петък, април 19, 2024

Виктор Орбан: Несправедливо е ромски семейства да получават пари, без да работят

Най-четени

Унгарското правителство обяви, че организира ново допитване до избирателите по постановено от закона и ожесточено критикувано от министър-председателя Виктор Орбан в последните месеци изплащане на обезщетения на затворници и роми, предаде Франс прес.

Виктор Орбан: Несправедливо е ромски семейства да получават пари, без да работятNo ExcerptFeb 14 2020vijti.com

„Безразсъдно е държавата да плаща всяка година няколко милиарда форинта на осъдените“, заяви на пресконференция Гергей Гуляш, министър в канцеларията на премиера.

- Advertisement -

През януари правителството обяви, че спира да изплаща на затворниците обезщетения, които ги компенсират за лошите условия в пренаселените затвори. Орбан разкритикува „прекалено толерантните и абсурдни“ законови разпоредби, предвиждащи тези компенсации, предаде БТА.

От септември миналата година Виктор Орбан отказва да плати 300 000 евро обезщетение на ромски семейства, осъдили властите, че са допуснали сегрегация в училище на около 60 ромски деца. Премиерът заяви, че е „дълбоко несправедливо“ ромски семейства „да получават пари, без да работят“.

„Правителството има ясно становище по тези въпроси и знае какъв отговор да им даде, но за целта се нуждае от обществена подкрепа“, отбеляза Гуляш.

Очаква се кампанията да започне през март и да доведе до „възстановяване на обществения ред и морал“, обясни той. Тя ще включва агитационни плакати и формуляри, които ще бъдат разпратени до всяко домакинство. Подробности за въпросите ще бъдат огласени следващата седмица.

Това е поредното национално допитване, организирано от Будапеща от 2015 г. насам. През лятото на 2017 г. правителството се допита до унгарците как да противодейства на миграционната политика на Европейския съюз и на американския милиардер Джордж Сорос, когото Орбан обвинява, че иска „да наводни“ ЕС с мигранти. Противниците на Орбан определят тези консултации като демагогия.

Планираното допитване е подложено на критики от неправителствени организации, ромски представители и адвокати, които се опасяват от задълбочаване на предразсъдъците по отношение на ромите.

Ромите са 7,5 процента от 10-милионното унгарско население и най-голямото малцинство в страната.

Според огласен през 2018 г. доклад на Съвета на Европа Унгария е страната от Евросъюза с най-пренаселени затвори.

Източник: dunavmost

Виктор Орбан, успя да промени Унгария: майчинството е 6 години, 33 000 евро е помощта, ниски лихви и други ексктриБраковете и раждаемостта в Унгария нараснаха с над 45%, и то стана в резултат от целенасочена полити…Nov 13 2018vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации