четвъртък, март 28, 2024

Билката, която е най-ценна през август и помага при редица заболявания

Най-четени

Живовлякът е природен дар с редица чудодейни свойства. Дълго време е бил смятан за бурен, докато не са открили неговите лечебни свойства.
Живовлякът е такава билка, че ще ви послужи добре, за каквото и да посегнете към нея. Някога бабите са привързвали раните и ожулените колене на децата с жилавите му листа.
Освен листата, народната медицина ползва и семената. Като цяло растението е удивително със своята универсалност. С него може да борави дори пълен аматьор по отношение на билките. Специфично е по вид, така че и лесно се разпознава.
Лечебни ползи
Билката подобрява храносмилането, стимулира апетита, затваря язви и по-малки повреди по стомашната лигавица,
Билката бабини зъби ни избавя от висок холестерол, хипертония, аденом на простатата при мъжете, мастопатии при жените, на шипове, дископатииНе знам колко българи се усетиха през 2007 г. като членове на ЕС, но със сигурност мнозина се усетих…Jun 17 2019vijti.com

Билката има и бактерицидно свойство. Отвара от нея действа ефективно при подагра и хемороиди.
Живовлякът е като „бърза помощ“, когато нямате възможност незабавно да отидете на зъболекар.
При бронхит
Използват се при бронхит по следният начин: листа от живовляк – 40 г, листа от подбел -30 г, стръкове от медуница – 20 г, цвят от лопен – 20 г. От наситнените билки се прави отвара: 2 супени лъжици смес се изсипват в 500 г кипяща вода, ври 1-2 мин. Съдът се снема от огъня, оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.
За прочистване на кръвта

Рецептата се състои от 12-те т. нар. билки за прочистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, цвят от жълт кантарион, жълт равнец, теснолистен живовляк (листа), горска ягода (листа), малина (листа), миризлива лазаркиня, орехови листа, касис (листа и плод), червена хвойна (зърна) – от всички билки по 30 г. Размесват се добре, вземат се по 2 супени лъжици от сместа, слагат се в 500 г кипяща вода и се оставят да врят 5 мин. След като изстине, сместа се прецежда. Пие се по 1 винена чаша (75 г) 3 пъти на ден сутрин, обед и вечер преди ядене.
За отказване на цигарите
Сутрин, обед и вечер преди лягане да се взема бучка захар (или чаена лъжичка ситна захар във вода) и 15 капки настойка от зърната на зелен овес. Тя се прави от оформили се класове на овес преди жътва -20 г зърна в 100 г чист спирт престояват на слънце 20 дни.

- Advertisement -

Десет мин след захарта се изпива 1 чашка (100 г) отвара от 12-те билки за прочистване на кръвта (вж. „Прочистване на кръвта“). Жаждата да се утолява не с вода, а със запарка от широ- колистен живовляк – 20 листа, запарени в 500 г кипяща вода, киснат захлупени 1 ч и се прецеждат.
При хемороиди
Билката живовляк е един от лековете от безценната съкровищница на народната медицина, който гарантира избавяне от болезнените хемороиди. За тази цел лековитата трева се смесва с половин литър вино.
За предпочитане е при приготвянето на лековитата течност да използвате свежи листа от билката, тъй като в тях концентрацията на полезни вещества е в пъти по висока от сушената билка.

Вземат се десет листа и се варят за десет минути във виното. Отварата се използва за вътрешен прием, като се пие затоплена преди хранене. Количеството от тази отвара трябва да бъде разделено на три равни части. Една трета от течността представлява общото количество, което да бъде консумирано за един ден.
Лечебният курс продължава пет дни. Следва почивка от няколко дни и ако хемороидите продължават да кървят и да са болезнени, се прави повторение на терапията за още пет дни.
При акне
Парна почистване човек у дома, се счита за полезно и силно процедура. Тя е подходяща за тези хора, които искат да се отърват от кожни проблеми. След няколко сесии, което ще забележите положителен резултат.

Кожата става гладка, мека, лека, придобие здрав цвят, както и броя на петна се намалява значително. Това се постига за сметка на лечебни растения, който включва парна баня.
Парната баня с живовляк се бори добре с възпалението и акне, както се добавят следните билки: живовляк, серия, тинктура от невен, алое, лавандула.
При гастрит
200 г листа от тесния, продълговат живовляк се варят пет минути в половин литър чиста гроздова ракия.
След товасе прецежда и като изстине, се слага в шише. Болният взема по 1 супена лъжица сутрин на гладно 1 час преди ставане.
Докато се пие лекарството, В никакъв случай да не се пуши.

Чай от живовляк за кашлица – рецепта
Съотношението за сместа за чай е три части листа от живовляк, две части листа от градински чай и по една част семена от анасон и цветове от лопен. От готовата смес вземете две супени лъжици и ги залейте с 500 мл. кипяща вода.
Нека билките престоят във водата за около 20-30 минути, след което прецедете течността. Разделете готовата запарка на 4 равни дози и консумирайте сутрин, обед и вечер преди ядене, а четвъртата доза приемете непосредствено преди лягане за нощен сън. Чаят от живовляк за кашлица е най-добре да бъде подсладен с мед.

Ето при какви състояnия може да се прилага жиловляка:
– хронична кашлица
– астма
– бронхит
– други белодробни заболявания и усложнения
– хемороиди

– вагинални инфекции
– екзема и други кожни заболявания
– възпаление на пикочния мехур
– гастрит
– продължителна менструация и кървене,
– рани и изгаряния,
– пъпки и акне по кожата.

Противопоказания, предпазни мерки, нежелани и/или странични ефекти
Контактен дерматит; Продуктите с екстракти от Plantago contraindicate при податливи хора.
Живовляк е в състава на следните продукти:
прахчетa – влизат в състава на Бронхиален чай № 2 за лечение на белодробен емфизем, силикоза, бронхит, конвулсивна и спастична кашлица;
инфузия – при външно приложение може да се използва под формата на бани или компреси за лечение на варикозни язви, различни язви на кожата, конюнктивит, или като гаргара при заболявания на устната кухина (гингивит, стоматит, фарингит), ларингит;

сиропът от живовляк е признат за естествен лек за успокояване на кашлицата; открива се в стандартни препарати или може да се приготви вкъщи като всеки сироп от прясна или изсушена билка;
смачканите пресни листа могат да се използват като катаплазми върху кожата, по инфектирани или кървящи рани; ускорява лечението чрез хемостатичното, дезинфектантнот и заздравяващото действие;
тинктура от живовляк – за противовъзпалителен ефект, успокояващ, отхрачващ, хемостатичен, противоязвен, заздравяващ.
пектините, извлечени от листата, се продават под наименованието Plantaglucid, с добро действие при лечението на стомашните язви.
Чай
Ако потърсите в интернет указания за лечение на една или друга болежка с живовляк, първи са указанията да се купи чай.

Препоръчва се заливането на 4 супени лъжици сушен лист от живовляк с 500 мл кипната вода. Съдът се закрива с капака и дебела кърпа на няколко ката и се оставя да почине за 1,5-2 часа.
Когато изтече времето, чаят се прецежда и се приема топъл 4 пъти по 1 ч. лъжица, предхождаща яденето. Обичайната продължителност на приемането на чай по такава рецепта е 7 дни.
Източник: Petel
„Мислещата“ билка лекува много болести: Щом я поемете веднъж, тя сама открива болните части от тялото и започва да ги лекуваНаричат лобелията „мислеща“ билка, тъй като веднъж щом я поемете, тя се насочва към частите от тялот…Jun 15 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации