петък, април 19, 2024

Белтъкът или жълтъкът е по-полезен: Какво трябва да знаем при приемането на яйцето

Най-четени

Белтъкът или жълтъкът на едно яйце е по-полезен, има ли значение за питателността им с какви храни се съчетават и как се приготвят, интересува се наш читател от Габрово. Ето отговорът на д-р Татяна Мороховец за яйцето:
Яйцата са важен елемент от здравословното меню, въпреки че имаше години, в които им приписваха всевъзможни рискове, но днес яйцата са реабилитирани. Отпадна и основното обвинение, че са водеща причина за висок холестерол при всички хора. Кокошите яйца са много полезни. Ако ги употребяваме умерено и под подходяща кулинарна форма, те ще носят само полза за нашия организъм. Освен това разнообразяват менюто ни като съставки, които обогатяват и допълват вкуса на много ястия.Наричат я точката на 100-те болести или точката на дълголетието: намерете я, за да се радвате на здраве и дълъг животТака е известна в Япония, докато в Китай я наричат „точката на дълголетието“. И двете названия са пр…Dec 28 2018vijti.com

Основен аргумент в полза на яйцето е богатото му съдържание на белтък (протеин). В този контекст най-любопитният факт е, че в еднакви количества белтък и жълтък белтъчините са повече в жълтъка. В скоби ето и точни данни за любителите на числата: в 100 грама жълтък се съдържат около 16 грама протеин, а в 100 грама белтък – около 11 грама протеин.
Яйцата включват цялата гама на нужните ни незаменими аминокиселини, най-важните от които са лицинът и метионинът. Друга мярка, която показва колко подходяща храна са яйцата, е, че само от едно яйце си набавяме около 15% от нужните ни за деня белтъчини.

В яйцето са представени 99,99% от хранителните вещества, от които се нуждае организмът – богата гама витамини, минерали, микроелементи: фолиева киселина, биотин, холин, витамини А, Е, Д и особено важните В12 и В3, селен, магнезий, калий, фосфор, желязо. Яйцата съдържат и калций, който обаче се усвоява трудно от организма.

- Advertisement -

Мастноразтворимият витамин Е, който яйцето ни предоставя, оказва благоприятно влияние при сърцето и кръвоносните съдове. Според много проучвания витамин Е от яйцата и лутеинът – мощен антиоксидант, може да имат и профилактична роля срещу туморни процеси. Витамин Д в съчетание с фосфора пък укрепва зъбите и костите. За подобряване на зрението яйцето спомага чрез внасянето на сяра, лутеин, цистеин, аминокиселини. Когато се преценява полезността на една храна, говорим за бионаличност – не просто за калории, а за полезните вещества в единица калории и дали те се усвояват добре.

На теория яйцата се усвояват до около 98 процента. При неподходяща кулинарна обработка максимумът може да не се достигне. Доказано е, че яйцата се усвояват най-добре, ако към тях се прилага щадяща термична обработка – до състояние на рохко яйце, ако е варено, стегнат белтък и течен жълтък, ако са на очи, средно плътна консистенция, ако са бъркани или добавени в миш-маш, до коагулация, когато са в кремове. Белтъкът на варените повече от 7-10 мин след завиране става трудно усвоим за организма и е възможно да причини газове и стомашно неразположение, дори да са много пресни.

На усвояването влияе не само начинът на обработката, но и с какви продукти се съчетават яйцата.

Самостоятелно яйцето се усвоява в рамките от 1 до 3 часа – за 1 час рохкото яйце, за 3 часа – твърдо сварено или пържено. В съчетание със зеленчуци, пресни подправки, смутита и фрешове яйцата се усвояват изцяло. Когато са комбинирани с млечни продукти и нишестени, съдържащи въглехидрати зеленчуци, усвояването им се забавя.

Месо, риба, яйца са все концентрирана белтъчна храна. Не е желателно съчетанието им в едно блюдо, тъй като за храносмилането на такъв микс е необходимо по-голямо количество солна киселина и храносмилателни ензими. При консумация на тези продукти, особено ако се налага съчетанието им в едно ястие, не приемайте големи количества вода и захар, които допълнително ще влошат разграждането на храната.

Съчетавайте тези белтъчни храни със зеленчуци.
Друго правило, което ще ви помогне срещу тежест, подуване, дискомфорт, е след хапване на щедра порция белтъчна храна да не ядете в следващите 2-3 часа. Обяснението защо се препоръчва такава пауза е, че това е времето, от което се нуждаят за смилането си белтъчините.

Стремете се да използвате възможно най-пресни яйца. Практически начин за проверка вкъщи е да се потопят във вода. Пресните потъват на дъното, докато старите остават на повърхността. В магазина може да се ориентирате, като завъртите яйцето – старото ще прави много обороти, прясно ли е, само ще се обърне встрани. Счита се, че яйцата са годни 28 дни след снасянето. Ако се съхраняват на топло, светло и влажно, може да се ползват до 3 дни.

Преди варене или влагане в ястия мийте яйцата старателно и по възможност със сапун.
В заключение: слушайте тялото си, обръщайте внимание какво изпитвате при консумация на определен продукт или ястие – лекота или тежест, влошаване или подобрение на настроението, задоволство или безпокойство. Никой няма да знае по-добре от вас какво е добро за организма ви в определен период от живота. Слушайте усещанията си и вярвайте на себе си!
Източник: 24zdrave.bgТози продукт просто прави чудеса със здравето ни. Само научете как да го използватеВинен или ябълков оцет предпочитате?! След като прочетете редовете по-долу ще спирате избора си вина…Dec 28 2018vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации