петък, март 29, 2024

Взимам 5 ябълки, канела, стафиди, малко лимон, забърквам и такава вкусотия става, че вкъщи никога не остава за мен

Най-четени

Рядко се среща човек, който не обича домашно приготвени сладкиши. Само не забравяйте, с какво нетърпение очаквахте всеки път, когато някой от възрастните, било то татко, мама или баба, ще завърши разказа в кухнята и ще ви покани да опитате нещо вкусно.
Да приготви ябълков пай, трябва да може всяка уважаваща себе си домакиня.

Бърза кафе-торта с вкус на Тирамису – сочна наслада с нежен крем, която няма равна Какво по-хубаво към сутрешното кафе от парченце сочна торта с вкус на кафе ? Този изумителен и бър…May 12 2020vijti.com

И днес ще приготвим заедно един прост ябълков пай , сочен и умерено сладък.

Проста и вкусна рецепта за пай

- Advertisement -

Този пай популярно се нарича „Три чаши“ ? и се приготвя по доста необичаен начин. Но именно поради своята простота, паят успя да спечели всеобщата любов.

СЪСТАВКИ

  • 1 супена лъжица пресято пшенично брашно
  • 1 супена лъжица грис
  • 1 супена лъжиц. захар
  • 1/2 с.л. стафиди
  • 180 г масло
  • 1,5 кг сладки и кисели ябълки (5-6 броя)
  • 2 ч.л. канела
  • 1 супена лъжица бакпулвер за тесто
  • 1/3 ч.л. сол
  • 3 супени лъжици лимонов сок

ПОДГОТОВКА

Изсипете брашно, захар и грис в първия съд. Добавете 1/3 ч.л. сол и 1 с.л. бакпулвер за тесто. Разбъркайте до гладкост.

Обелете ябълките от сърцевината и обелете. Натрийте  на едро ренде. В ябълките добавете 3 с.л. лимонов сок. Разбъркайте добре. Добавете стафидите и канелата. Разбъркайте отново.

Вземете съд за торта и добавете към него около 50 г олио. Равномерно. Поставете останалите 130 г във фризера – ще ни трябват за най-горния слой на пая.

Отгоре маслото на равен слой напълнете 4 с.л.  Смес от първия контейнер. Подравнете, като по този начин се получи първият слой.

Поставете настърганите ябълки в следващия слой. Това ще изисква една трета от нашите запаси. Не забравяйте да подравните всеки слой.

Повторете действието: от първото ястие изсипете още един слой смес, загладете и добавете слой ябълки. Не забравяйте да подравните всеки слой.

След това отново изложете слой тестена смес и отново слой ябълки. Финалът ще бъде още един слой от сместа.

На последния слой от пая маслото от фризера. Отново грубо ренде.

Сложете във фурната, предварително загрята на 180 градуса. Време за печене – 50 минути.

Сочният и невероятен пай е готов. Остава само да го разделите с цялото семейство!

Паят може да се подобри. Например, нарязаните орехи могат да се добавят към ябълките заедно със стафиди, а вместо канела можете да използвате мак, ванилин или нещо друго.

ЗАЖЕНАТА

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации