петък, март 29, 2024

Диетата на британски журналист и бивш лекар стана хит: 5 дни се храните нормално, а само два дни ограничавате калориите

Най-четени

“Яж, гладувай и живей дълго” – така се нарича документалният филм на британския журналист Майкъл Мозли, практикувал като лекар в лондонската болница “Роял фрий хоспитъл”. Във филма и в книгата “Бързата диета” той и колежката му Мими Спенсър разкриват личния си опит и ползите от този режим, който се свежда до 5 дни нормално хранене и 2 дни силно ограничаване на калориите. Последната актуализирана версия на книгата излезе през 2015 г.
Хилядолетия наред хората не са имали редовен достъп до храна – когато е била в изобилие, те са се тъпчели, а при липсата ѝ са гладували с дни, обясняват авторите.Диетата със сланина на Атанас Узунов, който свали 70 килограма, стана истински хитМоже ли хем да си хапваме добре, хем да отслабваме – това е въпрос, който често си задава всеки, кой…Nov 30 2018vijti.com

Проучвания сочат, че тази цикличност има редица биохимични ползи. Когато периодично гладуваме, ние лъжем тялото си, че е настъпило време на глад, и то превключва към друг вид доставка на енергия – гори мастните си запаси. Реагирайки така, организмът ни укрепва по логиката на известната мъдрост “това, което не ни убива, ни прави по-силни”.
Какво представлява
Този хранителен режим е известен като 5:2 – ядеш нормално 5 дни в седмицата, а два непоследователни дни свиваш калориите до 25% от нормалното. През тези два дни мъжете трябва да консумират едва 600 калории, а жените да се ограничават до 500 калории дневно. Пият се много вода и чай.

Бедните дажби на “гладните” дни трябва да се подбират умно – иначе можеш да ги прахосаш с чаша капучино. Авторите препоръчват да се избират богати на протеин храни като пиле без кожата, ядки и семена, които залъгват глада. Подходящи са също ягодите, морковите и други храни с нискогликемичен индекс – стойност, която показва колко бързо и доколко определена храна може да повиши кръвната ни захар и инсулина.
По време на гладуването няма специални правила за това кога и по колко точно трябва да ядеш, стига да спазваш препоръчаните калории. На теория колкото по-дълги са периодите на глад, толкова по-добре.

- Advertisement -

Идеалният вариант, казват авторите на диетата, е въпросните 500 или 600 калории да се приемат веднъж дневно или на два пъти през няколко часа.

Мозли и Спенсър не отхвърлят и варианта да се хапват нискокалорични закуски и няколко пъти дневно, ако така ви е по-лесно да спазвате диетата.

Принципът е следният – изберете за гладуване два дни в седмицата, но да не са последователни. При изчисляването на калориите се дават следните препоръки. Приемайте 50 грама “добър” протеин – например бяла риба на пара или пиле без кожата, тофу или друг растителен протеин, ядки, семена, бобови, яйца. Плодовете и зеленчуците играят важна роля през днита на гладуване, защото повечето са нискогликемични, имат по-малко калории и са богати на фибри и нутриенти. Тогава не бива да се натоварвате с алкохол.

През останалите 5 дни няма ограничения за калориите и вида храна. Това не значи да се тъпчете, за да компенсирате дните на ограничение. Но не означава също, че трябва да се чувствате виновни след парче торта.

Книгата “Бързата диета” предлага много рецепти, продукти и идеи. Ето някои от тях: Закуска – 1 банан и 100 г обезмаслено кисело мляко или 2 яйца на очи и задушен спанак. Обяд или вечеря – пилешки гърди на скара без кожата и 100 г зелена салата. Или 2 кюфтета от нахут със салата от домати и краставици. Друг вариант са гъби на скара, гарнирани с леща и артишок. Може и 5 задушени кралски скариди с настърган джинджифил и лют червен пипер с една шепа кафяв ориз.

Наблягайте на зеления чай, чая от коприва, копър, жасмин, лайка, джинджифил, лимон или мента. Трябва да пиете по 2 л течности на ден.

Действие и точки

Този хранителен режим не само топи килограмите и особено мазнините, но укрепва и сърдечносъдовата система, понижава риска от рак, предпазва от хронични болести, удължава живота. Той държи кръвната захар и холестерола под контрол. Причината специалистите да го наредят толкова назад в класацията е, че не включва указания за храненето извън двата “гладни дни”.

35-а в общата класация, “бързата диета” е 24-а по критерия “лесна за изпълнение”; 25-а е в областта “бързо сваляне на килограми”; 30-а е в “най-добра за отслабване”; 33-а е в категориите “най-добра за сърцето” и “най-добро здравословно хранене”; 37-а е в “най-добра срещу диабет”.

Колко струва

Не надвишава нормалния ви бюджет, тъй като в повечето дни се храните както обикновено. Дори пестите, като намалявате продуктите по време на гладуването. По-скъпо ще ви излезе, ако стриктно спазвате съвета на авторите да компенсирате ограничението на калориите само с най-качествена храна.

Лесно ли се спазва

Да, през 5-те дни, в които ядете всичко. Двата дни драстично смъкване на калориите чрез глад може да се окажат не по силите на мнозина.

Отслабва ли се

Определено, уверява Майкъл Мозли. Самият той твърди, че с диетата е отслабнал 8,5 кг за два месеца. За същото време участници в експериментална група са свалили средно около 6 кг.

КОЙ Я СЛЕДВА

Бен Афлек, Бионсе, Лив Тайлър, бившият супермодел Кристи Търлингтън гладуват два дни в седмицата. И нашумелият актьор Бенедикт Къмбърбач обяви преди време пред в. “Таймс”: “Аз съм на диетата 5:2. Няма начин – играя Шерлок”.Най-после кантарът тръгна надолу, защото пробвах най-яката диета с кисело мляко и картофи: Свалих няколко кила само за седмицаПролетта е времето, в което мнозина се замислят за натрупаните килограми и взимат тежкото решение да…Oct 5 2018vijti.com

Източник: 24 часа

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации