четвъртък, март 28, 2024

„Българската“ улица в Лондон: шест български бизнес-заведения, разположени в близост едно до друго

Най-четени

Шега няма. Ако тръгнете надолу по голямата пазарна улица на североизточния лондонски квартал Walthamstow, известна като High Street Walthamstow, от й самото начало край вас ще започне да прехвърча откъслечна българска реч при разминаване. Това е нищо. Почакайте да стигнете до долната й част. Казват, че полският бил станал втория най-говорим език във Великобритания. Може, но не и в Walthamstow.
Дами и господа, завзехме част от Албиона, без един-единствен изстрел!
Заповядайте на „Българската“ улица в Лондон: шест български бизнес-заведения, разположени в близост едно до друго, с тенденцията в скоро време да станат девет.52-годишният англичанин Лий Маундър: Разкарахме се от мрачния и дъждовен Лондон и вече 11 години сме в този родопски рай„Тук сме от 11 години, заради красивата природа, чистия въздух и спокойствието, добрия комшулук, кое…Jan 22 2019vijti.com

Да са ни живи и здрави и да се множат неудържимо.
Хайде на една бодра разходка – по ред на номерата.
Баничарницата под патента „Deja Vu BG“ на семейство Орхан и Гюлчай Сюлейман отвори врати преди 3 години. Тя се пада и първото от серията БГ заведения (всички без изключение – от дясната страна на улицата), което ще ви посрещне със сутрешен мирис на баница и безплатно, прясно смляно кафе Lavazza, което ви се предлага независимо дали ще си купите закуска. Кафе-офертата продължава от 5.00 до 8.30 всяка сутрин. Другото предимство на мястото е, че сутрин там до 10.00 часа може безплатно да се паркира, както и в по-късните часове – от 16.00 до 19.00 часа.

Асортиментът включва още 31 артикула – кашкавалки, пици, традиционен хотдог и т.н., приготвени изцяло от българска продукция. Месец и половина по-късно вече се очертаха и безспорните два сутрешни фаворита на българите – правоъгълната баница и кашкавалката със сирене и настъргана и запечена моцарела. А в скоро време Deja Vu Bakery ще предлага и производството на ръчен ръжен хляб.
Директивата тук е ясна: Спри на път за работа, българино и любезно накупи баници за всичките ти колеги!

- Advertisement -

Едно стилно и уютно кафе-ресторант, горд наследник от близо 1 година на първото популярно сред българите заведение на тази улица – старото Кафе „Рио“, което си беше алтернативен български парламент в Източен Лондон само допреди 4-5 години. Новият български мениджмънт на „Рио 2“ обаче залага на вкусните специалитети на българската кухня и по-тертиплийските навици на нашенеца, за да оправдае легендарния допреди лаф-парола: „Да заседнем в Рио-то“.

Акцентите тук са обслужването, кухнята и фамилния уют, които бяха бързо оценени от българските посетителии през новата 2019 заведението е вече с пълен график от запитванияза празнувания на годишнини, рожденни дни и фирмени партита.

И една пробвана бизнес-рецепта, сервирана ни в движение от собственичката на заведението, Ирина Илиева: „Пърленката с кашкавал или сирене, шопската салата и мешаната скара.Без да сте усвоили до перфекционизъм тези 3 дисциплини, не отваряйте заведение за българи!“

Това е днешният „статус“ на магазина, година и седем месеца след откриването му. Неговата управителка Филиз Мехмедова разказва: „Първоначалната ни идея беше да отворим магазин от типа на International Supermarket. Но интересът на хората дойде веднага и отрано, когато видяха, че прозорците са налепени с български вестници. Днес редовно пазаруват от нас българи от други райони на Лондон, наложи ни се да отворим и втора каса, а в събота и неделя бройката клиенти достига средно до 300 на ден. Петте най-търсени продукта са, разбира се, лютениците „Дерони“, бялото саламурено сирене, киселото мляко, луканка „Орехите“ и филе „Елена“ и българският боб, а голям хит станаха и розовите домати, които внасяме от различни български стопанства още от пролетта, та чак до октомври. И още нещо. Не знам какво се пише за нас, но искам да кажа, че българите са изключително контактни и човечни хора. Много от тях идват при нас да споделят проблем или да потърсят съвет и веднага намират отзвук сред опашката чакащи. Дори се шегуваме, че сме станали като вариант на Българското посолство. Опитваме се да помогнем на хората по всякакъв начин и с повечето от тях сме приятели. Ние сме и първият български магазин, който въведе“AIDA Family Club Card” завсеки клиент и дава при всяка покупка, дори и най-малката,по 2% намаление, като други 3% отиват за точки, които като се натрупат, после може да се закупи продукт срещу голямо намаление в цената или дори напълно безплатно“.

Déjà Vu Beauty & Hairdressing Salon: Защото в тази държава не могат да издокарват до хубаво русо жените с по-тъмни коси

Този салон е всъщност „първата копка“ на Българската улица и е открит през януари 2008. Идеята е ясна: Само един български фризьор ще разбере „душата“ на българския косъм. „Затова ползваме услугите на професионални български специалисти, които работят с качествени продукти, даващи траен ефект“ – споделя собственичката на салона, Гюлчай Сюлейман.„Фризьорските стандарти в България са различни. Жените у нас са свикнали, например, на хубавия рус цвят на косъма. Когато отидат при тукашен фризьор те стават рижави. Желанието ни е да предлагаме качествени фризьорски услуги, без типичната лондонска надценка и те да са извършвани по българските методи, за да бъдат клиентите доволни от качеството и обслужването. С една дума, да сме близо до клиента през цялото време“.

Всичко това, плюс екстрите, разбира се – солариум, маникюр, педикюр, новости като Brazilian Keratin, hair extention, безплатно кафе Lavazzaи още цял куп глезотии за добрата визия.

Рано или късно, тази обиколка трябваше да зазвучи и лирично. Популярното кафе е отколешна българска мечта – вместо да срещаш с приятели по кафета, те да ти идват на гости в приятна и уютна атмосфера.

Кафе Déjà Vu (рожденна дата – септември 2011) е едно рядко гостоприемно кафе,където още от вратата ви посреща Човекът-усмивка, Орхан Сюлейман, известен на всички като Пелето. Той е винаги на линия, за да посрещне и изпрати лично всеки клиент. И това отношение се връща подобаващоот многобройната клиентела на кафето, което си е, май-май,станало жив социален клуб за събиране на информация и взаимопомощ. А всяка поръчка се контролира и наблюдава пряко, защото „всеки един българин заслужава качество и лично внимание“.

Сутринта тук се пие кафе-лате – среща на майките, оставили децата в училище. Обедните часове – jackpotatoes с кашкавал, боб или риба-тон, плюс шоколадова гофрета (английскоговорящите от съседните офиси) или принцеси с кайма и кашкавал, и омлет плюс шоколадова паста (българите от съседните обекти).Следобед идват групите след работа и закриват деня, а уикендите принадлежат на всички – предварително уговорени срещи от сутрин до вечер. Едно нещо обаче не могат да си обяснят от кафето и до днес. Защо всички други нации си пият кафето с вода, а българинът го пие с кола. Ха де?

Магазинът Global Food & Drink е само на 3 месеца работен „стаж“ и е на 200 метра от пазарната навалица, но предлага спокойствието на удобното паркиране до магазина, срещу него, та и на съседната уличка дори. Цените му са минимално ниски, всяка седмица се въртят нови изгодни промоции и името му става все по-разпознаваемо от българския клиент. Ето и откъде могат да се попълнят запасите от български алкохол. Според собственика на магазина, Билгин Реджеб, в момента най-много се търсят комбинациите от ракия „Кехлибар“, Поморийска и Пещерска ракия, българските бири Каменица, Загорка и Шуменско и тънко нарязващите се сухи мезета – луканка „Орехите“, Добрич и телешката пастърма „Шенел“, производство на „Констант“, Кърджали.А новият февруарски хит сред нашенците била … розовата хималайска сол, която е и много здравословна.Роден актьор заряза успешна кариера в Лондон, за да стане кмет в китното селце на дядо сиСамо на 30 км от София се намира село Долна Малина. От 4 години кмет на китното селце е един 30-годи…Jan 20 2019vijti.com

Източник: Uniconbg.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации