четвъртък, март 28, 2024

Защо хората пускат котка в спалнята на нов дом преди да се нанесат в него

Най-четени

В Световния ден на котката – 8 август, който се отбелязва от 2002 г. насам, трябва да си спомним, че това е най-древният домашен любимец, който съпътства човека поне от 6000- 4000 г. пр.н.ера, когато са били опитомени в Нубия.
И въпреки че това животно обича самотата и е голям индивидуалист, е решило да живее заедно с човека, а не в гората.
Празникът е създаден, за да напомни на хората, че все още има безброй много мъркащи бездомничета, които страдат, защото недобросъвестни хора са ги размножили и изпъдили на улицата. Иначе за маците се знае, че са на поне 13 хил.години. Останки от котки са открити при разкопки в най-древните градове – в Йерихон, в Йордания, в Индия, а в Египет котката дори е обожествена.
Котката вижда зли духове в къщата, но знаете ли какво се случва когато я прегърнете и погалитеКогато котка се гали в краката ви, не я отблъсквайте, страхувайки се, че ще остави косми по дрехите …Jan 19 2019vijti.com

Древните египтяни са считали котката за свещено животно и дори са си измислили богиня-котка – Бастет, в чиито храмове мъркащите същества са се ползвали със специален статут. Култът към Бастет продължава чак до края на гръко-римската епоха.
Наричат котката природния екстрасенс, защото регулира кръвното налягане на стопанина си, пази от инфаркт – рискът е сведен до 40%, от стрес и депресия. Като един истински лечител котката помага за зарастването на раните, може да лекува фрактури, да възстановява увредените мускули и може дори да ни отърве от хриповете.
Вълшебството, което писаните оказват на нашето здраве, е научно доказано и се дължи на котешкото мъркане, а не по-назад остава и тъпченето с лапички – често точно на слабото ни място или там, където ни боли.

Вибрациите на котешкото мъркане попадат в специален терапевтичен диапазон – с честота от 25 до 150 Hz, и се смята, че точно те имат способността да подпомагат възстановяването на болен човек.
Обяснението на благотворното успокоение, което ни доставят, е, че мъркането подпомага производството на серотонин или т.н. хормон на щастието.
Мит е твърдението, че котката се привързва само към къщата, а не към стопанина си. Тя е способна да се върне вкъщи от хиляди километри.
Сензитивността й е толкова силна, че котката е в състояние да посрещне стопанина на входната врата или дори на края на улицата много преди той да се е приближил към дома, а истински тъгува, когато „господарят“ отсъства.

- Advertisement -

Господарят в случая е в кавички, защото истинският шеф в дома е само тя, а човек неусетно осъзнава, че не маца, а той й служи всеотдайно.
Народното поверие гласи, че когато влезеш в нов дом, трябва да пуснеш котка да пренощува в спалнята, за да знаеш, че там, където се е свило на кълбо мъркащото същество, не трябва да поставяш леглото си.
Смята се, че котето обира негативната енергия от дома и стопанина и там вече тъмни сили няма да припарят.
Любопитните факти за котките са безброй, ето само 30 от тях:
– Черните котки, които плашат мнозина, са смятани за късметлийски в Англия, Ирландия и части от Азия.

– През 2011 г. в Италия черен котарак на име Томасо наследи 10 милиона евро след кончината на стопанката си – водеща уединен живот 94-годишна вдовица.
– През лятото на 2017 г. се спомина котаракът Стъбс, който от 1997 до кончината си беше почетен кмет на Талкитна, Аляска.
– Крийм Пъф е най-дълго живялата котка в света – 38 години.
– Котките обикновено имат пет пръстчета на предните лапи и четири на задните. Срещат се обаче и писани с по-голям от обичайния брой пръстчета. Рекордът е 28. Създанията с по шест пръстчета понякога са наричани „котки на Хемингуей“ заради слабостта на известния писател към тях.
– Котките разчитат на изключителен слух. Това отчасти се дължи на факта, че имат 32 различни мускула в ушите.

– Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички сред тях страдат от загуба на слуха. Според изследване на специалисти от университета „Корнел“ между 65 и 85 процента от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.
– Ветеринарите сравняват рязането на котешките нокти с ампутирането на крайник.
– Котките „проспиват“ около 70 процента от живота си. За сравнение – само 30 процента от човешкия живот преминава в сън.
– Когато са будни, котките отделят голямата част от времето на тоалета си.
– Котките се потят чрез лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и използват тъпченето и драскането, за да маркират територията си.
– Котките не са в състояние да усетят сладкия вкус, тъй като нямат съответните рецептори.

– Котките калико почти винаги са женски.
– Рижавите котки обикновено са мъжки.
– При повечето женски котки доминираща е дясната лапа, а при мъжките – лявата.
– През живота си женска котка може да роди до 100 котенца.
– Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни постоянно да „висят“ на слънце. За това им поведение има научно обяснение – слънчевата топлина помага на писаните да пестят енергия за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им осигуряват убежище и им напомнят за живота в естествена среда, котките са „луди“ по кутии.

– Десетгодишно проучване на специалисти от университета на Минесота е установило, че за собствениците на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 процента по-нисък.
– През 1837 г. в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че инициативата не сработва.
– Ермитажът в Санкт Петербург, Русия, разчита на бездомни котки, наети да контролират популацията на мишките и да им пречат да гризат произведенията на изкуството.
– Европейската патентна служба е запозната в детайл с над 1200 изобретения, свързани с котешки тоалетни.

– Президентът Ейбрахам Линкълн до такава степен е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси редовно са споделяли трапезата му.
– Възможно ли е котките умишлено да пренебрегват стопаните си? Според авторите на японско изследване отговорът е „Да“. Изследователите са установили, че писаните разпознават гласовете на собствениците си и могат да решат нарочно да ги игнорират.
– В действителност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света с всекидневните посещения в продължение на година на гроба на стопанина си.
– Котките са изключително добри манипулатори. Когато отчаяно се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки плач. И тогава няма човек, който да им откаже това, което искат.
Източник: Блиц
Не бива да пъдим котка, ако тя се гали в краката ни: за всичко е виновна нейната енергияТе са известни гонители на зли духове от къщата. Когато една котка се гали в краката на някого, тога…Nov 9 2018vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации