петък, март 29, 2024

Истанбул е пуст и обезлюден

Най-четени

Дигитална карта показва разпространението на коронавируса във всички населени места в Турция Говорителят на турския президент Ердоган Ибрахим Калън подсказа за възможно прилагане на нова пълна забрана за излизане навън в Турция заради коронавируса.

Спасители в Турция откриха живо затрупано 2-годишно момиченцеМомиченцето пропаднало заедно с майка си, в момента спасителите опитват да извадят и жената Спасител…Jan 26 2020vijti.com

„Възможно е, ще зависи от резултатите за разпространението на Ковид-19, които се следят непрекъснато от здравните власти. Налагането на тотална забрана за излизане навън винаги е на дневен ред“, каза Калън пред Си ен ен – тюрк.

Той обаче не уточни дали ще бъде продължена забраната, която бе въведена през този уикенд в Истанбул и още 30 градове на страната или ще бъде предприета нова мярка.

- Advertisement -

Наложената забрана за бе обявена два часа преди влизането й в сила в петък и предизвика истински хаос сред населението, което се втурна да се запасява с хранителни продукти от първа необходимост в малкото отворени през нощта магазини. Супермаркетите бяха затворени. По данни на медиите около 250 хиляди души само в Истанбул са били по улиците в петък между 22 и 24 часа.

Опозицията, а и коментатори от проправителствени медии, критикуваха начина за обявяване на една такава мярка.

Бихме искали подобна ситуация да не се повтаря и ще се вземат необходимите мерки за това, каза президентският говорител в интервюто.

Представител на специализирания Научен съвет предупреди, че се е получила много опасна ситуация, която може да попречи на усилията на здравните власти да ограничат разпространението на епидемията. Той каза още, че на всички, които са били навън през двата часа в петък, трябва да се наложи 14-дневна карантина.

Междувременно турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу се извини публично за създадената ситуация.

„Приемам критиките за напълно резонни и моля за извинение цялата общественост“, заяви той пред тв канали.

Редица коментатори твърдят, че всъщност президентът Ердоган се е почувствал много обезпокоен от ситуацията и е възможно извинението на министъра да е било направено по негово настояване.

През уикенда са били наложени санкции на 18 770 души за неспазване на санкциите.Те са били седем пъти повече в сравнение с тези от предишните дни. Около 60 на сто от санкционираните са в Истанбул.

Около 50 хиляди полицаи следят за спазване на санкциите. С хеликоптер по въздуха се наблюдават районите в мегаполиса.

Но голямата част от гражданите, за които се отнася забраната за излизане, които по официални данни са 63 милиона и 640 души са спазвали наложената мярка, посочиха от турското вътрешно министерство.

Вчера и днес 16-милионният Истанбул е толкова пуст и обезлюден, какъвто не се помни, а и е трудно човек да си го представи.

Медиите публикуваха снимки от знаковите булеварди на Истанбул и мостовете над Босфора, на които не се виждат нито коли, нито хора и които вероятно ще останат исторически, като мълчаливи свидетелства на пандемията.

Втори ден мегаполисът живее под карантина. Но няма затруднения в снабдяването с хляб и вода. Колите на общините сутрин минават по кварталите и събират сметта от контейнерите.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу съобщи, че фурните в мегаполиса работят, моторизирани куриери разнасят хляб по поръчка. Открити са 153 линии за заявки на хляб и вода.

За служители, които са освободени от забраната /здравни служители, полицаи, охранители и др./ е осигурен транспорт – 445 автобуса се движат в часовете 6-9 сутрин и 16-20 след обяд и метробуси с интервал от 10 мин.

Влакът Мармарай, свързващ европейската и азиатската част на мегаполиса по дъното на Босфора, се движи постоянно, макар че вагоните са почти празни.

Православните българи в Истанбул тази година празнуват християнския празник Цветница по домовете си. Българската екзархия, Желязната църква са затворени заради епидемията от Ковид-19. Затворени са и другите християнски църкви и католическите катедрали в Истанбул.

В Турция е изготвена дигитална карта, която показва в детайли разпространението на коронавируса във всички градове на страната – www.geomatic.org/Koronavirus. Практически всеки може да намери на тази карта адреса, на който живее и там с четири различни цвята е показано каква е ситуацията с разпространението на коронавируса. В червено са оцветени районите с тежко болни, които се намират в болниците, в синьо – средно тежки случаи в болниците, с лилаво – средно тежки, следят се от домовете, в зелено – по-леки случаи, следят се от домовете.

С най-много червени оцветявания са районите в европейската част на мегаполиса, а със зелено са районите по крайбрежието /на азиатския бряг/, Принцовите острови, крайбрежието на Шиле /на черноморския бряг/, а също и другите крайморски градове.

По последни данни, които бяха съобщени снощи от здравния министър Фахреттин Коджа, 1101 са починалите от началото на епидемията от коронавируса в Турция, 52 176 са диагностицираните болни.

Тази нощ в полунощ изтича 48-часовата забрана за излизане в Истанбул и в още 30 градове на Турция.

От валийството обявиха, че утре понеделник, ще продължи изискването за задължително носене на защитни маски, които се доставят безплатно от аптеките за гражданите между 20 и 60 г.

Ще продължи и забраната за излизане на възрастните над 65 години и на младите хора под 20 години, с изключение на работещите.

Турция с първи пробив! Откри ваксина и прави лекарство за COVID-19Турски лекари са провели успешни изпитания върху животни на ваксина от нов тип срещу коронавируса, с…Apr 6 2020vijti.com

Източник:дунавмост

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации