понеделник, юли 4, 2022

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Най-четени

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все пак допускаме едни и същи грешки при чистенето , които само мърлявите домакини правят. Ако не искат да ви лепнат етикета “ лоша домакиня „, следвайте нашите съвети по-долу и не допускайте тези грешки при чистенето – рискувате да си навлечете болести и алергии!

7 грешки на лошата домакиня :

Не забърсва повърхността

- Advertisement -

Много хора не искат да бъркат под диваните или шкафчетата, за да избършат праха. Те са мнение, че щом не е видимо за окото, значи то не съществува.

Това обаче не  съвсем така и е подходяща среда за развитие на акари. Най-добре е, ако чистите, да го правите качествено. Бършете навсякъде и всички повърхности поне веднъж седмично.

прашни завеси

Завеси

Може завесите да изглеждат чисти за години напред, но това е така. Те, както и диваните, са чудесни за събиране на прах. Затова ги перете поне веднъж на три месеца.

Стари вещи

Старите вещи също са добър начин да си съберете прах в дома. Хубаво е да правите ревизия на гардероба си поне два пъти годишно. Ако нещо не ви става от 5 години, то го изхвърлете. По същия начин действайте и със старите неща.

Кухненски шкафове

Ако веднъж седмично почиствате мивката и сменяте гъбичката за съдове, това не е достатъчно. По шкафовете в кухнята също се натрупва прах и трябва на всеки два месеца да изваждате всичко, за да го почистите основно. Насипните продукти най-добре е да ги съхранявате в буркани.

чистене на пода

Един парцал за всичко

Ако използвате един парцал за всичко, то просто си разнасяте микробите. След всяка употреба е добре да го измивате с вряла вода. Добре е да имате отделен парцал за прах, баня, под и т.н.

Тупане на килими

Правете го на открито място. През балкона само ще се вдигне прах, който ще вдишате. Това е особено опасно за кожата и дихателните пътища. Също така, по первазите също се натрупва прах и него също можене да вдишате.

Липса на навик

Малко хора биха се радвали на това жилището им да бъде постоянно чисто. Още по-трудно става, ако те са свикнали на перманентен хаос. Психолозите съветват да чистите по-често и да го направите навик. Поставете си за цел поне веднъж седмично да пускате прахосмукачка и дори да бършете под мебелите. Да, това отнема време, но определено няма да го усетите, когато го правите редовно. Можете дори да разделите задачите си, за да ви бъде по-леко.

Ако откривате някое от тези неща и сте осъзнали, че ги вършите несъзнателно, то променете това. С малки крачки можете да промените идеята си за чист дом и това да ви стане навик.

Защо опитни домакини почнаха да лепят тюл по прозорците си

Вижте всички статии на Иван Ангелов

Facebook коментари

Последни новини

7 грешки при чистенето, които само една мърлява домакиня допуска:

Имате ли себе си за добра домакиня? Оказва се, че понякога си мислим, че правим всичко правилно, но все...

Седем неща, които се случват с хората, когато се молят на Бог

Бoг чyвa нaшитe мoлитви. И тoвa e yдивитeлнo! Koгaтo ce oбpъщaмe ĸъм Heгo чpeз мoлитвa, ниe cмe cпocoбни дa пpoмeним coбcтвeния cи живoт. Bинaги...

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи

Ракът, който винаги се открива, когато вече е много късно-От тук изпраща клетките си към другите органи Това си струва да знаете! Ракът на панкреаса заема...

Как става пенсионирането при стаж в друга страна от ЕС?

За необходимите условия и най-често допусканите пропуски вижте какво разказа пред Economy.bg Цветанка Гинева, управител на „ЕКСО Консултинг ЕООД“ Цветанка Гинева е специалист с над...

Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“

Когато е изминал половин век, откакто си на тази земя, е неизбежно да си научил някои уроци, да си осъзнал какво искаш и кой...

Още интересни публикации

Facebook коментари