четвъртък, април 25, 2024

Доброволната карантина е за сметка на отпуската на работника

Най-четени

Платен или неплатен отпуск трябва да си пуснат хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса. За тяхното наблюдение в домашни условия носят отговорност общопрактикуващите лекари.

Важно! 6 съвета са борба с коронавирусаБедата очевидно няма да ни отмине – коронавирусът настъпва към България. Вижте какво е важно да знае…Feb 25 2020vijti.com

Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след провелото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предава БГНЕС.

- Advertisement -

„Когато гражданин влиза на територията на страната имат два варианта. Единият е когато те имат температура и термокамерите констатират, че те имат температура. Веднага здравните органи ги поемат и те постъпват в определените здравни заведения. Във втория случай когато гражданинът е минал през контрол и не е бил с температура, но идва от Китай или друг район, засегнат от коронавируса той се прибира в жилището си и там стои 14 дни под карантина като е под наблюдение на личния лекар“, обяснява Ананиев.

Попитан дали на тези хора ще им бъде издаван болничен лист, той каза, че в този случай няма как да им бъде издаден такъв, защото няма установена болест и не е налице нормативно основание, на което да му се даде болничен лист.

„Два са възможните варианти – или платен или неплатен отпуск през тези 14 дни“, уточнява Ананиев и добавя, че разчитат на съвестта на хората доброволно да остават под карантина у дома, както и че първата му работа е да се обади на работодателя си и да го информира, че е дошъл от опасен район и, че му се налага да си остане у дома.

„Близките на човека, останал под карантина ще продължат да ходят на работа, но той трябва да се затвори в една стая и да не комуникира по традиционния начин в този 14 дневен период“, обяснява министърът.

От своя страна социалният министър Деница Сачева коментира, че ще бъде обсъден вариантът Наредбата за работното време и отпуските да бъде променена.

„Ще поставя този въпрос да бъде обсъден и да има координационен механизъм. В момента обръщаме повече внимание на медицинската част, а управленско-организационните аспекти още са неясни. По-скоро смятам, че трябва да има координация на регионално и национално ниво. Не на последно място смятам, че трябва да бъдат включени по-активно и личните лекари в преценката кога хората трябва да останат вкъщи“, заявява министър Сачева.

Според нея е по-наложително да има ясен национален координационен механизъм на всички институции, защото проблемът, с която и да било пандемия е както медицински, така и свързан с общата система на здравеопазването и икономически.

„Нали разбирате, че ако всички масово в паника излязат в отпуска това също ще има сериозни икономически поражения. Трябва да действаме много внимателно в това отношение“, коментира тя.

На въпрос защо лични лекари не знаят как да действат в случай на човек, за който има съмнение, че е болен от коронавируса, здравният министър Кирил Ананиев, посочва, че на страницата на министерството са публикувани точни инструкции как да действат при такива случаи, както и че регионалните здравни инспекции трябва също да са ги инструктирали.

А по отношение на горещия телефон, с който връзката е много трудна, Ананиев посочва, че на ден получават над 100 обаждания дневно и на това се дължи постоянният сигнал „заето“, който чуват хората.

Настинка, грип или коронавирус? Как да различим симптомите и да не изпадаме излишно в паника:С нашествието на коронавируса в Китай и далеч извън пределите му, все повече хора изпадат в истинска…Feb 26 2020vijti.com

ИЗточник:дунавмост.бг

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации