петък, април 26, 2024

Бях се отчаяла напълно, но една колежка ме спаси: Вече знам как да се справя с мъчителните и упорити екземи и съм нов човек

Най-четени

Екзема (дерматит) е онова неприятно състояние на кожата, при което участъци от нея са възпалени; имате сърбеж и зачервяване, обриви, мехурчета и нацепвания, ранички, изтичане на секрет. Причините да чувствате всичко това са няколко. Едно от обясненията за появата на екзема е недостиг или липса на специфичен протеин в кожата.
Склонността към екзема може да се наследи и при наличието на определени условия да се прояви. От този проблем много често страдат децата; с възрастта една екзема може да се овладее, но пълното излекуване е спорно, отчитат от dermatolog-ivanova.com.
Често при затишие години наред, най-неочаквано характерният обрив отново се появява.
Мехлемът от язовец на бай Иван лекува от дископатия до екземиЧудотворно лекарство привлича българи от всички краища на страната към Хисаря. Става дума за илач, п…May 6 2019vijti.com

Екзема по ръцете и краката
Екзема е проблем на около 20% от човечеството. Това заболяване не е заразно, не е и живото застрашаващо, но е мъчително и упорито. Обривът може да е разположен навсякъде по тялото.
Ако вашата екзема си е избрала да се появи по ръцете ви, вие ще имате допълнителни притеснения за контактите си с други хора. Появата на обриви по ръцете и краката, особено през лятото, създава допълнителни трудности в лечението, тъй като крайниците често изпитват въздействието на околната среда, понякога доста грубо в чисто физически смисъл.

Възможно е например един обрив по ръцете да се задържи задълго само защото не се отказвате да се миете често със сапун.
Екзема по краката може да се провокира от прекалено сухата ви кожа. Съществува и т.нар. гравитационна екзема,
която е провокирана от разширени вени.
Мъчителните обриви могат да бъдат последвани от отделянето на люспи, постоянно зачервяване и разраняване, изтичане на лимфа. Форма на тежък дерматит (екзема) се развива и след изгаряния, при инфектиране на поразени участъци с ново кожно покритие.
Коя е причината за екзема – наследственост, хранене, външни дразнители?

- Advertisement -

Екзема по ръцете – ако усещаме дискомфорт и сърбеж и е налице зачервяване или обрив,
дерматит или екзема е само едно от възможните обяснения.
Тъй като ръцете ни влизат в множество контакти с обекти от околната среда,
раздразнената зона може да е претърпяла въздействие на химически или биологичен дразнител (отровен бръшлян, коприва),
или ухапване от насекомо, пише framar.bg.
Такива състояния са преходни за разлика от проявата на екзема, която никога не отшумява толкова бързо.

Причини за появата на екзема, видове
Причинителите и възможните “провокатори” за една екзема са много и доста различни. Появата на един обрив може да е имунна реакция или израз на хормонален дисбаланс, но може да е резултат от преживян стрес. Ето как формулират възможните причини от dar-center.com:
интоксикация на организма, при която са претоварени органите на очистването – дебело черво, бъбреци, черен дроб, кожа;
локални възпалителни процеси – сливици, синуси;
дефицит на витамини и микроелементи;

стрес;
понасяне на рязка разлика в температурите;
претопляне – за малки деца;
токсикоза от медикаменти;
консумация на определени храни, на храни с консерванти и оцветители;
прекалено активен прием на мляко.

Медицината класифицира видовете екзема по следния начин:
Контактна (екзогенна), която най-често се проявява по ръцете и краката, както и по лицето. Самото име подсказва, че механизмът се задейства при контакт с дразнител – биологичен, химически. Това е най-често срещаният вид в развитите страни и причинителите обикновено са различни химични компоненти, например перилни препарати, козметика, смазочни масла.
Атопична (ендогенна) – смята се, че е наследствено определена. Обривите са най-често по гънките на кожата, раменете, клепачите. Проявява се активно при деца на 2-3-годишна възраст.

Провокират острите състояния психически напрежения, стрес, но и външни дразнители от рода на храни или химикали.
Себорейна – засяга зони, богати на мастни жлези и окосмени, и е характерна с образуването на жълтеникави ронещи се люспи и силен сърбеж.
Най-характерните симптоми на една екзема
Те са известни, но да ги видим отново:
зачервяване и сърбеж (оказва се, че в медицината се спори кое е първо – виж в puls.bg); едва ли има значение кое е първото, защото интервалът между двата признака е малък, те винаги “действат” заедно;

поява на обрив – малки червени пъпчици, които израстват до мехурчета с водниста течност;
разраняване и изсъхване на кожата, лющене;
поява на цепнатини върху отекли и зачервени кожни участъци с изтичане.

Какво е лечението при екзема?
Народната медицина успешно лекува екзема
Лечението на една екзема налага най-напред да се изяснят максимално точно причините, които я предизвикват (evropea.com).
Едва тогава се назначава лечението: понякога са достатъчни промени в храненето за положителния резултат при лечение на екзема.

Второто условие за успешно лечение на екзема е проблемните зони да не се мокрят и да не се третират със сапун. За почистване се препоръчват течни масла.
Трета стъпка е обработването на болния кожен участък – средството зависи от състоянието му. Ако кожата е здрава, само зачервена и с обрив, се прилагат емулсии и талк – например цинкова пудра.
Ако има разраняване се правят компреси с дезинфектиращи разтвори.

В някои случаи екземата прераства в хронична: кожата загрубява и задебелява, често се пука и е болезнена. Такива състояния търпят топли вани с билки или компреси с билкови отвари и мехлеми.
Комплексното лечение може да ви отърве от една екзема
Лечението с билки дава чудесни резултати при проблеми с екзема. Полезни билки са жълт кантарион, бял оман, риган, глухарче, магданоз, бял пелин, полски хвощ, боровинка, каланхое и други.

Петър Дънов съветва за лечение на екзема по ръцете и краката да се правят локални бани с отвара от тетра (смрадлика). При екзема по ръцете препоръчва да се ядат сурови зеленчуци и плодове и на всяка цена да се спре хлябът. Неговото обяснение е, че “кръвта е нечиста” (виж joga108.info).
Идеята за детоксикация на организма като начало при всяко лечение на екзема е споделена от съвременните практики. Важно е храненето, което трябва да е с лека витаминозна храна, много плодове и зеленчуци – моркови, зеле във всичките му разновидности, боровинки, ябълки, риба, пълнозърнести храни, бобови, ленено семе.

Лекарства за екзема: Гентамицин. Тридерм. Тетрациклин. Кортикостероиди.
Интензивно използваните кремове, унгвенти и емулсии при екзема често се считат за безобидни и се прилагат безразборно. Това е грешка – всяка екзема е специфична като проява и терапията й изисква професионален анализ и препоръка. Освен това предозирането води до усложнения, за които повечето от нас не си дават сметка.

Гентамицин е често прилаган локален антибиотик от групата на аминогликозидите (framar.bg). Върши работа при малки гнойни инфекции и екзема, сигурен вариант срещу проблеми с бактериален причинител. Продължителното му прилагане може да развие бактериална резистентност, затова е добре да се използва при наистина доказана необходимост.

Тридерм –под формата на крем или унгвент, успешно овладява екземи на малки участъци. Продуктът е кортикостероид – не бива да се ползва продължително време или на голяма площ. Повлиява неприятната симптоматика от рода на сърбежи и зачервяване (framar.bg). Особено успешен през летния сезон, когато се наблюдава активиране на различни екземи.

Тетрациклин – обикновено се препоръчва при по-тежки форми на кожни заболявания, сред които упорита екзема. Понякога е наложителен и перорален прием на антибиотични таблетки, комбинирано с локално външно приложение на тетрациклинов продукт (framar.bg). Трябва да се различават унгвентът за лечение на кожни заболявания – включително екзема, и офталмик-формата, която е предназначена за инфекции на окото и клепачите. Тетрациклиновата маз съдържа парабени и в някои случаи може да даде алергична реакция, което да обостри симптоматиката от самата екзема, пише фрамар.бг.

Кортикостероидните мазила действат с различна сила при кожни заболявания – в това число и екзема. Според вида на вашата екзема лекарят дерматолог може да препоръча кортикостероид със слабо действие или по-агресивен, а в някои случаи и съчетано с перорален прием на кортикостероид. Не са малко специалистите, които разчитат на кортикостероиди за постигане на бърз ефект, но в същото време е валидно предупреждението тези лекарства да не се използват продължително време. В някои случаи е възможно лека екзема да се преодолее с диета и хомеопатиа и това трябва да се използва.
Източник: Брадва
Има ги навсякъде около нас, но кой да знае: Мощно лекуват туберкулоза, ишиас, камъни, задух, подагра, хемороиди и още болестиБоровите връхчета, както са познати пъпките на боровото дръвче, се намират по върховете на клонките …Apr 30 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации