петък, април 19, 2024

Експерти обявиха с колко ще поскъпне бензинът у нас заради саудитската криза

Най-четени

Ситуацията е извънредна за петролния пазар. Това е едно поскъпване с 12% за една нощ. Не е ясно за колко време ще е възстановено производството. Ще има повишаване на цените на горивото и у нас. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ експертът Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.
„Бързо ще се случи вдигането на цената, но не мога да кажа точно с колко. Предполагам, че ще е нещо в рамките на жълти стотинки“, каза той.
„В този случай всички реагираха мигновено. Вчера наблюдавах цените на плацовете, те се вдигат много бързо. Пазарът обаче реагира по начин, който счита за нормален, когато има риск. Ние не знаем какво ще се случи“, добави експертът.
Целевите помощи за отопление с твърдо гориво са най-търсени: Какъв е размерът им и на кого се отпускатОбщият брой на подадените заявления в Агенцията за социално подпомагане /АСП/ за отпускане на целева…Aug 23 2019vijti.com

„Със сигурност нещата в един момент ще се нормализират. Пазарът на петрол зависи от търсенето и предлагането, тъй че отново ще дойде балансът“, прогнозира Бенчев.
„Голяма част от страните, в които се добива суровият петрол, са рискови. Опасността не е преминала. На други места може да се случи същото и пазарът се страхува от това“, заяви той.

Андрей Делчев
Това, което се случи в Саудитска Арабия с нападението над рафинерията там е много сериозно. Война за петрола се е случвала, и да пази Господ, да се случи пак. Не е добре да дрънкат оръжия, защото Иран контролира Ормузски пролив и ако той бъде затворен – тогава светът ще има много голям проблем с петрола.

Това заяви от своя страна в ефира на БНТ Андрей Делчев, изп. директор на Българска петролна и газова асоциация. По думите му Саудитска Арабия, САЩ и Русия са в топ три на страните по търговия с нефт.
Попитан дали ще поскъпне бензина у нас, той заяви, че България е малък пазар и той се предопределя от цените на петрола в ЕС. Ако цените се стабилизиран на 60-70$ за барел, то тогава ще има и леко отражение на цените на горивото у нас. Това, което се случва със саудитския петрол има отражение и у нас, нищо че не внасяме петрол от там, смята още Делчев.

- Advertisement -

Според него цената на петролните продукти е пазарна. Колко ще се продава едно гориво зависи от това, което се случва на пазарите отвън, вметна още той.
Попитан дали ще видим на хартия предложението на Министерство на финансите на касовата бележка да е отразено кой колко плаща, Делчев заяви, че не подкрепя това предложение и това спомага да се правят картели между отделните играчи на пазара. Тази свръх прозрачност не е полезна, категоричен е още той.
Източник: Блиц
Да излъжеш брояча на бeнзиностанцията е лесно: Може да направите така, че бензиноколонката да пуска повече гориво, отколкото отчита броячътМетодите, с които бензиностанциите „удрят в кантара“ клиентите, са сюжет на безброй шофьорски слухов…Jun 29 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации