събота, април 20, 2024

Край на безбожно скъпите лекарства за високо кръвно: 82-годишният Бай Добри ни спасява с тази рецепта

Най-четени

Освен че трябва да ги пием цял живот, лекарствата за високо кръвно налягане са и много скъпи. Хипертонията обаче е коварна болест и ако не поддържаме кръвното в нормалните стойности, лесно можем да станем жертва на инфаркт или инсулт. Решение на този толкова разпространен у нас и по света проблем ни дава 82-годишният Бай Добри от Костенец, пише „Доктор“. Той използва проста рецепта, с която се е справил с хипертонията и е помогнал на всичките си познати и приятели. Знаел я още от баща си, но започнал да я прилага преди 4 години, когато установил, че почти цялата му пенсия отива в аптеката. Ето и тайната на Бай Добри. Сложете в тенджера 5 чаени лъжици борови иглички и по 2 чаени лъжици шипки и кори от стар лук. Залейте ги с един литър вода и ги сварете.

Оставете сместа да поври поне 10 минути, изчакайте да се охлади и прецедете в стъклена бутилка. Пийте по една чашка от чудодейната смес всеки път, когато изпитвате жажда. Бай Добри няма точна схема за приема на лекарството, но обикновено го взима преди ядене. Уточнява само, че това количество трябва да се изпие за 2 дни, след което се прави нова отвара. Терапията продължава 4 месеца, прави се пауза, а след това сместа се пие само с профилактична цел.Лапнете и задръжте скилидка чесън в устата си: Ефектът е поразителен за вашето здравеСилните антибактериални свойства на чесъна и хранителните му качества обуславят неговото използване …Oct 8 2018vijti.com

Високо кръвно – как да му повлияем с естествени средства?
Високото артериално налягане или хипертензията е разпространено състояние сред възрастното население. Лекарствата, които се изписват, обикновено дават успех. Тази терапия обаче се отличава с два съществени момента: терапията е строго индидивуална – т.е. дозата, видът и комбинацията от медикаменти се определят според индивидуалните реакции при изписването до уточняване на правилното предписание; организмът с течение на времето привиква към лечението, което налага постоянен контрол на състоянието и промяна на терапията, което значително усложнява лечението.

- Advertisement -

След като веднъж се е стигнало до прием на лекарства срещу високо кръвно налягане е необходимо да се положат комплекси усилия, които да подпомогнат терапията и продължат ефекта й. Колкото повече във времето се измести корекцията на дозата лекарства срещу високо кръвно, толкова по-добре за постигане на добро качество на живот. За постигането на това помагат преди всичко препоръките валидни за превенция от високо кръвно по принцип, които са още по-валидни сега.

За нормално кръвно налягане се приема 120 систолно на 80 диастолно. Като за прехипертензия се приема повишаване на стойностите на артериалното налягане до 139 систолно и 89 диастолно. За хипертензия вече се смятат стойностите – над 140/90, а тези над – 160/100 се приемат за свръх опасни.

Обикновено лечението има за цел да понижи и задържи стойностите на кръвното налягане под 140/90 – в състояние на прехипертенция. С комплексни усилия, в зависимост и от здравословното състояние, то може да бъде повлияно.

Една от първите стъпки за подпомагане на организма в борбата срещу хипертензията е да се започне осигуряване на необходимите есенциални за кардиоваскуларната система витамини и минерали. Ето и най-важните полезни съставки, които могат да спомогнат редуцирането на стойностите…

Минерали и витамини

Калций- необходимо е да се приема по 1,5 до 3 грама на ден,
Магнезий – 0,75 – 1 грам на ден,
Калий – приетата за дневна норма от 4,7 грама, като количеството калий следва да се увеличи при осъществяване лечение с кортизон или медикаменти срещу високо артериално налягане.
Витамин Е – 100-200 единици дневно са достатъчни,
Витамин С, но в комбинацията с биофлавоноиди (съдържат се естествено в повечето плодове, богати на витамин С, като грейпфрут, например) – между 3-6 грама дневно,
Витамин В комплекс – на организма са необходими по 200 мг от всеки от витамините от групата. Ако се набавят чрез хранителни добавки, то следва да се разделени на два приема и се взимат по време на хранене. От тази група не бива да се пропуска витамин В6, който е добре да се приема 3 пъти дневно по 50 мг.

Билки и хранителни добавки
Полезни съставки за кръвоносната система са коензим Q10, есенциалните мастни киселини, като подходящ източник за такива са маслото от ленено семе или маслото от семки на червено грозде, аминокиселината Л-аргинин – намира се в ядките, лецитин – съдържа се в соята и в по-малка степен в жълтъка (в случай, че се приема като хранителна добавка се взима до 1,2 грама три пъти дневно преди хранене). Препоръчва се и редовна консумация на чесън.

Добри резултати за контрола на кръвното налягане и сърдечни проблеми показва глогът. Препоръчва се приемът му във вид на концентрат, сироп, или чрез редовна консумация на чай от плодовете.

Колкото и странно да изглежда, едни от най-ефективните профилактични средства за контрол на кръвното, се оказва, червеният пипер. Необходима е ежедневната му консумация от минимум една-три, дори повече, чаени лъжици ежедневно. Подходящо е да се съчетава с масло от пшеничен зародиш.

Имелът е ефективен дори при симптоми на главоболие и замаяност в следствие на хипертензия.
Допълнение: Противопоказна от билките е Женско биле, която има свойството да повишава кръвното налягане.

При храненето
Най-важното условие в борбата срещу високото кръвно налягане е да се ограничи до минимум солта. Освен солницата, следва храната на трапезата да се следи и за всички формули, които могат да съдържат натрий. Избягвайте газираните напитки, дори содата, аспартама, мононатриев глутамат, консервантите. Храните, които не са подходящи за хората с високо кръвно, именно защото съдържат повече от вредните за сърцето вещества, са: мазнините от животински произход, кашкавал и друг тип стари сирена, кафе, алкохол.

При прием на инхибитори на моноаминооксидазата (МАО инхибиторни средства) трябва да се избягват аминокиселините тирозин и тирамин. Тирозин се съдържа в белтъчините и се намира в по-високо количество в киселото мляко, пуешкото месо, морските деликатеси, риба тон, бобовите култури – фасул, соя. Тираминът се образува при разпада на белтъчините в някои групи храни, като сирена. По правило колкото по-траен (престоял) е продуктът, толкова с по-високо съдържанието на тирамин е. Със съдържание на тирамин също така са: червено вино, някои видове алкохолни напитки, технологично преработено месо.

Препоръчително е да се пие дестилирана вода, поне по литър на ден, от общото количество.

Други съвети
В борбата срещу високото кръвно налягане е задължително да се положат усилия за намаляване на стреса. В случай, че не сте спортна натура, отделяйте достатъчно време за ходене пеша ежедневно. 30 минути разходка или каране на велосипед на ден са напълно достатъчни да изпълнят дълга към сърцето.

Овладяването на техники на дишане и медитиране само допълнително ще улесни мисията. Дори само половин час на ден в слушане на приятна музика са от значение за артериите. Задължително условие, без което контролът на състоянето е невъзможно, е достатъчно време за пълноценен сън, в зависимост от сезона – през лятото поне по 7 часа, през студените месеци минимум 8.

Специалисти съветват да се обърне внимание и на това, колко редовен е стомахът. Освобождаването на колона от натрупаните отпадъчни продукти е от полза за здравето на целия организъм, включително има връзка и със стойностите на кръвното налягане.

Списъкът

Ето опростеният списък на съветите с полза за нормализиране на артериалното налягане:

Редуциране и избягване на стреса;
Достатъчно време за сън;
Осигуряване на необходимите ценни вещества и минерали за организма;
Ежедневно извършване на лека гимнастика (30 минути разходка);
Прием на достатъчно течности за деня;
Намаляване до пълно ограничаване на солта и конкретно натрия в храната;
Максимално избягване на вещества като консерванти, подсладители, стимуланти и др.;
Храненето да е изградено на база зеленчуци, плодове и достатъчно количество фибри, които да поддържат стомаха редовен;
Редуциране на храните от животински произход, особено на мазнините;
Препоръчително е да се създаде навик и се пие ежедневно чай от плод на глог;
Консумацията на червен пипер с масло от пшеничен зародиш всеки ден само ще е от полза.
Източник: Puls.bgБаба Гина от Лехчево: На хиляди съм споделила рецептата си за здраве, един недоволен нямаБаба Гина Трифонова от село Лехчево признава, че стига да може, би помогнала на всички – поради това…Oct 5 2018vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации