четвъртък, март 28, 2024

Преди лягане, тъща ми винаги слага скилидка чесън под възглавницата си. Днес тя разкри защо го прави

Най-четени

Напълно излишно е да се убеждаваме в лечебните свойства на чесъна. Той се използва от векове в народната медицина, а в наши дни прекрасното му въздействие върху организма е доказано вече и научно. Основните направления, в които чесънът ни помага, са поддържане на нормално кръвно налягане, пречистване на кръвта и по-добро кръвообръщение, както и засилване на имунната система, което ни помага в битката с настинките и грипа. Освен приемането му като храна, чесънът има и друга удивителна способност. Тя беше установена от французойка, която намерила стар тефтер с бабини рецепти и здравословни съвети. Един от тях гласял, че поставянето само на една скилидка чесън под възглавницата вечер преди лягане прави истински чудеса. Жената решила да експериментира и в продължение на 15 дни спазвала стриктно бабините указания.

В края на периода тя направо останала без думи от ефекта на упражнението: от безсънието, което я измъчвало от години, вече нямало и следа. Нещо повече – тя установила, че се наспива и зарежда с енергия значително по-бързо отпреди, а от характерните за нея припряност и нервност през деня останал само блед спомен. В препоръките било указано също така, че скилидки с чесън може да се поставят и под възглавниците на бебета и малки деца – така те се избавят от отрицателната енергия, имунитетът им се засилва, а сънят става по-продължителен и спокоен. Препоръчва се скилидката да се увие в памук или парче марля, като ако се използва при бебета и деца е добре да се вземат необходимите мерки чесънът да не попада в ръцете им.

Ето още 10 полезни свойства на чесъна:
1. Смята се, че чесънът може да помогне на детето още в утробата на майката да увеличи теглото си.
2. Чесънът укрепва имунната система. Той е добър в борбата с кашлица, бронхит, белодробен хиперемия. Особено полезно е да се консумира през зимните и пролетните месеци. При първи симптоми на настинка е нужно да се изяде една скилидка чесън в мед.
3. В чесъна има много йод, което го прави ефективен при заболявания на щитовидната жлеза.
4. Витамин С, както е известно, се използва при лечение на скорбут. В него има много от този витамин.
5. Чесънът помага в борбата с импотентността. В хранителния режим е нужно да се включи консумацията на повече чесън.

- Advertisement -

6. Той е полезен също и при сърдечно-съдови заболявания. Счита се за най-големия враг на LDL (липопротеини с ниска плътност), помага и за почистване на плаката по стените на кръвоносните съдове. Проучвания показват забележителен ефект в ядрата след ядене чесън.

7. Той е незаменим и при гъбични и бактериални вагинални инфекции. Ако чесънът се стрие, образува веществото алицин, което действа  като естествен антибиотик. Нанесен по тялото, алицинът се преобразува в сероводород. Това вещество има способността да влиза с опасни и токсични вещества в химични реакции на организма, например с олово. С това се обяснява изчистващият ефект на чесъна върху тялото. Той често се употребява при различни отравяния.

8. Чесънът е отличен източник на витамин В6, който е необходим на човека за образуването на нови клетки и поддържането на имунната система. Витамин В6 помага човек да се справи с промените в настроението и депресията.

9. Той е ефективен в борбата с диабет, като нормализира нивата на кръвната захар.

10. Чесън се препоръчва при някои туморни образувания: рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, рак на пикочния мехур. В проучването е установено, че лечението с чесън значително намалява туморните образувания в организма. Витамин В6 също се характеризира с противораково въздействие.

Не са за подценяване и люспите на чесъна. Изследвания показват, че те съдържат 4% антиоксиданти: бифлавоноид-кверцетин. Натуралното, биологично активно вещество се отнася към групата на витамин Р. Люспите се считат за основен източник на кверцетин, който е антиоксидант и подпомага в борбата с раковите клетки.

Люспите от чесън се употребяват успешно при заличаване на пъпки, петна, бръчки и други несъвършенства по кожата.

Специалистите препоръчват консумирането на чесън, но с мярка. При големи количества той има вредно въздействие върху организма. Хранителните вещества на чесъна бързо навлизат в кръвообращението и го прави изключително ефективен. Но тези вещества също могат бързо да напуснат тялото през порите, когато човек се поти. Често хората, които консумират много чесън се характеризират се с остър мирис на тялото.

За възрастни относителното количество прием на ден е 2-3 скилидки чесън, а за деца е 1/4  до 1/2 на ден.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е средства от народната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Източник: Фрамар

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации