четвъртък, март 28, 2024

Българин, лежал в лагера в Белене, е е изобретателят на гориво от вода

Най-четени

През 1875 г., Жул Верн пише в знаменития си роман „Тайнствения остров”: „Да, приятели мои, аз вярвам, че един ден водата ще се използва като гориво“. Това прозрение на бащата на фантастиката е сбъднато от българина Илия Вълков, повече известен в света, за наше съжаление, като австралиеца Юл Браун.Роден във Варна през 1922 г., в годините на народната власт е заточен в Белене и по-късно, след множество перипетии, успява да получи политическо убежище в Австралия. Там, в Сидни през 1971 г. открива „Брауновия газ“.Това се казва успял българин – Стоян Стоянов не може да смогне от поръчки и САЩ и арабските страниСтоян Стоянов се занимава с тапициране на стени по френски средновековен метод. Занаятът му е високо…Jan 7 2019vijti.com

Първия си генератор продава на Китай през 1984 г., където и досега го използват за изгаряне на радиоактивни отпадъци. Невероятните свойства на неговия газ изумяват учените от Япония, Корeя, Австралия, Китай, Русия, Западна Eвропа и Амeрика.Известно време Юл Браун живее и в САЩ. Умира през 1998 г. в болница близо до Сидни, без да се завърне повече никога в родината си. Но тук, скоро след неговото емигриране, се ражда дъщеря му Деси Браун, която към 2009 година живееше в странджанското погранично градче Малко Търново. Тя е автор на книгата «Историята на Юл Браун и неговото откритие Brown’s gas – гориво от вода», която се разпространява на CD и представлява своеобразна изповед за живота на великия изобретател и неговото семейство.

Припомняме едно интервю с Деси Браун, публикувано в Десант преди 10 години. По този начин напомняме за гения на баща й, който продължава да бъде непризнат сред научните среди в страната.
– Баща ви е един от най-великите химици за всички времена. Той изобретява наречения на негово име революционен Браунов газ, известен днес по целия свят, но за съжаление не и у нас. Имплозивната рекция, която предизвиква горенето на Брауновия газ, достига температури, по-високи от тези на повърхността на Слънцето – 6000 градуса по Целзий – нещо недостижимо с нито една друга технология, известна досега на нашата планета. За какво се използва реално днес изобретената от Юл Браун горелка и кои страни по света прилагат на практика това откритие?

- Advertisement -

– “От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата,
въздуха, храната, въобще света” – така баща ми сам формулира своето откритие.
Изобретената от него горелка се използва за заваряване, запояване, изгаряне, пречистване на ядрени отпадъци, които след обработване с нея губят изцяло радиокативността си, за пробиване на идеално гладки отвори, за пречистване на рудата и изсушаване на въглищата. Тя напълно може да замести лазера.
Памъкът на горелката има способността сам да повишава или намалява температурата си според материала, който се обработва, при това почти е невъзможно да си изгориш ръката на него. И най-вече може да превърне водата в гориво. Днес горелки и апаратури, които използват брауновия газ, се произвеждат успешно в САЩ и Канада.

– Миналата година японската компания Genepax демонстрира прототип на автомобил, задвижван с вода. Известно е, че японците отдавна се интересуват от откритията на Юл Браун. Има ли нещо общо двигателят на техния електормобил с имплозивния вакуумeн автомобилeн двигатeл, изобретен от баща ви?

– Виждала сам колата на сайта им, но не съм запозната с принципа на действие на този двигател. Винаги сам мислила, че е заимстван от колата на баща ми, тъй като той работеше доста години в Япония. А и след неговата смърт колата му изчезна в незнайна посока.

– През 1996 г. тогавашния председател на БАН акад. Ангел Балевски отказва да разгледа постиженията на Илия Вълков, макар че само прилагането на една от изобретените от него технологии можеше да изплати целия ни национален дълг. В България неведнъж сме се отнасяли с пренебрежение към успехите на българския гений. Промени ли се нещо в това отношение в годините на демокрацията?

– Така пишат медиите за Ангел Балевски, а цялата истина не се знае. Моят баща също не знаеше, че откритието му е патентовано в България шест години след неговото заявяване през 1974 г. В годините след Демокрацията не се е променило нищо. След неговата смърт през 1998 г. беше продадено всичко – къщи, лаборатория със скъпа техника събирана години, коли, фирми и патенти. Възмутени българи от Сидни ми изпратиха снимки с разпиляното му имущество.

– Как стои въпросът с патентите на изобретенията на баща ви? Доколкото знам, той има издадени такива в общо 32 страни. Кой днес прибира парите от тези патенти?

– За патентите добре сте информирана. Негови патенти, както и други материали и първите Генератори се укриват от МВнР. Имам изпратени вече там три молби, включително и до бившия министър Ивайло Калфин за получаване на патентите, но все още не съм получила никакъв отговор. Може би вече е крайно време да осъдя това Министерство – за нанесените ни през годините след 1998 г. материални и морални щети не само на семейството ни, но и на целия Български народ, лишен от възможността да ползва печалбите, които носи това изобретение. А за това, кой прибира парите от патентите, питайте Министерство на външните работи.

– Как се озовахте в този затънтен край на родината Малко Търново? Илия Вълчев е от заможен род и знам, че сте имали голямо семейно жилище във Варна?

– След смъртта на баба ми през 1966 г., тогавашната червена номенклатура реши да ни вземе къщата, за да направи в центъра на Варна блок за партийните величия. На братята на баща ми дадоха апартаменти близо до автогарата, а нас ни изселиха в Малко Търново като семейство на „изменник на родината“. Майка ми е родом от село Сливарово. Брат й имаше стара къща, която събориха и направиха нова постройка на два етажа, като втория предоставиха на нас. Майка ми и до днес живее там.

– В какво се изразява вашата мисия като дъщеря на гениалния българин?

– Моята мисия, като негова дъщеря, е да изпълня заветите му – изобретението да носи Български знак и България да е държавата, която да го продава по света. Трябва да се започне производство у нас, в България, а не чужди държави да ни ги продават на колосални цени. Всички, които се интересуват от постиженията на Юл Браун, може да намерят повече информация на сайта www.yullbrown-bg.com.25 от най-забележителните съвети за любовта, на които ни учи този велик българин – Петър ДъновПетър Дънов, известен още като Учителят, е една от най-ярките фигури в българската история и духовна…Jan 7 2019vijti.com

Автор: Диана Славчева

Източник: Десант

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации