четвъртък, април 18, 2024

Жени Живкова с интересно признание: Дядо ми остана изключително разочарован от тези, които го предадоха

Най-четени

Жени Живкова от време на време се появява в публичното пространство и разказва от първа ръка информация за Тодор Живков. Логично, това предизвиква интерес в обществото, а и информацията обикновено е интересна и си заслужава.  Тя разкри, че: „Дядо ми беше изключително разочарован от хората, които го предадоха. Беше много доверчив. И след промените стана по-предпазлив. Той страдаше много, като гледаше колко хората обедняват все повече и повече“. През годините тя била много притеснена от факта, че е внучка на Тато. Даже не веднъж молила приятелки да се представят от нейно име и гледала реакцията на аудиторията.100% смях: Вицовете за Тодор Живков, които ни гарантираха затвор преди 1989 г.Много добре знаете, че по време на комунизма беше забранено да се говорят каквито и да било вицове з…Oct 2 2018vijti.com

Жени си припомня реплики на един таксиджия относно времето преди 89-та година: „По онова време със семейството ми ходехме всяко лято на нашето море и планина. А сега не можем. Кел файда, че имаме свобода да излизаме в чужбина“.
Копия на Тракийското съкровище са били най-честият подарък, който Тодор Живков е правел на свои колеги при пътуванията си зад граница. Това разкри неговата внучка Евгения Живкова, след като разгледа изложбата с даровете, които дядо й е получавал от свои гости.

Припомняме, Живков 35 години през миналия век (54-89) бе пръв държавен и партиен риководител на страната.
Живкова не скри радостта си от това, че десетки хора са дошли в музейния комплекс при родната къща на Тодор Живков в Правец и са поднесли цветя пред паметника му по случай 101-годишнината от рождението му.
„Хората си спомнят с добро за Тодор Живков и се надявам, че историята ще даде оценката си за него. Мисля, че ние като българи трябва да тачим миналото си и с доброто, и с лошото, тъй като в едно дългогодишно управление неминуемо има и плюсове, и минуси. Но ние трябва да пазим нашето минало и да се гордеем, че сме българи“, заяви още тя.

- Advertisement -

Жени Живкова си спомни и последните години на своя дядо, прекарани под домашен арест. „След като бе оправдан през 97-ма година, той започна да обикаля различни места из България – имаше възможността да се срещне с много хора и да види, че те го обичат и че не са го забравили. Именно заради това последните две години от живота му бяха едни от най-щастливите“, добави внучката на Живков.

Най-честите подаръци, които тя му правила за рождения ден са били жилетки, тъй като той много обичал да ги носи. „Той е човек от народа и винаги е работел за хората“, подчерта Жени Живкова. От експонатите в изложбата Живкова най-много харесва статуетките от слонова кост от Индия. Иначе в самата изложба има подаръци от САЩ, Германската демократична република Австрия, близкия Изток.

Впечатление прави старинен кораб от емира на Кувейт, портрет на японското императорско семейство от времето на Живков, шах от Виетнам, множество съдове, метални пана, сувенирни кутии, картини, сервиз за ракия от бившия Съветския съюз, както и макети на орбиталната станция „Мир“, барелеф на Людмила Живкова, сувенири от енергетиците в АЕЦ „Козлодуй“.

Има и специална витрина, в която са подредени символите на балканската дружба, сред които и символичен ключ на Анкара от 1983 година.

Съгражданите на Тодор Живков бяха посрещнати в музея от инж. Петко Коцев, който рецитира стихотворението си „Човек от народа“, посветено на Тодор Живков:
„За Живков ще бродят легенди дори след стотици лета… Той беше човек от народа, с голяма кристална душа… В една безпристрастна история Живков ще бъде звезда, защото за свойта България кат Ботев до край изгоря.“

По-рано сутринта около 100-150 души поднесоха цветя пред паметника на Тодор Живков в центъра на града. Да отдадат своята почит бяха дошли и хора, които лично са познавали българския държавник, управлявал повече от 3 десетилетия.

Със себе си те водеха и своите внуци, защото по думите им не трябва да забравяме историята си и трябва да се гордеем с това, което е направил Тодор Живков.
Някои от възрастните хора с тъга в очите коментираха, че с всяка изминала година обаче на паметника се събират все по-малко хора. Обяснението, което си дават е: „Старите измреха, младите не идват.“

Кметът на града Румен Гунински подчерта, че за него и съгражданите му не стои въпросът дали Тодор Живков е противоречива личност. Той изтъкна, че Живков е направил много за родния им край и те са му благодарни:
„33 години Тодор Живков управлява, като тръгна от народа и работи за народа. Живя и умря като българин за България. Нека историята оценява, а ние да го почитаме“, заяви още кметът на Правец.

За това призова и директорът на музея в града Татяна Борисова: „Конюнктурните оценки на времето от пристрастни политици отминава. Важна е присъдата и оценката на историята“, заяви Борисова. По думите й, когато се освободи от пристрастията на съвременната конюнктура, България, макар и със закъснение, ще оцени и доброто, и лошото.

Тя подчерта, че Тодор Живков е оставил едно добро материално и духовно наследство, минало, в което България се градеше и имаше работа за всички. „Не трябва да забравяме, че ние сме наследници на градежа“, заключи шефът на историческия музей в Правец.Гневна гражданка: Емигранти, стига сте ревали! Заповядайте, държавата чака такива като вас да си оправи бюджетаС това, че в нашата страна понякога изчезват хора, сме свикнали. Но у нас изведнъж изчезна цяло поко…Oct 5 2018vijti.com

Източник: Нюзбг

 

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации