събота, април 20, 2024

Апетитни баници с незабравим вкус, направо да си оближеш пръстите

Най-четени

На пазарите изобилства от зеленолистни зеленчуци. Освен подходящи за постни основни ястия те са и чудесна добавка към рецептите за традиционна баница, като им дават един нов и по-пролетен прочит. Лападът, спанакът, копривата и броколите са изключително богати на ценни витамини и желязо, а най-хубавото е, че не губят свойствата си при термична обработката.
С броколи
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори, 1 глава броколи, 250 г кашкавал, 90 г краве масло, 2 яйца, 1/2 ч. л. кимион, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Броколите се разделят на розички и се бланшират 2–3 минути в кипяща подсолена вода. Отцеждат се и се слагат в купа с леденостудена вода, за да спре процесът на готвене. Оставят се да се отцедят добре и се нарязват на ситно. Кашкавалът се настъргва и се разбива с яйцата и счукания кимион.
Вкусна и мързелива баница: Не ви трябва опит, само 30 минути да се изпечеДнес ще ви предложим една страхотна рецепта. Мързелива баница. Не са ви необходими нито техника, нит…Mar 2 2019vijti.com

Получената смес се разбърква с броколите. Две точени кори се мажат с разтопено масло. Отгоре се разпределя част от плънката. Навива се руло, оформя се като охлюв и се поставя в центъра на тава за печене. По същия начин се правят останалите рула и се завиват около първото. Подредената баница се намазва с масло. Пече се около 30 минути в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор.
С лапад и пресен лук
ПРОДУКТИ: 1 пакет кори за баница (500 г), 150 г пресен лук, 150 г лапад, 150 г краве масло, 3 яйца, 300 г краве сирене, 150 г кисело мляко, 1 ч. л. сода за хляб, 50 г маргарин за намазване на тавата.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се почиства, измива се и се реже на колелца. Запържва се за 3–4 минути в 50 г от маслото, като към него се добавя измитият и нарязан лапад да се задуши за 1–2 минути. След като се дръпне от огъня, се оставя да изстине и се добавя към разбитите яйца, смесени със сиренето, киселото мляко и содата. Корите се отделят внимателно, останалото масло се разтопява и с помощта на лъжица фино се намазва първата кора. След това отново с лъжица се нанася от сместа и се разнася в права линия до края на кората. Завива се стегнато руло. По същия начин се приготвят и останалите кори, като в намазнената с маргарина тава се оформя навита баница. Ако е останало масло, баницата се намазва отгоре. Пече се около 20 минути в загрята на 220 градуса фурна. Тавата трябва да е кръгла, за да се оформи истинска вита баница.

- Advertisement -

Със спанак и кашкавал
ПРОДУКТИ: 1 пакет дебели кори за баница (400 г), 500 г почистен спанак, 200 г кашкавал, 70 г сушени домати, 150 мл краве масло, 50 мл зехтин, 2 стръка стеблена целина, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 яйце, сусам за поръсване, сол на вкус. За гарниране: 200 г заквасена сметана, 200 г маслини без костилки, 1 ч. л. сумак, 1/2 ч. л. сух чесън, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Целината, лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина, докато омекнат, без да се карамелизират. Добавят се нарязаните на кубчета сушени домати, а след това и наситненият спанак. Щом намали обема си, пусне вода и тя се изпари, сместа се отстранява от котлона, прехвърля се в цедка, притиска се, за да се отцеди излишната течност. След това се разбърква с настъргания на едро ренде кашкавал. Корите за баница се мажат с разтопеното масло, поръсват се с плънката и се завиват на рула. Завиват се на охлюв в кръгла тава, покрита с пергаментова хартия и намазана с масло. Баницата се намазва с разбито яйце и се поръсва със сусам. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 45 минути. Охлажда се леко. Сервира се с овкусена със сол и чесън сметана и с разполовени маслини.

С ориз и коприва
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори (400 г), 200 г коприва, 1 ч. ч. ориз, 1 ч. ч. извара, 250 г краве масло, 6–8 яйца, сол на вкус, масло за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Оризът се слага в тенджера с 3 ч. ч. гореща вода и се вари, докато водата поеме, като се внимава да не се развари. Към него, докато е още топъл, се прибавят почистената, измита в няколко води и нарязана коприва, яйцата, изварата, половината масло и сол на вкус. Сместа се разбърква. Корите се намазват две по две с останалото разтопено масло. Покриват се с приготвената смес, навиват се на рула и се подреждат като вита баница в добре намаслена тава. Пече се около 15–20 минути във фурна, загрята на 200–220 градуса. След изваждането ѝ от фурната баницата се завива добре с кърпа, за да се задуши.
Източник: Ретро
Моята леля равна няма: Ако знаете каква македонска баница прави – направо се топи в устата като маслоРецептата за македонска баница, която ще ви предложим, е истинска находка. Резултатът е невероятен –…Feb 15 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации