четвъртък, март 28, 2024

България е №1 по производство на билки в ЕС

Най-четени

България е на първо място сред страните в Европейския съюз по производство на билки и подправки за девета поредна година. Това показват данните на европейската статистическа агенция Евростат за 2018 г. През миналата година в страната са отгледани малко над 71 хил. тона ароматни и медицински растения, както и подправки.

Бях станала като истински вампир, сън не ме ловеше, докато не започнах да пия тези 3 билки, сега не мога вдигна глава от възглавницатаУникална комбинация от билки е в състояние да сътвори истински чудеса с нервната ви система!
Преумор…
Oct 6 2019vijti.com

По този показател България изпреварва почти двойно втория най-голям производител на билки в ЕС – Полша, където са добити 39 хил. тона. Испания е на трето място с 32 хил. тона.

- Advertisement -

България продължава да е и сред най-големите производители на слънчогледови семки. Страната заема второ място с близо 2 млн. тона и изпреварва с около 100 хил. тона Унгария. Първа е Румъния с над 3 млн. тона.

Реколтата от 7.45 хил. тона малини през 2018 г. отрежда четвърто място на България в ЕС. Най-голямо е производството на малини в Полша – 115 хил. тона. Испания и Великобритания заемат втора и трета позиция съответно с 43.7 хил. тона и 14.3 хил. тона.

България е на четвърто място и по отглеждане на сладки череши. Реколтата от плода е 55 хил. тона, като пред страната са само Испания, Гърция и Полша.

България е в челните позиции и при производството на тютюн, люцерна и дини.

Всяка година в пунктовете в страната се събират и обработват 15-17 000 тона лечебни растения, от които около 90% се изнасят. Тези резултати поставят България на първо място в Европа и на едно от първите в света по количество на изнесените билки.

В България съществува голямо богатство и разнообразие на растителни видове, които са около 3600 на брой. Като лечебни растения се употребяват  около 650 от тях, а ежегодно се събират около 300 вида. Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия българските билки съдържат висок процент биологично активни вещества. Те са богати на разнообразни химични съединения: алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, танини, флавоноиди, лигнани, кумарини, етерични и тлъсти масла, витамини, микроелементи и др.

Лечебните растения, които се събират основно у нас, се използват във фармацевтичната промишленост, козметиката, хранително-вкусовата промишленост и народната медицина. Обект на активна търговия обаче са 20 вида.

Липата, шипката и копривата са най-търсените български билки в чужбина. От тях на първо място е липовият цвят, от който се изнасят около 1200 т годишно. Износът на плодове от шипка е около 1100 т годишно, а на копривата – около 1000 т.

Този природен ресурс не е неизчерпаем, затова използването му е обект на регулации от няколко закона. Това са Законът за лечебните растения, към който има списък със 739 лечебни растения, Законът за биологичното разнообразие, Законът за защитените територии и Законът за горите.

Сред търсените у нас и в чужбина е мурсалкият чай, известен като „българската виагра“, но той е забранен за бране от естествените си находища. Със забраната се цели подобряване състоянието на естествените находища и опазването на лечебното растение. Забраната не важи за продажбата на билки от култивиран мурсалски чай, която се разрешава след издадено удостоверение на общинската администрация с данни за местонахождение, площ и количество на произведените през годината билки.

Около 100-150 лева на ден могат да си изкарат опитните берачи от събиране на билки у нас. Въпреки това хората, които събират лечебни растения всяка година намаляват. Трима събирачи, които познават терена и са се сдружили в екип, могат само за ден да съберат по 800-1000 килограма пелин, даде за пример преди време Добрин Тонев от Българската асоциация на билкарите и гъбарите.

Намаляването на качествените берачи на билки пък води до проблеми с качеството на събраните лечебни растения. Дъждовете от април до юли са довели до добра реколта, но са попречили и на събирането и на сушенето на билките. Затова и тази година се очаква спад на реколтата.

Достатъчни количества са събрани от бял равнец, цвят глог и жълт кантарион, но повечето билки са с по-слаб добив спрямо миналата година. Източник: ЛУПА

Лечение с билки при инсулт: Предотвратяват вторично развитие на болесттаHapoднитe cpeдcтвa ce изпoлзвaт caмo ĸaтo cpeдcтвo зa възcтaнoвявaнe oт инcyлт, ĸaĸтo и зa пpeдoтвpa…Aug 21 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации