събота, април 20, 2024

Една година от тежката катастрофа край Своге: Какво се случва сега, след като преди година загинаха 20 души

Най-четени

Навършва се една година от тежката автобусна катастрофа край Своге, съобщава БНР. Днес граждани и близки на жертвите ще почетат паметта им със заупокойна молитва и осветяване на паметната плоча на мястото на инцидента.
Година след трагедията, последвана от политически оставки, пътни експертизи и ремонти, хората не виждат особена промяна.
„Сложиха мантинели, направени по безумен начин. Влизаш зад мантинелата, където се намира тротоарът и стигаш доникъде. За да можеш да продължиш трябва да се прекачваш през нея или да пролазваш отдолу… и излизаш на пътната настилка“, обяснява Лилия Георгиева от инициативния комитет, оглавил протестите.
Според гражданите въпреки ремонта пътният участък остава все така опасен.
Гавра с роднините на загиналите при трагедията край Своге, обезщетението от застрахователите е обидноИзгубих майка си в катастрофата край Своге. Не съм спала заради тази обида цяла нощ. От застраховате…May 22 2019vijti.com

„Ако сега минете по пътя, той е същият. Просто само положиха нов асфалт, сложиха шумяща маркировка, което не решава проблема“, категорични са те. Не са изградени и обещаните две пасарелки.
Припомняме, че при жестоката катастрофа загинаха 20 души.
Към момента шофьорът е единственият обвиняем. Той е с парична гаранция.
Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на „Трейс Груп Холд“ АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

На 28 август властите започнаха проверка и във фирмата „Мега-инвест холд ЕООД“ в Дупница, която е партньор на „Трейс груп“.
Катастрофа и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция – оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.
Ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.

- Advertisement -

Какво се случи с обезщетенията
Припомняме, че автобусът убиец от катастрофата край Своге има две задължителни застраховки. Едната е известната „Гражданска отговорност“, която е сключена в една застрахователна компания, а втората е „застраховка при злополука“, която е в „Бул Инс“.
Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи: Тя е изключително стандартизирана застраховка. Тя е с фиксирана сума по Закон – 50 000 лева на загинал и много опростена като процедура за плащане.
Наследниците на загиналите поискали от застрахователната компания изплащане на обезщетенията, като представили изискваните документи. От „Бул Инс“, обаче отказали да платят. Твърдят, че превозвача е нарушил правилата за обществен превоз.

Стоян Проданов, изп. директор на „Бул Инс“: Няма пътен лист, списъкът съдържа други хора. В последствие ни се представя някакъв списък, който е продуциран очевидно след пътното произшествие и всички тези несъответствия водят до това, че ние не сме в хипотезата на покрит риск. От компанията твърдят, че на пътниците не са били издадени билети, нито е представен договор за услугата и фактура за плащането.
Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи: Това че фирмата е нарушила някакви транспортни разпоредби, тя подлежи на санкция от Автомобилна администрация. Това дали е изпратен списъка на пътуващите един час преди курса, това няма отношение към валидността на застраховката.

Наследниците на загиналите подават жалба до Комисията за финансов надзор, която издава постановление, с което задължава застрахователя да плати обезщетение незабавно. Тогава от „Бул Инс“ превеждат по 10 лева в банковите сметки на хората.
Стоян Проданов, изп. директор на „Бул Инс“: За да спазим изискванията и буквата на закона ние извършваме този превод. Същевременно обжалваме този акт. В случай, че съда се произнесе в наша полза, ще си вземем обратно тези средства от надзора.
Компанията твърди, че взима това решение, защото Кодекса за застраховането казва, че подобни спорове се решават само в съда.
Източник: Лупа
Този случка разбуни духовете: Жена от Ловеч получи паричното си обезщетение по майчинство на жълти стотинкиМихаела Бренишка проплака в социалната мрежа заради скандална нередност. С думите си тя запали остър…May 22 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации