вторник, април 23, 2024

Ако ви е запушен носът: Моментален метод за отпушване – става за 20 секунди и без капки или лекарства

Най-четени

Носът се запушва от възпаление на лигавицата на носа и синусите. Неприятно е, дори болезнено, човек само подсмърча, секне се и все не му стига дъх. Причинява се от настинка, грип, сезонни алергии или вредни бактерии.
Има начин обаче носът да се прочисти без издухване. Номерът е много лесен. Някои специалисти по уши-нос-гърло го препоръчват на пациенти със задръстени синуси, тъй като при него няма нужда от капки или лекарства.
Как се прави
1. Поставете езика върху горното небце и ритмично го притискайте с него.
Домашно средство за дълъг живот: Три съставки и се радвате на здраве, красота и жизненостПрез последните години, поради икономическата криза и заради изгубеното доверие в фармацевтичните ко…Jul 5 2019vijti.com

2. Сложете палец между веждите и натискайте.
3. Задръжте натиска около 20 секунди, без да отпускате езика.
4. Синусите ви ще започнат да текат.
Защо става така
Синусите са кухини в лицевата част черепа. Свързани са един с друг и повърхността им е покрита със слуз и слузеста тъкан. Косттите около тях обаче са донякъде гъвкави и с масаж се раздвижват така че да помогнат за прочистване на насъбраната в тях течност.

Като притискате с пръст между веждите, вие оказвате натиск върху извивките на челната кост. Този натиск се предава на намиращите се отзад решетъчна и клиновидна кост.
Натискът на езика върху небцето пък се предава на максиалната кост на горната челюст и на ралника в носната преграда. Той свързва носните пасажи с устата и се допира до хрущялите на носа. Натискът го кара да се клати назад-напред. Той предава движението и на другите лицеви кости. Те те на свой ред изтласкват течността от синусите към носа и гърлото.
Номерът има силен ефект при хора с голяма костна пластичност. Ако обаче синусовите мембрани са много възпалени, прочистването им от слуз няма да е лесно. Нужно е да го подпомогнете.
Но трябва да знаете, че слузта и подуването на носната лигавица не винаги са нещо лошо. по тях полепват аерозолни замърсители, които биха ви отровили. А като си духате носа по-силно от необходимото, само го дразните и той се подува още повече. Слузта играе по-малка роля за запушването му.

- Advertisement -

1. Солен разтвор
Може да си направите солен разтвор и да го впръскате в ноздрите. Нужни са ви 2 ч.л. морска сол и чаша вода. Загрейте я, докато солта се разтвори, оставете я да изстине и я прелейте в меко шише. Срежете връхчето на капачката му, за да се отвори дупчица като при шишетата с миещ препарат, и стиснете леко шишето, за да впръснете разтвора в ноздрите.
2. Вдишвайте пара
Най-бързият начин за облекчаване на носа е да си вземете горещ душ. Парата отваря и изцежда синусите. Може да сипете евкалиптово или ментово масло в паница гореща вода и да вдишвате парите им, надвесени над нея. Спете в стая с овлажнител на въздуха.

3. Топъл компрес
Намокрете кърпа с топла вода и а поставете върху челото, носа и горната част на бузите.
4. Горещ чай
Зеленият чай съдържа флавоноиди, които действат против възпалението. Вдишвайте парата от чашата. За да усилите действието му, добавете мед, мента и лимон.
Източник: 24zdrave.bg
Пречистете черния си дроб само за седмица и се радвайте на перфектно здраве – лесно еЗа да се радваме на перфектно здраве, е хубаво от време на време да пречистваме един от жизненоважни…Jul 2 2019vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации