петък, април 19, 2024

Германия дава пример на ЕС: Отваря граници в събота

Най-четени

Германия ще отвори отново границите си, които бяха затворени по-рано в опит за овладяване на разпространението на коронавируса – важна стъпка за възстановяване на свободното движение на хора след пандемията, която заплаши европейската интеграция, съобщава Bloomberg.

Немският журналист Франк Щир: Мерките в България срещу коронавируса бяха репресивни и абсурдни„Ако можеше да се разходи и да види какво се случва по софийския булевард „Витоша“, германският здра…May 14 2020vijti.com

Правителството на канцлера Ангела Меркел планира да върне нормалната дейност на границите до 15-ти юни, ако разпространението на заразата остане под контрол, по думите на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер. “Границите с Люксембург ще бъдат отворени в събота, скоро ще бъде разрешено преминаването и на тези с Дания”, заяви още той.

- Advertisement -

Огромната икономика на Германия и позицията ѝ в сърцето на Европа дават на страната важна роля по отношение на възстановяването на пътуванията в региона.

След като Меркел и австрийският ѝ колега Себастиан Курц обсъдиха въпроса в телефонен разговор, стана ясно, че Германия и Австрия ще облекчат правилата за пътуване между двете страни от петък, като проверките ще бъдат изцяло премахнати до 15-ти юни.

Мерките срещу разпространението на коронавируса забраниха повечето от пътуванията в Европа и изискваха карантина за влизащите в страните, преустановявайки свободното движение в рамките на ЕС. “Премахването на тези ограничения е една от най-важните стъпки за рестарт на икономиките”, заяви Курц по-рано тази седмица.

Меркел проведе разговор и с френския президент Еманюел Макрон по-рано тази седмица относно отварянето на границите, но според запознати източници двамата не са успели да се споразуменят. Премахването на контрола все още е притеблем за Германия заради високия ръст на заразените с коронавирус в североизточната част на Франция.

Във вторник Курц обяви, че Австрия и Швейцария планират да облекчат контрола на границите между двете страни в идните дни и окончателно да премахнат обраниченията през юни.

“Европа определено ще има летен туристически сезон, въпреки че ще има мерки за сигурност и ограничения”, заяви по-рано еврокомисарят за икономиката и бивш премиер на Италия Паоло Джентилони.

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС. Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните критични гласове на малкото останали журналисти,  ще чуеш под прозорците си първите разярени викове на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава удобни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е кратък. 

Ангел Кунчев: Затягат мерките, ако 3 дни има над 100 заразениАко в рамките на три дни се задържи тенденцията за 100 новозаразени с коронавирус, това би било сигн…May 9 2020vijti.com

PETEL.BG 

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации