събота, април 20, 2024

Ако розите често боледуват и не вървят добре, може би допускате някоя от тези 6 грешки

Най-четени

Теренът на вилата е не само градина и лехи със зеленчуци – това е и разноцветно ухаещо море от цветя, сред които розата заема най-царственото място, което й принадлежи по право. Розовите храсти с неописуема красота са гордост за всеки техен притежател.
Но не винаги тези прелестни създания цъфтят добре, понякога боледуват или направо изсъхват. Защо се случва това? Ето няколко грешки, които се допускат при отглеждането на розите:
1. Неправилен избор на мястото за засаждане
За да се отгледа здрав и обилно цъфтящ розов храст, трябва да знаем къде растението ще се чувства комфортно. Какви особености не трябва да се игнорират?
Тези растения се отглеждат лесно и безотказно прогонват кърлежи и бълхи от градинатаПролетта и началото на лятото е времето, в което влажността е по-висока заради честите валежи. Същев…Jun 4 2019vijti.com

Розите са:
• Светлолюбиви – светлината оказва въздействие върху височината, броя на цветовете и устойчивостта им към гъбични заболявания. Колкото са по-на светло, толкова по-добре за тях.
• Топлолюбиви – при недостатъчна топлина се забавя натрупването на хранителни вещества, необходими за нормалното им развитие.
• Не обичат прекалената влага. Дългият престой на корените във вода води до унищожаването на храста поради недостиг на кислород. През зимата мократа почва се охлажда силно и растението може да замръзне.

• Предпочитат неутралните почви. В тях по-лесно усвояват намиращите се там хранителни елементи.
• Не се чувстват добре под дървета. Ако вашата роза расте в сянката на дърветата, не очаквайте от нея да цъфне. Те отнемат от нея влагата и хранителните вещества, а заради сянката стъблата се удължават и стават тънки.
2. Неправилно засаждане на присадените рози
Мястото на присаждане трябва да попадне на дълбочина 3–5 см. Едва тогава розата е правилно засадена. Това е слабо звено, на което трябва да се обърне особено внимание.

- Advertisement -

• При пясъчна почва се засажда по-дълбоко, а при глинена – по-плитко. А при засаждането на катерлива роза мястото на присаждане трябва да е по надълбоко – примерно на 10 см. дълбочина.
3. Неправилна лятна резитба
Лятната резитба на розите е важен елемент от грижата за тях. Затова трябва да се съблюдават някои изисквания:
• Увехналите цветове трябва да се отстраняват.

След опадането им природата кара растението да смята „мисията си“ по цъфтежа за приключена. То започва да образува плодове и да се подготвя за зимата. Но ние искаме розата да цъфти – затова цветовете трябва да се режат преди да са увехнали, което ще стимулира храста за образуване на нови цветове.
• „Слепите“ издънки не трябва да остават без внимание. Те не дават цвят, затова трябва да се режат и по този начин да се активизират за цъфтеж.
4. Повърхностно поливане
Розите не трябва да усещат недостиг на вода. Когато се поливат повърхностно, водата прониква само в горния слой на почвата и влагата не достига до корените. Как да поливаме правилно?

• Добре е непосредствено преди поливането да се изкопае около корените дупка на дълбочина 12–15 см., в която водата да се налива непрекъснато. След като попие, дупката се засипва (не е лошо и да се мулчира).
• Добре е по време на активния цъфтеж розите да се поливат веднъж на 7–10 дни, а при сухо горещо време – през 3–5 дни. Еднократната норма за поливане е до 10–15 литра на храст в зависимост от големината. Най-добре е поливането да се извършва вечерно време, а не в горещините.
• В началото на есента поливането се намалява. Изключение се прави само за тези сортове, които продължават активно да цъфтят.

5. Неправилно торене
Неопитните градинари се стараят по време на цъфтежа колкото се може повече да подхранват любимите си рози и по този начин правят огромна грешка. Защо? Не винаги подхранването е добро за растението:
• Наторяването с комплексен тор, включващ азот, калий и фосфор в равни пропорции е добре да бъде внесен рано пролетта. По време на цъфтеж само ще навреди на растението.
• Последното наторяване се прави към средата на септември.
• В периода на цъфтеж е целесъобразно да се спре всякакво подхранване.

6. Неправилна подготовка на розите за зимата
При подготовката на розите за зимните студове се допуснат грешки като:
• Есенно наторяване с азотни торове – азотът провокира растежа на новите издънки, които няма да успеят да израснат и през зимата ще измръзнат.
• Оставят се листа на стъблата – те са носители на вредители и могат да станат скрит развъдник на заболявания.
• Ранно зазимяване – преждевременното затрупване кара растенията да покълват, затова покрийте розите с настъпването на трайните студове.
• Прекалено изрязване на издънките – това е добре да се прави рано напролет, когато става ясно кои от тях са оцелели през зимата.

Ако се избегнат всички тези грешки, можете да отгледате прекрасни здрави розови храсти, които да ви радват с цветовете и аромата си.
Източник: МИЛА
Най-добрите съвети от стар градинар, с които градината ви ще стане най-прекрасната без изкуствени торове и отровиНа вашето внимание Ви предлагаме тези изключително ценни съвети от стар градинар, с които ще имате г…Apr 29 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации