Снощи варненка е станала свидетел на изключително рядък феномен – залез на 2 слънца. Тя ги е снимала и публикува фотосите в една от групите във Facebook. „Тази вечер интересно пречупване на светлината създаде илюзия за залез на 2 слънца“, написа младата жена.

Съществуват ли феномени като лоши очи, уроки, магии: Български физик с научно обяснение за всички скептициВсичко, което се върти, създава торсионно поле. Независимо дали е електрон, вентилатор, колело на ве…Aug 4 2019vijti.com

Разбира се, веднага се пръкнаха невярващи, заподозрели фотошоп в снимките. На тях и на всички останали, които сега ще видят велика конспирация в двете светещи кълба, ще кажем, че такива оптически илюзии не само че са възможни, но и съществуват. Главната роля е на светлината и играта й, която ражда тези спиращи дъха и провокиращи въображението ефекти.

В конкретния случай това се нарича „Пархелиус“, което в превод от гръцки означава „лъжливо слънце“, четем в интернет. Това е една от формите на halo – на небето се наблюдава едно или няколко допълнителни изображения на Слънцето, разположени на същата височина над хоризонта както и самото Слънце. Милиони ледени кристали с вертикална повърхност, отразявайки слънчевата светлина, образуват това невероятно красиво небесно явление.

Вижте как го засне Венцислава Димитрова: