петък, април 19, 2024

Как да се научите да пишете по- бързо? Изпитани трикове

Най-четени

Днес има малко професии, които не изискват компютърни умения. В същото време, без овладяване на техниката за бърз печат, не може да се говори за уверено използване на компютър. Ентусиастите са изчислили : методът на сляпото писане ви позволява да спестите средно 3 работни седмици годишно.

Ей така баницата става мека като пух и пет пръста дебела! Тарикатски трик за тарикатска баница: Наближава Сирни заговезни, а едно от традиционните ястия в този празничен ден е баницата със сирен…Feb 29 2020vijti.com

Замисляли ли сте се колко бързо можете да натискате клавиши? Един обикновен офисен работник има скорост до  200 знака в минута. Можете обаче да тренирате малко и ще успеете да постигнете резултат от 300-400 знака в минута, което ще даде обещаните спестявания на време.

- Advertisement -

Ние  се грижи мза своите читатели и непрекъснато търси начини да улесним живота им. Този път разбрахме какви трикове използват стенографите, за да получат 500+ знака в минута. Оказа се, че всеки може да овладее тези умения.

 

Скоростта и точността на печат варират в зависимост от типа клавиатура.

Ще разгледаме предимствата и недостатъците на 3-те най-популярни типа клавиатури.

Механична.
Плюсове: когато натиснете бутон, той работи по-бързо , трае по-дълго. Освен това няма нужда да чукате силно по механична клавиатура: клавиш се задейства по-бързо, отколкото успявате да го натиснете до края.
Минуси: висока цена и силен трясък.

Мембрана.
Плюсове: трохите и прахът не се страхуват от такава клавиатура ; цената е няколко пъти по-ниска от тази на механичния й колега.
Минуси: няма реакция от натискане, бутоните трябва да се натискат по-силно.

Механично- мембрана.
Тя събра най -добрите качества и на двата вида: сравнително ниска цена и бърза реакция на допир. Тези клавиатури са инсталирани на модерните лаптопи.

Ако решите да забързате скоростта на писане и просто това почукване на бутоните ви дразни, трябва да обърнете внимание на механичната клавиатура.

Съвет: За да увеличите скоростта на писане , наклонете клавиатурата . За това клавиатурите имат специални крака на задния панел, а за лаптопа има стойки, които ще дадат правилния ъгъл за ергономичен печат.

 

Правилното позициониране на ръцете намалява времето за писане

 

Най-популярният метод за бързо въвеждане е методът за докосване с 10 пръста. Той е изобретен преди 130 години от американския стенограф Франк МакГурин. Характеристиката на метода е, че потребителят въвежда текста, без да гледа клавиатурата и запаметява наизуст местоположението на клавишите.

Първо трябва да научите правилната позиция на ръката на клавиатурата и да разберете къде е началната линия.

СНимката  е началната позиция, в която ръцете ви трябва да бъдат. Показалечните пръсти трябва да бъдат разположени на бутоните A (вляво) и O (вдясно). Ако погледнете внимателно клавиатурата си, ще намерите малки неравности по бутоните. Производителите излязоха с тях, за да улеснят работата на хората, които трябва да пишат много.

Съвет: не оставяйте ръцете ви да висят. Ясната позиция спестява доста време.

 

Колкото по-добре се тренира паметта ви, толкова по-бързо пишете.

Методът с 10 пръста означава, че използвате всички пръсти на двете ръце. Освен това всеки пръст е отговорен за своята област. Привържениците на метода предлагат да запомните клавишите

 

Ето няколко начина за помощ:

1.

Пищов – залепете ленти хартия с букви на пръсти.

2. Модерни. Използване на онлайн симулатори:

Руски: Ratatype , Cursive , Stamina-online .
Украински език: Рататип .
Английски: Rapidtyping , Speedtypingonline .

Съвет №1: Не трябва да очаквате висока скорост на печат, докато не помните местоположението на буквите. Разсейвайки се, като шпионирате, губите от времето.

Съвет №2: скорошни проучвания показват, че методът с 10 пръста няма много предимства пред останалите и обикновен човек, който е свикнал да пише с 8 пръста, може да изпревари опитния стенограф. Всичко зависи от вашите физически данни и скоростта на реакция.

 

Неудобната поза на масата може да съсипе цялата работа

Правилното прилепване ще ви предпази от проблеми със гърба и ще  увеличи вашата производителност.

Лошо: държите лаптопа в скута си, навеждате се към монитора (ако работите на маса), изплъзвате се от стола.
Добре: мониторът е разположен на разстояние 45–70 см от очите, китките са на същото ниво като клавиатурата, гърбът е прав, а раменете са отпуснати. Под краката можете да поставите валяк или да регулирате стола, така че краката да не ви отичат

 

Необходимостта от поглед върху клавиатурата забавя развитието на уменията за бързо писане

Но можете да се отървете от него по следните начини:

Затворете очи, кажете думите, които пишете на глас.
Веднъж на ден пишете под диктовка (можете да записвате диалози от филми или текстове).
Потърсете грешки на  екрана на монитора, а не на клавиатурата.
След всяко натискане върнете пръстите си в първоначалното им  положение  – към началната линия, за която говорихме по-горе.

 

Има причини, които ви пречат да пишете бързо на клавиатурата 

При въвеждането на скорост за писане се случват грешки, които засягат много потребители. Ето какво ви пречи да станете бог на типографията:

Коригирайте грешките в процеса на въвеждане. Трябва да прочетете текста, след като сте го въвели напълно.
Удряш силно клавишите. Колкото повече усилия влагате, толкова повече време прекарвате в писане
Започнете да бързате. Умението за бързо набиране идва с опит. Според  думите на компютърната грамотност на учителите, ще отнеме повече от десетина часа обучение.

Съвет: ако постоянно правите една и съща грешка, по-често си правете почивки в работата. Поради силното напрежение мускулите се  задвижват и случайно стигате до грешни бутони.

 

Бонус: Алтернативни методи на обучение

 

Ученето понякога може да бъде скучно и монотонно. Разполагаме с няколко метода, които ще помогнат за разнообразяване на процеса на придобиване на нови умения. Вие сами няма да забележите как започвате да пишете по-бързо.

Въведете панграми  – кратки текстове, които съдържат всички букви от азбуката. Например:

Яжте тези меки френски рулца и пийте чай.
Широката електрификация на южните провинции ще даде мощен тласък на растежа на селското стопанство.
Дали цитрусовите плодове биха живели в гъсталаците на юг? Да, но фалшиво копие!
Чатът разбира се също прекрасен начин да се научите да пишете бързо

Започнете личен блог. Това е чудесен начин да практикувате и да се забавлявате.

Слушайте музика по време на работа. Инструменталните композиции без вокал помагат да се поддържа висока скорост на писане.

През 1946 г. стенографът Стела Паджунас постави абсолютен рекорд за скорост на писане. На пишеща машина на IBM тя „вкара“ до 1080 знака в минута (малко повече от половин лист А4).

Всяка домакиня трябва да знае този трик: Какво се слага в тестото за палачинки, за да станат копринено тънки, без да се разкъсватСигурно и вие сте чували репликата, че идеалните палачинки трябва да са тънки като вестник. Е, ако с…Oct 7 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации