четвъртък, март 28, 2024

Гърция: по 800 евро на човек, по 30 000 на фирма. Борисов: „Прoдaйтe cи мерцедесите и майбасите“

Най-четени

„Прoдaйтe cи пo eдин aвтoмoбил oт мерцедесите и майбасите и вeднaгa щe плaтитe зa първия мeceц“ – това заяви Борисов на извънредно заседание на правителството, с което прикани бизнеса в страната да помогне за кризата след налагането на предпазни мерки срещу епидемията.

Това се случва, след като европейските страни обявиха конкретни мерки – помощи в конкретни суми на физически лица (виж по-долу), замразяване изплащането на кредити за жилища и фирмени, кредитни линии и облекчени механизми за получаване на парите за всички видове фирми – големи, средни и малки, отлагане на данъци и др. облекчения.

Борисов за COVID-19: Във война сме с невидим противник, който лети из въздуха Направи се обобщение на ситуацията в Европа. Единствената хубава новина е, че следващата седмица н…Mar 18 2020vijti.com

- Advertisement -

Неколкократно българският премиер заяви, че „готови пари лесно се харчат”, никъде не плащали в брой на човек, прояви явно нежелание да изразходва излишъка за подкрепа на засегнатите от мерките за коронавируса.

Как е в други страни?

Премиерът на дясното правителство в Гърция Мицотакис, заедно с трима министри излезе на пресконференция преди няколко дни и обяви:

– Всеки работещ в предприятие, фирма, чиято работа е спряна с решението на правителството като предпазна мярка срещу вируса, ще получи 800 евро за покриване на разходите си до края на април. Ако мерките продължат, ще бъдат платени още по 800 на работник евро за май.

– Пълно застрахователно покритие за работници, на които прекратяват договорите.

– Отлага се плащането на данъци и осигурителни вноски за 4 месеца.

– Държавата ще плаща осигурителните вноски на работници и служители на засегнатите фирми и предприятия до септември.

– Предприятията и фирмите няма да плащат данъци, ДДС и др. задължения до септември.

– Предвидени са помощи за фирмите и предприятия, които са затворени, но при условие, че няма да уволнят нито един работник.

– Фирми, които имат да изплащат бизнес-кредити на банки, за четири месеца ще плащат само лихви.

– Автоматично се отпуска на всяко предприятие в зависимост от неговия оборот и персонал безлихвен заем от 30 000 евро, който ще бъде изплащан с дълъг гратисен период. Министри обсъждат дали тези 30 000 евро да не бъдат изцяло грант, без връщане.

Гърция е в най-тежкия дефицит от всички страни в ЕС, правителството отпуска общо 3,8 млрд. евро на засегнатите работници и фирми. 2 млрд. оптуска правителството, 1,8 млрд. – от европейски фондове. Ден по-късно премиерът Мицотакис обяви, че правителството е приготвило пакет от още 10 милиарда евро в помощ на хора и фирми.

ЕС реши да облекчи фискалната дисциплина, за да на се срине икономиката на отделните страни. Тоест, отпуснати са малко изискванията за дефицит.

Българският премиер Борисов драматично декларира, че първо се загрижил да има пари за пенсиите. Никой в страна от ЕС не е поставял под въпрос дали ще се изплащат пенсии. Там правителствата развърват кесиите да подкрепят и закъсалите хора, и фирми.

Такава идея отсъства в главата на Борисов. Вместо това българският премиер заяви сърдито, че „от излишък 3,5 млрд. отиваме на дефицит 3,5 млрд.” Впрочем, по въпроса за излишъка финансовият министър назова двойно по-малко число, но не това е най-важното.

ЕС реши директните разходи за коронавируса и миграцията да не влизат в бюджетните разходи, така с тях не се увеличава дефицитът.

Ето за сравнение и някои от мерките в Испания:

– Общо 200 милиарда евро отпуска испанското правителство. Сумата е почти 20% от годишния Брутен вътрешен продукт на Испания. По аналогия българското правителство би трябвало да оптусне 20 млрд. лева. „Моментът е извънреден и изисква извънредни мерки“, заяви испанският премиер Педро Санчес. Това е пакетът, с който правителството се стреми да посрещне удара на кризата с коронавируса. Сумата е доста по-голяма от заделяната годишно за изплащане на държавните пенсии.

– Подкрепата за домакинствата и семействата включва:

– 600 милиона за социални грижи.

– Защита на снабдяването с електровенергия, вода и газ и гарантиране на телекомуникациите – не може да бъде спряно снадяването на онези потребители, които не са в състояние да плащат сметките си.

– Мораториум върху месечните ипотечни вноски за основното жилище за хората с намалени поради кризата доходи, както и за онези, които епидемията оставя без работа.

– Подкрепата за компаниите, работниците и самонаетите включва:

– Временно остават без работа получават субсидия за безработица, включително и онези, които са без право на такава помощ, тъй като нямат необходимите стаж и вноски.

– Онези, които в момента получават помощи като безработни, получават новата субсидия докато трае сегашното положение на тревога, а след приключването му ще продължат да получават своите нормални помощи, като времето на сегашната субсидия няма да се брои. За тези, които бъдат уволнени след кризата, помощта за безработица започва от нула.

– За самонаетите се смекчават условията за получаване на извънредни субсидии, ако са били принудени от кризата да преустановят временно дейността си.

– Разрешава се на общините да изразходват своите спестени средства за предоставяне на социални грижи и за други, възникнали от здравната криза проблеми.

– Компаниите няма да плащат вноски в Социалното осигуряване, за да се избегнат уволненията на работници.

– Създава се линия за банкови гаранци в размер на 100 милиарда, за да могат предприятията да разполагат с налични средства.

– Отпускат се 2 милиарда на експортните компании.

– Декретът забранява изкупуването на акции на стратегически испански помпании от капитали извън ЕС. Мярката е свързана със сгромолясването на Мадридската борса с близо 40%.

И т. н., списъкът е дълъг, подробно съобщи за мерките там журналистът Йосиф Давидов, който живее в Мадрид.

Борисов: Въвеждаме часове за пазаруване на възрастните хора Въвеждане на часове за пазаруване само за възрастни хора въвежда като мярка срещу разпространени…Mar 20 2020vijti.com

Източник: е-вестник

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации