнезият спомага за преодоляването на тахикардия.
Цикорията стимулира нормализирането на сърдечния ритъм. Страдате ли от коронарна болест на сърцето, атеросклероза, или хипертония? Опитайте цикория!

За почистване на черния дроб и бъбреците
Растението почиства черния дроб и бъбреците от токсини, отстранява натрупванията в жлъчката, почиства червата и нормализира обмяната на веществата.

За кожата и косата
Растението съдържа много витамини и минерали, важни за кожата, като калий, магнезий и калций, които ускоряват процесите на възстановяване на колагеновите влакна и цвета на кожата. Може да се прилага като тинктура или външно.
Тя подобрява структурата и стимулира интензивния растеж на косата. Използвайте инфузия на корен от цикория за изплакване след измиване с шампоан и скоро косата ви ще се промени значително.

Ползите на продукта цикория за тялото действително са безценни. Но въпреки изразените полезни свойства на растението, ви препоръчваме да не консумирате повече от 2 чаши на ден. След като я опитате, вие със сигурност ще се влюбите в тази напитка. Бъдете здрави!
Източник: lekuvai.bg
В това село над 300 души са столетници, а 60 са дочакали своята 110-годишна възраст – тайната е в една билкаТърсите тайната на дълголетието? Ще Ви я разкрият жителите на едно от населените места с хора на пре…Mar 24 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации