петък, март 29, 2024

Д-р Даниел Стефанов: Хемороидите може да са опасни, не се самолекувайте

Най-четени

Хиляди българи страдат от хемороиди. Някои от тях дори още не го знаят, други не смеят да си признаят, защото разширените вени в аналната област се смятат на нещо срамно и табу. Медицинската статистика също не е обективна – според нея хемороиди имат около 10% от населението, но според хирурзите те са с пъти повече. През лятото се обострят както хемороидите, така и други заболявания в областта на ануса. Усещанията са щипане, парене, дразнене, сърбеж, дискомфорт. За това какво повишава рискът от появата на хемороиди и има ли спасение от тях, разговаряме с хирурга от Клиниката по коремна хирургия към Военномедицинска академия д-р Даниел Стефанов.
Супер евтино домашно мазило: От хемороидите няма да остане и следаКремът се приготвя само с едно яйце (варено, защото ви е необходим жълтъкът), 400 мл растително масл…Jun 17 2019vijti.com

Майор д-р Даниел Стефанов е от младите надежди във ВМА. Той е част от екипа на Първа клиника по коремна хирургия. Роден е в София, където завършва медицина. Във ВМА попада още по време на следването си – от 2004 г. започва като доброволен сътрудник в клиниката. От 2008 г. е назначен като военен лекар.
Завършил е курс по “Военна травма система”, “Спешна ехография” и лапароскопска хирургия. Специфичните му интереси са насочени към лапароскопската хирургия, обща коремна и спешна хирургия.
Лекар консултант е на националния отбор по спортно и бойно самбо, пише zdrave.to.

– Какво представляват хемороидите, д-р Стефанов?
– Хемороидите са заболяване на съвремието, свързано предимно със заседналия начин на живот, който водим днес, както и изразена слабост на съединителната тъкан при пациентите. Хемороидалната тъкан покрива аналния канал и осигурява финното затваряне на ануса за газове и за фекалии (континенция). Хемороидите се намират в тази тъкан, те представляват кавернозни телца, изградени от артериовенозни анастомози, които при дадени патологични състояния се увеличават. Т.е. получава се застой на кръв в тези артериовенозни анастомози и съответно подуване. Хемороидите могат да бъдат вътрешни и външни. Вътрешните се разполагат на границата между края на ректума и началото на аналния канал, а външните – между аналния канал и кожата.

- Advertisement -

– Кои са по-тормозещите хемороиди?
– По-неприятни за пациента са външните хемороиди, защото по-често създават дискомфорт. Той по-често може да ги усети. Обикновено вътрешните хемороиди не болят. Но и при двата вида има кървене.
Важно е обаче да се знае, че при появата на кръв в изпражненията на човек над 40 години е задължително да се направи фиброколоноскопия, защото едни хемороиди могат да замаскират и някакво досто по-сериозно заболяване.

– Какво повишава рискът за появата им?
– Освен заседналия начин на живот, за който вече казах, рискове за поява на хемороиди са повишаването на вътрекоремното налягане, принудителното изправено положение, което имат някои професии, принудителното дълго седящо положение, което е характерно за други професии, постоянният запек или многократните диарии. Това са сред основните фактори, които допринасят за появата на хемороиди. Риск за поява на хемороиди е и бременността при жените, при която с нарастване на плода, се повишава и вътрекоремното налягане.

– Възпалението на хемороидите обикновено е циклично – болките ту се появяват, ту изчезват. Какво влошава състоянието им?
– Неспазване на лична хигиена, прекомерна употреба на алкохол, пикантни храни, общо-взето това са нещата, които довеждат до някои по-тежки усложнения, като възпаление и тромбозиране на хемороидите.
– Лекуват ли се хемороидите, или са проклятие до живот?
– Хемороидите се лекуват. Лечението е консервативно и оперативно. Консервативното обикновено се започва в началото на появата на хемороиди с лекарствени продукти, мазила, кремове, свещички. Препоръчват се и промивки с отвари от различни билки – смрадлика, лайка, с калиев перманганат. Много често обаче, хемороидите не се повлияват от консервативното лечение, затова се налага операция.

Оперативните техники са различни и зависят от степента на хемороидите. Когато хемороидите са доста изразени – в трета или четвърта степен, тогава се предпочита класическа хемороидектомия – изрязване на хемороидалните възли, или се предпочита т.нар. механична хемороидектомия – операцията на Лонго.
Когато хемороидите са в по-начален етап, може да бъде използвана т.нар. доплерова навигация за лигиране на хемороидалните артерии. За съжаление, повечето хора, когато са в начален етап, не ходят на лекар, за да установят, че имат хемороиди, оставят ги да си се развиват и в един момент идват при нас.
– Защо в горещите месеци хемороидите болят повече?
– Когато казвам за лична хигиена, задължително е да не се използва много гореща или много студена вода.
Водата трябва да е хладка, защото високата температура позволява да се разширява повече хемороидът и да се получи усложнение. Подобна е и реакцията му в горещите дни.

– Каква е вероятността след оперативна намеса хемороидът да се появи отново?
– Ако се спазва хигиената и съветите на лекаря, вероятността е минимална.
– Доколко широко рекламираните лекарства срещу хемороиди са наистина ефикасни и може ли да се преборим със заболяването чрез самолечение?
– Самолечение не би трябвало да има. Когато човек има такива оплаквания, е хубаво да отиде на лекар, за да бъдат отдиференцирани оплакванията. Един сърбеж, една болка в аналната област може да бъде причина за много и различни заболявания. Не може да са само хемороиди. Кървенето също може да не е само от хемороиди.
Колкото до лекарствата, като цяло, пациентите може да им се доверят, защото те са изпробвани, но тези медикаменти действат само при случаите, когато хемороидите са съвсем в начално развитие.

– С подобни на хемороидите симптоми са и аналните фисури и фистулите. Какво представляват те?
– Аналните фисури са нараняване на аналната лигавица. Обикновено фисурата се получава след дефекация, след вдигане на тежко, след напъни. Получава се малка цепнатина, която е силно болезнена. И тя не може да зарасне бързо, защото след всяко изхождане се възпалява допълнително.
Причините за фистулите обаче могат да бъдат много. Фистулата представлява канал, който свързва дебелото червото с кожата около ануса и преминава през периректалната мастна тъкан. Тя може да има два отвора – само вътрешен към дебелото черво, а може да бъде и само външен, който се отваря в кожата. Когато се запуши с гноен секрет това каналче, се получават т.нар. перианални абсцеси.

– И какво е лечението?
– Единственото лечение е оперативното. Прилага се обща или местна упойка, в зависимост от големината на абсцеса и наличните симптоми. Същността на операцията е широко отваряне на гнойната абсцесна кухина. Изчиства се кухината от гнойта и детритните материи, промива се с антисептични разствори. Като задължително се поставят дренажи. При перианалните фистули вече има и нови методи със запълване с тъканно лепило, които са все още в етап на проучване.
Източник: Брадва
Отървете се от хемороидите: Този природен мехлем ги премахва веднъж завинагиМехлемът, което ще ви представим днес, може да се използва не само за премахване на хемороиди, но и …Nov 29 2018vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации