петък, март 29, 2024

Измамени хора теглят кредит, за да откупят наследството си: Внук и възрастна жена с инсулт заплашени да останат на улицата

Най-четени

Поредни жертви на имотната мафия. След последната история за измамената жена с деменция – Виктория Кръчмарова от „Лозенец”, се оказа, че има и други потърпевши, попаднали в лапите на същите хора, които движат схемата.
Внук и възрастна жена с инсулт са заплашени да останат на улицата. От омагьосания кръг се измъкват като взимат заем, за да платят на мошениците, съобщава Нова телевизия.
„Ако ви вземат жилището, в което живеете цял живот, и заради вас баба ви, която не може да ходи, трябва да остане на улицата, как ще се чувствате? Щастлив?“, пита потърпевшият Денис Казаков.
Антон Радичев може да остане на улицата заради зет си Богомил Грозев: Новинарят разорен след разводаБогомил Грозев постави рекорд по най-експедитивно бракоразводно дело и преди дни пред съда разтрогна…Jan 28 2019vijti.com

Жертви на имотната мафия са Денис, отраснал без майка, Владислава и възрастната им баба Добрина – с инсулт и 78% инвалидност.
Те попадат в капана без да се усетят, измъкват се с мъки и ипотечен кредит. Кредит за собственото им жилище, което притежават от 1978 г. до 2015-та, която преобръща живота им.
„Изплащаме апартамента, за да може баба ми да живее в него“, каза потърпевшата Владислава.
2015 г. 19-годишният тогава Денис започва работа като строител. Познатият на полицията за дребни измами и мошеничество Пейо Стефанов от Костинброд му става приятел. Приятел, който го открехва как се прави бизнес, ако познаваш правилните хора.

А ето как и къде са се сприятелили Денис и Пейо – на оградата на Николай.
„Нашият клиент беше Николай Радов, докато работихме по неговата къща, разбрах, че той има хора в банките, които могат да уредят хората за кредит“, заяви Казаков.
Хора като Денис – млад, сирак, без майка, без трудов стаж, без стабилна работа и сигурни доходи, но с роднини, които имат имот. В случая – 70-годишната тогава баба да разбере, той и баба му са заблудени.
Как новите приятели на Денис го вкарва в схемата – сприятеляват се, влизат му под кожата, возят го в лъскави коли, водят го в хубави ресторанти. Накрая му искат личната карта и го запознават с техните банкерки, които уреждат заема на улицата, а не в банка.

- Advertisement -

Мечтата за кредит, нов бизнес и по-добър живот на Денис минава през заветното „да” на баба му Добрина да се разпише пред нотариус, че семейството има недвижим имот. Но само толкова, поне така си мислят бабата и внукът й. От нито един документ, който подписва, Денис не получава копие.
Преслава е жената, която се представя за банков служител. Тя е човекът, който би трябвало да уреди кредит за Денис.
Почти година след това – през 2016-та, братовчедката на Денис – Владислава разбира за схемата. Случайно отива да плати данъка на апартамента на баба си. Разбира, че баба ѝ вече не притежава нищо.

Без да разбере продава наследството си за 12 000 лева. Срещата при нотариуса е кратка, спомнят си потърпевшите. И те бързат, и нотариусът бърза.
От Нотариалната камара трудно си обясняват такива практики. Казват, че именно в канторите преди непоправимото да е сторено, опитите за измами и схеми се разкриват. Например чрез фалшиви лични карти и удостоверения за наследници. Нотариусите предлагат да се създаде регистър на уязвимите от имотни измами, където да се вижда кой на кого и какви пълномощни дава и за какво.
„Ако го имаше този регистър, лицата не са неадекватни, те дават формално своето съгласие, но не разбират последствията. Един имот може да се продаде по данъчна оценка, а реално да струва 4-5 пъти повече – това също е въвеждане в заблуждение“, заяви нотариусът Димитър Танев.

Преди сделката при нотариус Денис не се усеща и чрез подпис продава цялото си наследство на Преслава за 12 000 лв. Пари само по документи, но развързва ръцете на мошениците.
На 06 октомври 2015 г. при същия нотариус баба Добрина чрез пълномощното на Денис прехвърля 2/3 идеални части от апартамента в „Люлин“ на Преслава. За 25 000 лв., които никога не стигат до джоба му.

Заменката на идеални части се случва под носа им. Година по-късно внучката Владислава разплита кълбото от бързи имотни сделки и скрити намерения. Не дължат нищо на държавата, защото не притежават нищо.

Жилището в „Люлин“ от семейство Илчови е прехвърлено на Преслава – 2/3 за 25 000 лева. Преслава прехвърля на Марин 5/6. После Марин продава 19/24 от апартамента на фирма. И дарява на фирмата още 1/24. В нея съсобственици са Здравко и Антон.

Здравко Атанасов е същият човек от история на Мартин и Виктория Кръчмарови от „Лозенец“, за които ви разказахме миналата седмица.

След жалбата в полицията, разследващите от 9-то Районно им обясняват кой кой е, въпреки че са стари познайници на полицията, очните ставки с обичайните заподозрени заглъхват в задънена улица. Хит на пазара на имотни измами доскоро са и фалшиви завещания или т.нар. „кметски пълномощни“, разказват ни нотариуси.

В края на 2018 г. Софийска районна прокуратура прекратява разследването по случая на семейство Илчови. Мотивът – доказателства за престъпление няма. Семейството на Владислава е принудено чрез ипотека да спаси апартамента на баба си и да си го откупи. В следващите 20 години ще изплаща това, което е било тяхно.

Пейо наследява занаята за изнудване и измами от майка си Дочка. В схемата е и Преслава, която им е роднина.

От МВР, СДВР и разследващите полицаи от 9-то Районно отказват среща и коментар. Аргументът – прокуратурата не събира данни за престъпление и прекратила досъдебното производство.

Колко още ощетени като Денис, баба Добрина и Владислава има – не знаем. Нотариусите казват, че спират 80 на 100 от имотните измами още преди да се случат. Дали е така и това е трудно за доказване.

Още по-трудно се доказва в съда, че притежаваш нещо, което е било в ръцете на други без да подозираш.
Източник: ПИК
Камелия Тодорова: С пенсията си мога да умра на улицатаОт 21 януари съм пенсионерка. Пенсията ми е 450 лева. И добре че все пак съм преподавател в Нов бълг…Feb 23 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации