четвъртък, април 25, 2024

Защо генералът свали униформата? (ГАЛЕРИЯ)

Най-четени

Един лекар с генералски пагони в рамките на два месеца се превърна в най-известния човек в България като засенчи по популярност президента и премиера, които доскоро се радваха на висок рейтинг. До края на март Румен Радев или Бойко Борисов бяха на върха на всички социологически класации като в зависимост от различни политически събития ту единият, ту другият имаше предимство и съответно по-високо обществено одобрение.

Генерал Мутафчийски притеснен: Извикахме няколко пациенти, които са вече оздравели и резултатите са много обезпокоителни COVID-19 не е обикновен вирус и коронавирусната инфекция не е като другите заболявания. През после…Apr 24 2020vijti.com

- Advertisement -

 

Облечен в елегантен тъмносин кост и със синя вратовръзка ген. Мутафчийски отговаря на журналистически въпроси, след като на 5 май ВМА получи дарение от бизнесмена Петър Манджуков 6 реанимобила

След въвеждането на извънредното положение на 13 март ген.-майор Венцислав Мутафчийски – професор хирург и началник на Военномедицинска академия като председател на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса се изстреля на върха на класациите с личен рейтинг от 89%. Впоследствие рейтингът му падна на 71%, но въпреки това последните социологически проучвания на различни агенции показват, че той продължава да се ползва с голямо одобрение сред гражданите, изпреварвайки президента и министър-председателя.

С черно военно яке шефът на НОЩ даваше интервюта по телевизиите и брифинги по време на извънредното положение 

Една любопитна вметка – България, чиято армия наброява по-малко от хората, които биха запълнили Националния стадион „Васил Левски“, се оказа с трима генерали на върха на управлението по време на извънредното положение. Все пак да уточним – военно положение не бе въведено и танкове и бронетранспортьори не бяха изкарани по улиците в опит да озаптят недисциплинираните граждани, които отказваха да носят маски или пък нарушаваха противоепидемичните мерки.

Професорът по време на лекция във ВМА

Румен Радев бе генерал-майор от ВВС, а сега е генерал от резерва. Бойко Борисов бе генерал-лейтенант от МВР. След неговата ера като главен секретар ведомството бе девоенизирано и служителите вече нямат военни звания. Според постановление на правителството от 2002 г. званията на офицерите и сержантите от мобилизационния резерв на МВР се приравняват към званията по Закона за отбраната и въоръжените сили, което означава, че сега премиерът също е генерал от резерва.

Началникът на ВМА заедно с президента Румен Радев и вече покойния началник на отбраната ген. Андрей Боцев на тържество в Академията на 2 декември 2019 г. по случай 128-мата годишнина от създаването й

За разлика от държавния глава и министър-председателя Венцислав Мутафчийски е действащ генерал-майор от Военномедицинската служба, началник на ВМА, главен лекар на Въоръжените сили на Република България, а от края на февруари и ръководител на НОЩ. И като действащ офицер професорът по хирургия не само има право, но е и задължен за носи генералската си униформа. Както се казва за честта на пагона.

 

През двата месеца на извънредното положение генералът се появяваше пред медиите и със зелена военна риза тип яке и задължително с маска и с ръкавици

Именно обаче военната униформа изигра лоша шега на проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който в продължение на 65 дни всеки ден, а няколко седмици и два пъти дневно, даваше брифинги от ВМА или от Министерския съвет, за да информира обществеността за броя на заразените с коронавирус в България и да отговаря на журналистически въпроси (понякога доста тъпи и неадекватни), свързани с развитието на пандемията по света и у нас.

Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски отличава през 2019-та курсанти бъдещи военни лекари

Мнозина са на мнение, че появата на генерала професор във военна униформа два пъти, а в последствие и веднъж дневно по националните телевизии в условията на извънредно положение и в условията на шокова пандемична ситуация в цял свят е действало на българските граждани стресиращо и е предизвиквало паника и страх. В социалните мрежи немалко граждани споделиха, че военната униформа в една по конституция демократична държава им навява асоциации с военно положение и с управление на военна хунта. Както знаем българите, преживели 45 години авторитаризъм, са чувствителни на тема диктатура и укриване на информация от страна на властта.

Председателят на НОЩ по време на редовен брифинг на щаба в Министерския съвет

Макар че никой не поставя под съмнение авторитета на ген. Мутафчийски като лекар, като преподавател и като български офицер, изкарал хиляди напрегнати часове над хирургическата маса в спасяване на човешки животи и няколко тежки мисии зад граница – отново спасявайки хора. Но самият той и като лекар, и като медик, който е завършил и курсове по психология, трябваше да си даде сметка, че честта на пагона нямаше да бъде опозорена, ако на брифингите в МС се появяваше цивилен и с костюм. Това със сигурност щеше да внесе доза спокойствие у хората, които и без това вече бяха наплашени от задаващата се с „невиждана ярост“ епидемия. А символите винаги имат значение. Защото ген. Мутафчийски оглави битката срещу коронавируса не толкова като генерал, а като лекар. И по-подходящо щеше да бъде той да се явява пред гражданите в цивилно облекло. Със сигурност това не е дребно заяждане към уважавания генерал Мутафчийски, който положи много усилия епидемията в България до момента да не вземе застрашителни размери.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отличава ВМА за участието й в националната информационна кампания „Бъди войник“

Унизителен обаче бе начинът, по който началникът на ВМА бе накаран да свали униформата и да се яви с костюм на двата брифинга на премиера Бойко Борисов в неделния ден на 3 май, когато министър-председателят гневно обясняваше на журналистите, че генералът е жив и здрав и никой не го уволнявал и щабът си работи нормално, а униформата на генерала е дадена за пране. Пространните обяснения, че шефът на НОЩ засилиха усещането, че с първоначалната си твърда позиция срещу разхлабване на мерките Венцислав Мутафчийски изведнъж стана неудобен и започна да генерира обществено недоволство. А проф. Мутафчийски сам трябваше да свали униформата и да се явява пред медиите и пред гражданите облечен цивилно. В името на спокойствието. А символно честта на пагона със сигурност нямаше да бъде опетнена.

Двама генерали – един от резерва, другият действащ, или премиерът и шефът на НОЩ по време на брифинг в МС на 3 май, неделя. Тогава проф. Мутафчийски за пръв път откакто у нас бе въведено военно положение се появи с костюм, а не с униформа, защото по думите на Бойко Борисов тя била дадена за пране

Днес е Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Ако на жълтите павета в София имаше военен парад, ген. Мутафчийски щеше да е в първите редици на приемащите парада и да отдава чест, облечен в парадната си гълъбовосиня униформа. Пред камерите на телевизиите той се появяваше или със зелената униформа на Сухопътните войски, която освен от зелен панталон с двойна червена лента се състои от куртка, или от риза тип яке. Понякога генералът говореше пред медиите и с черно яке с две големи сребърни генералски звезди, указващи чина му – генерал-майор.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски в парадна генералска униформа отдава чест по време на официална церемония

Проф. Венцислав Мутафчийски има и още една – камуфлажна униформа, с която лице в лице е срещал смъртта, а не само чрез виртуални заплахи, които му бяха отправени през последните дни.

Началникът на ВМА демонстрира на премиера защитен шлем, изработен у нас

Генералът хирург има опит в три военни мисии – в Македония, Ирак и Афганистан. За първи път отива на мисия през 2000 г., в бежанския лагер в Радуша, Македония, по време на т.нар. косовска криза. Там няма военни действия, лекува предимно жени, деца и старци.

Началникът на ВМА използва камуфлажната униформа по време по време на задгранични мисии

Изпратен е в Кербала след атентата на 27 декември 2003 г., при който камион-цистерна се вряза в българската база „Индия“ и загинаха петима български военнослужещи, а над 60 бяха ранени.„Моята функция беше да отида с екип в Кербала, да издирим всички болни, които са настанени в различни болници, да оценим кои могат да понесат транспорт и кои не могат и да ги евакуираме в България. Това преобърна живота ми и кариерата ми на 180 градуса. Тогава всъщност разбрах, че въпреки че се водя военен, аз нищо не разбирам от взривна травма. Взривната травма не се разглеждаше различно от огнестрелните наранявания. И така излезе и първата ми дисертация, която е на тема „взривни травми“, разказва генералът пред БНТ през 2018 г., много преди времето, когато всички българи сутрин се будят с него. От тази мисия и до ден днешен пази парче от взривената цистерна.

По време на работни срещи и на лекции във ВМА хирургът предпочита да е с костюм

„Няма да забравя първата ми операция над испански войник в Афганистан. Аз и още един мой колега бяхме единствените хирурзи на площ колкото е Югозападна България. И трябваше да оперираме пострадал испански войник, ние сме в испанска база, в испанска болница. Всичко мина благополучно. Излизайки от операционната видях цялата база да чака пред болницата, за да разберат какъв е резултатът. Просто настръхнах, адреналинът нахлу в тялото ми. Представяте ли си две хиляди чифта очи, вперени с надежда. Това е техният приятел, плюс това той беше любимец на базата“, разказва още генералът. Друг спомен е операцията на афганистанско дете, простреляно по погрешка с картечница. „Беше много тежка, но, Слава Богу, успешна“, разказва по-късно генералът.

Началникът на ВМА дава брифинг в лекарска престилка

През 2006 г. Венцислав Мутафчийски е на мисия в Афганистан. В нощта срещу 1 януари заедно с групата празнуват Нова година в палатков лагер. Тогава към тях е изпратена ракета, която за щастие не ги уцелва, а се взривява на 100 м от тях. „Ако беше малко по-точен изстрелът, 500 души щяха да намерят смъртта си. Включително и аз“, спомня си Мутафчийски. През 2003-а на мисия в Ирак евакуирали пострадали. Когато се прибират от летището, шофьорът карал с над 100 км в час по изключително лош път. А причината – имало по-малка вероятност куршумите да ги улучат.

“От 3 седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване. Не защото ни тежи това нещо. Всъщност разбираемо е, че и на нас ни тежи тази работа, но ние я приемаме абсолютно отговорно, защото още при създаването на щаба една от функциите му беше да оповестява всички вести, които са свързани с коронавирус инфекцията. Фундаменталната идея беше обществото да бъде максимално и обективно информирано по този въпрос. Това има няколко измерения. Освен че хората се чувстват достатъчно информирани, въпреки многото усилия да се разбие идеята, че е обективно информирането, има и гласове, че това носи стрес“, каза ген. Мутафчийски на 29 април.

Ген. Мутафчийски се присъединява към националната кампания в подкрепа на донорството и чрез картата “Да! За живот!” дава съгласието си, ако не дай си Боже нещо го сполети, да даде шанс на други да живеят

„Това и за нас е емоционално изчерпваща задача. Цял живот като лекари сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти. Да им кажем, че са болни от нелечимо заболяване, че имат лимитиран живот. Един човек трябва да знае какво се случва с него. Дори когато съобщаваме добри новини, ние също сме подложени на стрес. Не само лошите новини носят стрес. Така че ние проявяваме пълно разбиране към нашите съграждани, че може би им омръзнахме, а пък и преносителите на лоши вести ги убиват. На път сме да ни убият. Извинявам се на нашите сънародници, че невинаги вестите са оптимистични”, заяви най-популярният мъж в държавата на 29 април, предвещавайки, че след дни всекидневните брифинги на НОЩ ще бъдат заменени с изяви веднъж седмично.

Брифинг на НОЩ с участието на министър-председателя

На 2 май в 8 сутринта в Гранитна зала на Министерския съвет вместо Мутафчийски пред журналистите застанаха секретарят на щаба доц. Димо Димов и шефката на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова. А часове по-късно стана ясно, че любимият на мнозина генерал ще се появява пред медиите и пред обществеността веднъж седмично – всеки четвъртък.

Шефът на ВМА получава дарението от Петър Манджуков

Усмихнат, цивилен и с елегантен костюм генералът прие ден преди Гергьовден дарение за ВМА от бизнесмена Петър Манджуков – шест реанимобила. Точно този костюм, а не военната униформа, щеше да предизвика още повече симпатии към генерала по време на извънредното положение. И тогава да му мислят Радев и Борисов…

Генерал Мутафчийски заедно с генерал професор Николай Петров, който оглавява Катедра „Анестезиология и интензивно лечение“ във ВМА, а преди това бе шеф на ВМА и министър на здравеопазването, приемат дарените от Петър Манджуков реанимобила

Спас Гърневски: Генерал Мутафчийски ще е следващият президент на БългарияДнес гост в предаването „Карай направо“ с Диана Найденова бе депутатът от партия ГЕРБ Спас Гърневски…Apr 12 2020vijti.com

Източник:лупа

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации