петък, март 29, 2024

Курц: Свобода на пътуванията? Чак след като имаме ваксина!

Най-четени

В интервю за два големи провинциални вестника – „Залцбургер нахрихтен“ и „Клайне цайтунг“, австрийският канцлер Себастиан Курц подготвя гражданите за необходимата промяна в навиците им да пътуват по света. „Неограничена свобода на пътуванията, такава каквато я познавахме, няма да има докато не разполагаме с ваксина или с ефикасни медикаменти“, заявява категорично канцлерът.

Доц. д-р Петрова: Коронавирусът може изобщо да не се прояви, ако имаме БЦЖ ваксина

По-нататък Курц подчертава, че не може да си представи да бъде победена болестта в Австрия, а след това безотговорно да бъде внесена отново в страната от други държави. Като дългосрочна цел той посочва отварянето на европейските граници, като предупреждава, че в сегашната извънредна ситуация не бива да се правят прибързани погрешни стъпки.

- Advertisement -

За овладяване на коронакризата ще са необходими още много дисциплина и ограничения, добавя канцлерът. Очаква се в близките часове на пресконференция да бъде съобщено кога и дали в близко бъдеще ще настъпи първото облекчаване на ограничителните мерки.

Външният министър Александър Шаленберг днес също се изказа по повод свободно пътуване след кризата и в съобщение за пресата се обяви за рестриктивни мерки, подкрепяйки позицията на канцлера. „Дори след като преодолеем кризата в Австрия, няма да можем да се върнем веднага към неограничена свобода на пътуванията“, се казва в съобщението.

„Трябва да изхождаме от факта, че някои държави ще имат нужда от продължителен период, за да поставят вируса под контрол и затова ще бъдат причислявани към рисковите райони.“ И по-нататък: „Следва да предотвратим нова вирусна вълна, до която води преждевременната неограничена свобода на пътуванията“.

Днес отношение по въпроса взеха и представители на опозиционните партии Австрийска партия на свободата /АПС/ и НЕОС. Абсолютното затваряне на Австрия до 2021 година е немислимо от лични, икономически и политически причини, това е мнението на Гералд Лоакер, говорител по здравните въпроси на НЕОС, тъй като по думите на експерти до разработването на ваксина ще мине поне една година.

Не по-малко загрижен се показа и шефът на парламентарната група на АПС Херберт Кикъл. В разговор с представител на информационната агенция АПА той съзира в изказванията на канцлера Себастиан Курц разбирания, подобни на схващанията в ГДР, за които в Европа се смяташе, че са преодолени отдавна.

България е сред първите, които ще получат ваксината срещу коронавируса, когато САЩ завършат работата по нея

Източник:лупа

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации