събота, април 20, 2024

Жесток удар по Ахмед Доган: Орязаха му парите за теца, погват и имотите

Най-четени

Без пари за студен резерв за ТЕЦ “Варна”, канал от пристанището към него и кей на вилата в “Росенец” ще остане почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Това стана ясно вчера, след като от ГЕРБ обявиха, че в понеделник ще внесат промени в законодателството, за да спрат държавните пари за централата, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов си постави за цел след вота на недоверие да се занимае с имотите, свързани с почетния председател на ДПС.

Това е първият синхронизиран опит на управляващите да се разграничат от ДПС. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов призова охраната от НСО на Доган и депутата от движението Делян Пеевски да бъде свалена, пише 24 часа. В сряда поиска оставките на трима министри – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Премиерът направи това сам, без коалиционните си партньори късно вечерта, след като чул от областните координатори какво се говори за връзките между ГЕРБ и ДПС.

Сега с промени в законите ще бъдат спрени търговете за студен резерв. Така пари няма да се дават на ТЕЦ “Варна”, чийто мажоритарен собственик е лично Ахмед Доган. Става дума за около 50-60 млн. лв. годишно, обясни Валери Симеонов. Според данни на Електроенергийният системен оператор всяка година всъщност ТЕЦ “Варна” е получавал 27 млн. лв., за да не работи.
Решението е взето в четвъртък на коалиционен съвет на ГЕРБ и патриотите.

- Advertisement -

Управляващите обмисляли и дали да не спрат държавното финансиране за разширяване на корабния канал към пристанището на ТЕЦ “Варна”.
“Има много сериозни подозрения, че това се прави, за да може пристанището на Доган да игнорира държавното пристанище – да поема по-големия поток, което да обезсмисли пристанище Варна, обясни Симеонов. И се закани да се захване с темата веднага след вота на недоверие.

Освен с канала Симеонов се зарече да постави и въпроса за незаконните постройки в т. нар. летен сарай на Доган в парк “Росенец” до Бургас. Проверка на регионалния строителен контрол установила, че изграденият наскоро кей към имението на Доган е незаконен. Установени били и 4 незаконни спомагателни постройки в имота.

“Следим апетитите на Доган по Черноморието още от 2010 г, когато с хеликоптер облиташе и избираше къде да дебаркира и да си направи база. Първото място, към което се бе насочил, е о. Св. Анастасия. След това поиска военноморската база в Созопол, която е на провлака до града. И най-накрая купи 9 декара от “Лукойл” през фирма “Хермес солар”, разказа Симеонов.
Търгове за студен резерв вече няма да се провеждат, той ще се възложи на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”.

Енергийният министър Теменужка Петкова и председателят на енергийната комисия Валентин Николов съобщиха в парламента, че в понеделник се внасят законови поправки.
В последните 2 години най-голяма част от студения резерв се предоставяше на ТЕЦ “Варна”, чийто мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Всяка година Електроенергийният оператор (ЕСО) плаща на централата 27 млн. лв., без тя да работи, но да е готова да включи блок при необходимост. В началото на 2019 г. тецът не е успял да пусне своите мощности по искане на ЕСО, поради което бе глобен с 2 млн. лв.

Министърката припомни, че ТЕЦ “Варна” има особено място в електроенергийната ни система и винаги е участвала в студения резерв. Построяването на централата било свързано с осигуряване на електроенергийната сигурност при спиране на блок в АЕЦ “Козлодуй”.
Когато тецът е бил приватизиран първоначално от чешката държавна компания ЧЕЗ, е имало задължение в договора три от блоковете да участват в студения резерв. Единствените години, в които ТЕЦ “Варна” не е участвала в резерва, са от 2015 до 2018-а, тъй като комплексното разрешително е било изтекло.

Колко да е студеният резерв, се определя със заповед на министъра на енергетиката. В момента той е 650 мегавата.
Министър Петкова обясни, че най-съществената част от законовата промяна е свързана с въвеждането на механизма за капацитет. Той е на база на европейските регламенти и целта е да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на държавите членки.
Механизмът предвижда да бъде предоставена държавна помощ на определени производители на електрическа енергия след търгове. Европейските правила не предвиждат пряко възлагане и договаряне.

Ще бъдат подпомагани определени производители на електроенергия, като, от една страна, ще гарантират ликвидност на пазара и от друга – енергийната ни сигурност.
Крайният срок за въвеждането на този механизъм за капацитет е 1 юли 2021 г., а едно от условията е свързано с това да либерализираме напълно пазара на едро. Второто много важно условие, което комисията поставя, е свързано с това да бъде елиминиран механизмът за студен резерв, който в момента е в нашето законодателство и в европейското, обясни Петкова.
Каракачанов говори за нов кабинет, две агитки “анти” и “за” Радев и в Бургас

“Вотът няма да мине, но промени в правителството ще има, и то не само персонални. Това обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.
Лидерът на ВМРО потвърди информацията на “24 часа”, че е обсъждано ГЕРБ и патриотите да съставят ново правителство, на което Бойко Борисов да не е министър-председател. Финалното решение обаче ще се вземе след вота на недоверие идната седмица.
“Ако ще правим нещо като ново правителство, програмата трябва да бъде разписана с конкретни дати и идеи”, заяви Каракачанов.

Две агитки – “за” и “против”, посрещнаха президента Румен Радев и вицепремиера Каракачанов на Морска гара в Бургас, преди да се качат на фрегатата “Горди”, за военноморското учение “Бриз 2020” в петък.
“Дошъл съм от Ямбол, искам да видя президента, за да му кажа, че не го харесвам”, заяви един от най-активните протестиращи, Димитър Кръстев. Друг до него разпъна плакат “Радев – разединител на нацията” и обяви, че е тук, защото не искал Черепа да управлява България.
От борда на фрегатата президентът наблюдава демонстрации на операции по морска сигурност в отговор на кризи.

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации