четвъртък, март 28, 2024

Бойко Борисов: Настоящата криза ще продължи още 2-3 месеца

Най-четени

Извънредното положение и кризата, която все повече завладява живота ни, ще продължи 2-3 месеца.

Това стана ясно от думите на примера Бойко Борисов, който заедно с шефа на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски и вицепремиера Томислав Дончев отговаряха на въпроси на граждани в предаването „Господари на ефира“ във Фейсбук.

Бойко Борисов: Днес дори канцлерът на Австрия ми поиска предпазни средства срещу коронавирусаЩе се увеличи капацитетът на тестовете за коронавируса, реши ЕС.Това заяви премиерът Бойко Борисов н…Mar 27 2020vijti.com

- Advertisement -

Борисов обеща още да бъдат раздадени безплатно маски на онези, които нямат пари да си ги купят. „Ясно е, единствената най-работеща мярка е дистанцията. Маската служи, ако някой се изкиха, изкашля и да не дойде капката“, отговори Борисов на въпрос за ревизията на позицията на властта относно задължителността на предпазните маски. „Една кутия цигари струва колкото една маска„, даде пример той, предава в.СЕГА.

На въпрос за високата глоба от 5000 лв. за неспазване на взетите мерки, премиерът отвърна, че не е желание да се вземат непременно парите на „човечеца“, а хората да разберат, когато са невнимателни и могат да заразят околните. „Затова спряхме и задължението да се носят маски на обществени места, умоляваме гражданите да го правят„, обяви Борисов, като даде да се разбере, че всъщност той е ревизирал заповедта на здравния министър за носенето на маските. По думите му 1 млн. от тях ще бъдат произведени в България, а за 1 млн. управляващите са платили от Китай. „Във всички случаи носенето на маски помага„, смята той. Премиерът смята, че наши производители могат да шият около 100 000 плътни маски месечно за медиците.

Борисов отново обяви, че сме в положение на война. Призна, че сигурно допускат грешки, но не са „завършили институт за борба с коронавируса„. По думите му кризата в момента вече е по-лоша от тази през 2009 г. „Мечтая за времето, когато подехте да гледате една плочка на „Граф Игнатиев“, ожали се Борисов. По повод за критиките от опозицията преди извънредното положение и извънредното положение в Перник за водата, той заяви: „Още са в ареста онези, които са отговорни за източването на язовир „Студена„.

Премиерът нападна и президента Румен Радев като обяви, че „много неща не е разбрал за тези години„.

Борисов съобщи, че се обмисля през КПП-та на областните градове да бъде облекчен режима за преминаването на автомобилите и сутрин рано да минават пътуващите за работа и други належащи случаи, а по-късно да бъдат пропускани другите коли. Проф. Мутафчийски пък каза, че даването на термометри на полицаите по пунктовете само ще усложни обстановката. „Призоваваме отново да се пътува само в крайна необходимост„, каза той.

Запитан за 10-те млрд. лв., които ще бъдат изтеглени като заем и за актуализацията на бюджета, министър-председателят отговори, че средствата са, за да се подготвим и да имаме „буфери“. „Няма да харчим сега. Но в един момент действително ще останем без пари. И да не се налага да тичаме до парламента, може и депутатите да излязат в карантина„, обясни Борисов последните мерки на правителството за фискалната политика.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна коментира въвеждането на следенето на поставени под карантина с СМС-и и евентуалното въвеждане на декларация за излизане от дома, че това са крайни мерки и тепърва ще се мисли за тях, ако се наложи.

„Господари на ефира“ пуснаха и свой материал с близка на починалите майка и дъщеря в Благоевград, в който се разказа как двете жени да били размотавани десетина дни и не са били приемани в болница, а са били с висока температура и зле. Венцислав Мутафчийски обаче не успя да даде ясен отговор какво всъщност е станало с тях, само каза, че болницата в Благоевград не е малка и че има специалисти. Обясни и че вече всички болници в страната, независимо от собствеността им, са готови да приемат заразени с коронавирус. „Заболяването протича с непредвидим изход“, заключи той.

А на въпрос защо е променил позицията си отпреди месец, че коронавирусът не е толкова опасен и че той не се отличава от други респираторни заболявания, Мутафчийски отговори с примери за огромния брой загинали в Италия и Испания през последните седмици. „За разлика от останалите държави, Европа е със застаряващо население. А и ресурсите ни се изчерпват„, допълни той. Мутафчийски отново призова да не се прибягва до самолечение.

Премиерът Борисов обаче не успя да отговори на въпрос защо Българската православна църква няма да затвори храмовете и ще продължат да се струпват много хора на литургиите за Великденските празници, макар и навън. „За момента остават така нещата„, заключи той.

Гърция: по 800 евро на човек, по 30 000 на фирма. Борисов: „Прoдaйтe cи мерцедесите и майбасите“„Прoдaйтe cи пo eдин aвтoмoбил oт мерцедесите и майбасите и вeднaгa щe плaтитe зa първия мeceц“ – то…Mar 24 2020vijti.com

Източник:дунавмост

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации