петък, март 29, 2024

Край на схемите с ДДС, въвеждат се нови строги правила за плащане

Най-четени

Нови правила за плащане на ДДС при търговия със страни от ЕС както и по-строги мерки за отчитане на оборотите в страната ще бъдат въведени с предложените от Министерството на финансите данъчни промени, съобщава „Труд“.
При извършване на превоз от България до друга страна от ЕС ще трябва да бъдат представяни поне две доказателства, за да ползва износителят нулева ставка по ДДС.
Сред тези доказателства например може да бъдат фактура за превоза или товарителница; застраховка или банкови документи, доказващи плащането за превоза; документ от публичен орган, като например нотариус, с който се потвърждава пристигането на стоката в страната от ЕС; разписка от складодържател в страната от ЕС, която потвърждава съхраняването на стоките.
Мая Манолова се появи фризирана в ефир и отговори на БорисовИмам ангажимент да се отнасям добре към гражданите и да изглеждам добре за вашите зрители. Това заяв…Sep 5 2019vijti.com

Освен това, ако стоките са превозени от самия получател в страна от ЕС, българската фирма ще трябва да представи и декларация от него, за извършената сделка.
Всичко това се прави, защото една от схемите за укриване на ДДС е да се обяви, че стоките са изнесени от България за държава от ЕС, а в същото време се продават в страната без да се плащат данъци.
Друга промяна за стопиране на тази схема, е въвеждане на изискване за наличие на ДДС номер на получателя в държавата от ЕС, където стоката пристига, като условие за прилагане на нулева ставка по ДДС от страна на българската фирма износител. Получателят в ЕС ще трябва да представи ДДС номера си на българската фирма, която пък ще го вписва във VIES декларацията, която подава в НАП.

С промените в закона ще бъде затворена една често използвана схема за неплащане на ДДС при търговия в страната. Често в курортите един и същи магазин се прехвърля на поредица от фирми, така че да не бъде достигнат оборот от 50 хил. лв. и да не плаща ДДС.
Затова при извършване на еднородна дейност от две или повече фирми в един и същ обект в облагаемия оборот на всяка следваща фирма ще се включва оборотът на всички предишни за последните 12 месеца.
Дейността се приема, че е еднородна, когато е налице значителна идентичност по отношение на две или повече от следните характеристики: предлаганите стоки или услуги, ползваните активи, персонала, търговската марка/името на обекта, доставчиците/клиентите.

- Advertisement -

Затварят и две вратички за неплащане на ДДС при сделки с имоти. За доставка на стока ще се счита прехвърлянето на акции или дялове, които дават право на собственост върху имот или част от него. Целта е да се премахне честата практика за заобикаляне на закона, при която с прехвърляне на акции реално се прехвърля собствеността върху жилищни имоти, като по този начин се избягва плащането на ДДС.
При ремонт на сграда, ако са направени значителни изменения, които променят условията за ползването є, тя ще се счита за нова и при продажба ще се плаща ДДС. За нова ще се счита и част от сграда, ако чрез пристрояване или надстрояване бъде обособен самостоятелен обект, който може да бъде продаден отделно.
Източник: Блиц
Още разкрития за самоубилия се магистрат в София: Васил Миков е бил кандидат за поста главен прокурорВасил Миков е бил кандидат за поста главен прокурор. Миков е първият административен ръководител на …Sep 4 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации