петък, април 19, 2024

За да се чувствате добре: Това са органите на есента, които изискват повече грижи

Най-четени

Според представите на древните китайци човекът е в постоянна връзка с природата и всяка промяна неизбежно се отразява на физическото и психическото му състояние. Основните принципи в теорията и практиката на традиционната китайска медицина се базират именно на това хармонично взаимодействие.
Есента е тук, а с нея настъпват и редица промени в човешкото тяло. За да може организмът по-добре да се адаптира към захлажданията и да изгради добър имунитет за зимния период, трябва да започнете подготовката отсега. Предлагаме ви няколко прости правила и съвети за храната, която да консумирате и за това как да подготвите тялото си, които гарантирано ще са ви от полза.
Учените категорични: Здравето е в студената вода, правете това и ще бъдете вечно здравиИзвестният руски специалист по кинезитерапия проф. д-р Сергей Бубновски препоръчва прост метод за за…Sep 21 2019vijti.com

Есен
В жизнения цикъл „раждане, растеж, зрялост, оттегляне и смърт” есента се отнася към периода на оттегляне. Тя е преходен сезон, когато енергията Ян намалява, а Ин расте, температурите се понижават, всичко живо в природата постепенно замира и се подготвя за зимата. Но въпреки това за китайците тя е благоприятен сезон, защото идва краят на летните жеги и е време да се събере реколтата.
Климатичен фактор
Климатичният фактор, който според традиционната китайска медицина най-лесно вреди на организма през есента, е сухотата. Тя изтощава течностите в тялото, което води до недостатъчно овлажняване на органите, тъканите и отворите.

За началото на есента са характерни заболяванията, които са болки в подребрието, безпокойство, жажда, почервеняване на върха и краищата на езика и тънък бял налеп по него.
В края на есента болестотворно може да се окаже съчетаването на сухотата със студа. В тези случаи се наблюдават симптоми като кашлица, запушен нос, главоболие, втрисане, сухо гърло и устни.
За да помогнем на организма да се пребори със сухотата, пиенето на повече вода едва ли ще помогне, тъй като през есента течностите много лесно излизат от тялото. Затова китайските лекари съветват сутрин да се изпива чаша топла вода с малко сол, а вечер – с мед.

- Advertisement -

Това е добър начин да се съхранят течностите в тялото, да се укрепи здравето и да се забави стареенето.
Органи на есента
Китайската медицина свързва есента с белите дробове и дебелото черво, което означава, че през този сезон трябва да им обърнем по-специално внимание.
Емоцията, която се свързва с белите дробове, е тъгата. Прекалената загриженост и тревога насочват енергията на този орган в посока надолу и я разсейват. Ето защо, когато сме тъжни, чувстваме, че тялото ни тежи, склонни сме да се самосъжаляваме и да изпадаме в отчаяние.

С това можем да обясним факта, че през есента се засилват депресивните състояния. Освен това продължителното потискане на мъката вреди на белите дробове и те не могат да изпълняват пълноценно функцията си. Дълбокото дишане, медитацията, разговорите с приятели или специалист, упражненията и лютата храна могат да помогнат за изгонването на тъгата и възстановяването на енергийния баланс в белите дробове.
Натрупаната през лятото горещина в този орган в комбинация със сухотата през ранната есен може да предизвика симптоми като висока температура и втрисане, червен език с жълти налепи, суха кашлица, задух, болки в гърлото и жълт секрет от носа. Ако не се вземат своевременни мерки, ще се стигне до по-сериозни проблеми.
Източник: Мила
Жалко, че не съм го знаела преди това: 10 скрити симптоми на болни черва, които унищожават здравето, най-вече мозъкаЖалко, че не съм го знаела преди това! Много здравословни проблеми могат да бъдат предотвратени мног…Sep 15 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации