събота, април 20, 2024

Климатологът от НИМХ доц. Илиан Господинов огласи за каква есен да се подготвим тази година

Най-четени

Сироп от смокинови листа: Лесен за правене, много вкусен и два пъти повече полезенСиропът от смокинови листа е много обичан в моето семейство. Той носи лек дъх на смокиня, на лято и …Aug 19 2019vijti.com

Очаква ни относително топла есен с нормално количество валежи за сезона, прогнозира климатологът от НИМХ доц. Илиан Господинов. Според него може да има изненади, но към момента изглежда малко вероятно есента да бъде много студена.
По думите на доц. Господинов преходните сезони пролет и есен са малко особени, тъй като есента започва с доста топло време в началото на сезона и завършва с практически зимно време в края му. „От лятно време на 1 септември завършваме със зимно време на 30 ноември“, заяви климатологът. Очакванията му са средните сезонни температури да бъдат около нормалните.
Прогнозата на климатолога е времето през септември да е относително по-топло и сухо време и по-валежно с напредването на есента. „Нямаме основание да очакваме специално извънредни метеорологични явления, но това не ни освобождава от сбъдване на такива събития по принцип“, коментира още Господинов.
Валежите и циклоните, които ще минават през страната, по-скоро ще са през октомври и ноември, но не е изключено да има такива и през септември, смята той.
„При тези обстановки е възможно да се създават по-екстремни обстоятелства, свързани с времето – по-обилни валежи, някакви условия за наводнения“, заяви климатологът.
Според него вероятността за такива събития е в рамките на нормалното – не са изключени, но няма основание да очакваме много по-голям брой от средното за този период от време.
„България е малка страна и по отношение на аномалии на времето от мащаб един сезон, те се случват в цялата страна. Например в България е малко вероятно в част от страната да е относително студено, а в другата част да е относително топло“, обясни Господинов. Той допълни, че това се отнася и за целия регион на Балкански полуостров.

А каква ще бъде зимата
Каква ще бъде зимата няма как да знаем отсега. Отговорът на този въпрос не може да бъде твърдо „мека“ или „студена’, а само с някаква приблизителна вероятност близък до реалния, пише Брадва.
От последните 9 зими, тоест тези от началото на второто десетилетие на века, имаме една нормална (2010/2011) и две поднормени (студени – 2011/2012 и 2016/2017) зими. Всички останали са меки (топли, наднормени), а някои от тях са близки до рекордно меки, доближавайки с положителните си аномалии все още недостижимата рекордно и уникално мека зима на 2006/2007 година.
Ако разделим възможните отговори на 3: нормална, студена (поднормена), мека (топла, наднормена) и се базираме на елементарна статистика за изминалите 9 години, излиза, че най-малко вероятно – едно от 9, е зимата да бъде нормална. 2 от 9 би било вероятността тя да бъде студена и 6 от 9, т.е две трети – наднормена.
Източник: лупа
Климатологът Рачев даде прогноза за септември: Как започва есента тази годинаПо данни на Европейската служба за климатичните промени „Коперник“ през юли 2019г. отново е отбеляза…Aug 12 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации