петък, март 29, 2024

Гонят мъртъвци за дългове, преследват наследниците им до дупка

Най-четени

Колекторските фирми преследват наследници на починали хора заради натрупани дългове, които отдавна са погасени по давност. Това алармираха ужилени от наглите събирачи на дългове, пише „Телеграф“. Схемата, по която работят не минава изобщо през съда, тъй като няма законен ред, по който те да успеят да съберат дължимото.
„Баща ми почина през 2017 година и имаше кредит, чийто падеж бе всеки месец на десето число. Оказа се, че от 2012 година не е плащал редовно вноските си, защото работеше извън страната. В продължение на 5 години заемодателят не беше предявявал иск в съда и в крайна сметка всичко бе приключило по давност, когато извадих удостоверение за наследници.
Бизнесмен потънал до шия в дългове, но повярвал в себе си и решил да отиде в парка (ПРИТЧА)Веднъж един бизнесмен затънал до шията в дългове. Той не можел да намери изход от създалата се ситуа…Jan 31 2019vijti.com

В началото на 2019 година обаче ме потърсиха от колекторска фирма с настояване аз да издължа кредита, тъй като съм наследник. След като им отказах, започнаха постоянен тормоз по телефона, включително и със заплахи към мен и други мои роднини“, разказва една от жертвите на нерегламентираното събиране на дългове.
Въпреки че колекторите са наясно, че нямат законови основания, те не престават да търсят начини да изкопчат нещо. Знаят, че ако се опитат да съберат вземанията си чрез съда тяхната претенция лесно ще бъде отхвърлена поради изтекла погасителна давност.

Поради този факт са наясно, че сезирайки съда, само ще направят допълнителни разгоди, без да спечелят нищо. Ето защо колекторите често действат по ръба на закона, а не малко са и случаите, когато прилагат прийоми, характерни за мутрите от 90-те години на миналия век.
Най-често разчитат на агресивното си поведение, всявайки страх у потребителя, за да го принудят да си плати.
Напористи събирачи на дългове тропат от врата на врата и размахват хвърчащи хартии, с които претендират, че им се дължат различни суми.

- Advertisement -

Звънят по телефони и сипят всевъзможни заплахи. Според потърпевши в много от случаите колекторите търсят измислени вземания, които никога не са съществували.
Потребителите трябва да знаят, че в общия случай, човекът от фирмата, който ви търси, няма много информация за дълга и най-вече на какво основание е възникнал. За да измъкне определена сума колекторът често респектира, плашейки със съд и съдебен изпълнител.
В последно време има сериозен отлив на кредиторите, които използват усулигите на съдебното изпълнение и се обръщат към съда.

Независимо че ако банката събира дълговете си през съда, ще получи много по-голяма сума, тя предпочита колекторска фирма, защото така става много по-бързо изчистването на лошите кредити. По този начин банките само с една сделка изчистват целия лош портфейл и освобождават провизии към централната банка. По този начин спокойно продължават да се отпускат нови кредити.

Друго съществено перо в бизнеса на колекторите заемат мобилните оператори и фирмите, раздаващи бързи кредити. Причината е, че сумите са по-малки, колекторите изкупуват дълговете и след това с изнудване успяват да накарат длъжниците да си плащат дори неплатената сметка за телефон от преди 10 години.

Дори сумата на неплатената сметка да е 20 лева, колекторите претендират за дълг от над 500 лева и правят печалба, като начисляват различни такси за обслужване и несъществуващи лихви. Има не малко тарикати с колекторски фирми, които изкупуват малки дългове и правят бизнес само от начисляването на юристконсулски възнаграждения. Средно за година делата срещу колекторите достигат 2 млн., а броят на жалбите срещу тях расте всеки ден.

Най-често те са за търсене на дългове, погасени по давност, начисляване на допълнителни лихви и такси, с които просрочието скача в пъти, злоупотреба с лични данни, както и откровени обиди и заплахи.
Източник: Блиц
Как да се отървем от тормоза на колекторските фирми: Нужно е само да направим нещо елементарно (СНИМКА)Колекторски фирми са започнали да тормозят хората по примера на алоизмамници. Читатели на агенция ПИ…Mar 3 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации