четвъртък, май 26, 2022

Oт година и половина живея и работя като медицинска сестра в Германия: Направих правилния избор

Най-четени

Oт година и половина живея и работя като медицинска сестра в Германия. Въпреки че имам добри познания по английски език, реших да започна да уча немски и да дойда тук. Германия много ми харесва като държава и смятам, че съм направила правилния избор. Намирам германците за много възпитани и толерантни хора, особено към многобройните чужденци, които живеят тук със своите собствени обичай, религии, култури и езици. А тук живеят и работят хора от цял свят – Турция (най-много емигранти), Италия, Полша, Испания, Индия, Тайланд, Гватемала, Сомалия, Мароко, Йордания, Русия, Сърбия, Албания и много, много други, бели и черни, образовани и необразовани. Ние – българите и румънците, за съжаление сме още много малко. Германия има прекрасна и добре поддържана природа.Семейна драма: Казах на полицията мръсните тайни на баща ми, но за това ще платя с живота сиПреди години бях много красива жена, но родният ми баща завинаги ми отне здравето и красотата. Сега …Dec 21 2018vijti.com

Тук можеш да видиш сърнички до населеното място, а в населените места – диви зайчета, патици и лебеди, които плуват в реката. Хората по улиците и магазините са спокойни и дружелюбни. Когато се разминеш с непознат, често те поздравяват.
Толерантни и усмихнати, не знам откъде идва това възпитание- от семейството, от църквата или може би от спокойствието, че всичко им е подредено и чисто, и не се чудят всеки месец как да свържат двата края.
Работата в болниците доста се различава от тази в България и то не само по заплащането. Отношението между сестрите и лекарите е много добро, тук лекарите се отнасят с уважение и професионализъм към медицинските сестри.
Лекарите и сестрите всъщност са две самостоятелни звена, които работят заедно в интерес на пациента. В България има немалко лекари, които си мислят, че са нещо изключително и се отнасят лошо към сестрите, санитарите, дори си позволяват да се държат така и с пациентите и с техните близки.

Работила съм и с много добри и възпитани лекари, не слагам всички под общ знаменател, но първите, за съжаление преобладават. Отделно от това, здравната система в България предоставя големи възможности за корупция.
Тук работата също е много, както и в България, но е достойно заплатена. Сестрите и лекарите се отнасят с уважение едни към други и не съществува никакво враждебно, надменно или пренебрежително отношение към сестринския персонал, всеки си изпълнява собствените задължения и си получава заплатата, която отговаря на неговото образование.
Старшите сестри работят наравно с другите сестри, те са включени в същия работен график, не се надуват, не си придават важности, не се държат надменно с колежките си (моля да ме извинят старшите в България, които са възпитани и добри, има и такива, но са рядкост – и все пак ги има). Ако се наложи да правят график на сестрите, старшите сестри тук идват в специални часове на работа, по нищо не можеш да познаеш, за разлика от България, че това е старшата сестра. Напротив, тя е усмихната, възпитана и любезна, защото с нищо не е повече от другите!
Аз много съм се чудила още докато бях в България кой им позволява на тези български старши само да се занимават с разпореждане и командване, вместо да се впрегнат в работа, така всяко отделение ще има по още една сестра и недостигът на сестри ще е по-малък. Дори им се дава правото да разпределят парите от пътеките и да добавят някакви стотинки към оскъдните заплати на сестрите.

- Advertisement -

Ние имаме една хубава българска поговорка- „Не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава“. Така че системата е виновна, че позволява на старшите вместо да се трудят, да взимат заплата и да надзирават сестрите, като последните имат достатъчно професионален опит зад гърба си и изграден професионализъм.
Германските сестри са компетентни както в работата си, така и в теоретичната си подготовка. Тук детски профил сестра може да работи и с деца, и с възрастни, докато общ профил сестра няма право да работи в детско отделение. В отделенията за възрастни се полага добра храна, кафе, чай, сметана, мляко, вода, като това се заплаща от здравната каса.

Здравните каси са много на брой и може да се сменят. Когато дойде здравно неосигурен пациент не се изпада в паника и негодуване, че този пациент ще „изчерпи“ парите от здравната каса. Също така на тежко болните се полагат памперси, прибори за бръснене, пособия за къпане.
В детските отделения също се полагат памперси, мляко, шишета и биберони за бебетата. Отношението към пациентите и техните близки е изключително добро от страна, както на лекарите, така и на медицинските сестри. Посещението на пациентите е позволено от 8.00 до 19.00 и през цялото време има близки на болния. В това отношение мисля, че в България много се нарушават правата на пациентите, но това е друга и дълга, дълга тема.
Тук съществува една практика, която я няма в България – има фирми, които наемат сестри (и други професии също) и ги пращат на работа в някое отделение, когато няма достатъчно персонал. Например в някоя клиника, дадена сестра се е разболяла и има недостиг. Към тези фирми човек може да кандидатства, назначават го, нарича се Мini Job, заплащането е на час.

Например, аз съм назначена на постоянно място в болница и си взимам заплата, която се облага нормално с данъци. Когато работя към такава фирма изкараните от мен пари до 450 евро на месец не се облагат с никакви данъци. Това важи за всички професии. Облага ти се само първата заплата, а тази Mini Job, на която горния праг е 450 евро не се облага с никакви данъци. За да работя към тази фирма си казвам почивните дни и те ми се обаждат и ме питат искам ли да дам дежурство някъде. Така човек може да работи през 2-3 от почивните си дни, ако има желание.
Ако нямаш желание някой месец за допълнителна работа просто казваш и не работиш. Примерното заплащане на сестра за час е 13-14 евро, а аз в България съм работила за 14-15 евро цял ден (около 8 часа).
Що отнася до българските болниците, спoред мен трябва да има яснота колко пари са изкарани по клинични пътеки и да се разпределят правилно за лекари – сестри – санитари, трябва да има законно установено, справедливо и честно съотношение, да бъде регламентирано. Трябва да се знае колко са разходите за ток, вода, парно, лекарства, да има прозрачност и съответно да се плащат редовно сметките на болниците.

Главните лекари удържат на отделенията пари за консумативи и сметки наизуст, без самите отделения да имат отделни електромери, водомери, топломери. Понякога се съобщават цени на сметките на едно отделение, колкото е сигурно сумата на цялата болница и по този начин се присвояват много пари, от тези които ги разпределят, след което изобщо не плащат сметките и лекарствата на болницата, а присвояват парите и така болниците задлъжняват и са на червено.
Трябва всичко да бъде регламентирано и прозрачно. Оттук трябва да се започне в болниците – от контрола на парите по клиничните пътеки. Това да няма контрол е равносилно на това майката и таткото да си взимат заплатите, да си харчат за себе си и да оставят децата гладни и без дрехи. Това правят с лекарите, сестрите и санитарите тези, на които им се дава да разпределят парите от Здравната каса.Български професор избухна: „94% българи храним 6% хрантутници“. Правилно ли е?Има нещо знаково и знаменателно, нещо като символ и метафора на целия Преход и на цялостното постпре…Dec 21 2018vijti.com

Facebook коментари

Последни новини

Ето го Кирил Петков като младоженец, красивата му булка и трите им дъщери-Снимки

Съпругата на вероятният бъдещ премиер на България, Кирил Петков, е известна с оригиналните си и вкусни рецепти за десерти без...

Винаги в почивните дни ги правя-Кубче кашкавал го увивам в кайма, а нея в картофено пюре-Каймата пуска сок и стават божествени

Съставки картофи 700 г кашкавал 150 г копър 40 г свинска кайма 200 г яйца 2 бр лук 0,5 глава чесън 2 скилидки сол ...

Китайска баба ме посъветва да изхвърля пет предмета от къщата си и сега късметът ми се върна

Лошите неща в домовете ни могат не само да събират прах завинаги и да попаднат под краката си. Те също изсмукват нашата енергия. Без да го забелязваме,...

Емо Чолаков се ожени – честито! Ето красивата му булка (Снимка):

Един от най-любимите синоптици от екрана, усмихнатият Емо Чолаков, отново намери щастието малко повече от година, след като изгуби любовта на живота си. Припомняме,...

Ето къде можете да си направите безплатен бърз антигенен тест

Министерство на здравеопазването публикува списък на 162 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор...

Още интересни публикации

Facebook коментари