test
събота, юни 15, 2024

14 истини за държавата, където здравеопазването е безплатно и няма бездомни хора по улиците

Най-четени

Тази тайнствена и живописна страна, разположена между Индия и Китай, е била затворена за туристи до 1974 г. Днес всеки, който е готов да премине през много формалности и разполага с достатъчно пари, може да посети Бутан. Въпреки че границите са отворени, кралят все още се опитва да ограничи количеството туристи, използвайки много различни методи. Екипът на “Поничка ТВ” беше любопитен да разбере защо всички хора, които живеят в Бутан, са толкова щастливи, така че трябваше да изучаваме техните традиции и многобройни забрани.Германски емигрант заключи: България е най-хубавата страна, в която някога съм билБългария е най-бедната държава в Европейския съюз, Северозападът е най-бедния регион в държавата, а …Mar 19 2019vijti.com

14. Няма интернет или телевизия
В Бутан телевизията и интернет били официално забранени до 1999 г. Но било невъзможно да се изолира цялата страна от модерните технологии, така че кралят решил да отмени това правило. В това отношение Бутан е последната страна в света, която започна да използва телевизията.
13. Министерството на щастието
За да се погрижат за вътрешния мир на хората, през 2008 г. е сформирана комисия по националното щастие. Дори въпросникът за преброяване на населението съдържа колона, в която можете да посочите дали сте доволни от живота си или не. Нещо повече, има и Министерство на щастието и, подобно на термина Брутен вътрешен продукт (БВП), те измерват Брутното национално щастие. Така качеството на живот се определя от баланса между техните финансови и умствени ценности.

12. Няма бездомни хора.
В Бутан няма никой, който да живее по улиците. Ако човек загуби дома си, просто трябва да отиде при краля, който ще му даде парче земя, където да построи къща и да засади зеленчуци. Сега е съвсем ясно защо бутанците смятат, че са щастливи.
11. Безплатно здравеопазване
Всеки жител на Бутан има право да получи безплатна медицинска помощ. Както традиционната, така и класическата медицина са често срещани в Бутан и човек може сам да реши метода на лечение.

- Advertisement -

10. Национални дрехи

Бутанците носят традиционни дрехи. Мъжете носят тежки дрехи с дължина до коленете, а жените носят дълги рокли. Състоянието и социалното ниво на дадено лице се идентифицират с цвета на шала, който покрива лявото им рамо. Обикновените хора носят бели шалове, а благородните хора и монаси носят жълти.

9. Забрана за пушене

Кралят на Бутан прие закон, забраняващ отглеждането, реколтата и продажбата на тютюн в страната. Там е невъзможно да се купи тютюн. Туристите, които успеят да съберат всички необходими документи за преминаване на границата, трябва да платят голяма такса, ако искат да вземат цигари с тях.

8. Грижа за животните и природата

Страната наистина е загрижена за екологията и природата. Те обръщат особено внимание на отглеждането на дървета. Между другото, през 2015 г. Бутан постави световен рекорд, хората са засадили 50 000 дървета само за един час.

7. Характеристики на кухнята

Повечето бутанци са будисти. Тъй като тази религия учи на уважение към целия животински свят, вегетарианството е много често срещано. Основното и основно ястие е оризът. Между другото, обикновеният ориз не би могъл да расте на такива височини, така че хората отглеждат червен ориз, който е доста твърд и има специфичен вкус. Хората обръщат много внимание на пиенето на чай. Те пият черен и зелен чай със сол, черен пипер и една супена лъжица масло.

6. Предизвикателство към туризма

Въпреки че кралят е отворил страната на Бутан за туристически посещения, той не им позволява достъп до цялата страна. Можете да посетите Бутан само с група други туристи. Всички документи и визи се издават от дружество, назначено от държавата. За да получите разрешително, трябва да заплатите всички разходи предварително (самолетни билети, хотел, такси, туроператорски и екскурзоводски услуги, виза и застраховка). В страната можете да пътувате само с водач: никога няма да имате шанс да отидете на разходка сами. Туроператорът предлага различни развлекателни програми за всички туристи. Един ден обикновено струва около $ 250. Има само една авиокомпания, която извършва всички полети в и извън страната, а цените в хотелите (независимо дали са евтини или луксозни) се определят от правителството.

5. Традицията на наследството

Жените са уважавани и почитани в Бутан. И тяхната традиция на наследяване доказва това. Всички имоти и вещи като домовете им, добитъка и земята отиват при най-голямата дъщеря, а не на сина.

4. Екологията е най-важното нещо

Днес целият свят е зает с етикета “био”. Бутан не се занимава с този проблем: противозаконно е да се внасят или използват химически продукти там. Така че всичко, което използват, се култивира вътре в страната и е напълно естествено.

3. Сватбени традиции

В Бутан е забранено да се ожениш за чужденец. Кралят прави всичко, за да запази своята уникалност и изолация от останалия свят. По време на сватбена церемония монасите четат мантри. Говори се, че този процес позволява на младоженците да изграждат тясна психическа връзка. Има и ритуал Changphoed, който е предлагането на местно приготвена напитка на божествата. Едва след като се изпълнят всички необходими ритуали, двойката се превръща в семейство. Между другото, като правило, мъжът отива в дома на жена и когато печели достатъчно пари, те могат да се преместят в друга къща.

2. Пътища

В столицата на Бутан няма никакви светофари и това не е проблем за хората. Всички пътни знаци се управляват от хора.

1. Изрисувани къщички

Бутанците обичат да украсяват къщите си. Те привличат птици, животни и различни мотиви по стените. Смятаме, че тези украси изглеждат просто великолепно. Традиционна къща е сравнително малка сграда с 3 етажа. На приземния етаж има място за отглеждане на животни, жилищната площ е разположена на втория етаж, а на третия етаж се съхранява сено. Въпреки всичките забрани и строги правила, бутанците са много приятелски настроени и щастливи. Туристите също стават все по-заинтересовани от тази изолирана страна.Знаете ли къде се намира Демир баба теке? Това е едно от най-магичните места в страната ни, което крие дълбоки тайниДемир баба теке е сред най-чудотворните места в страната. Намира се в североизточния край на Добрудж…Mar 14 2019vijti.com

Източник: Поничка

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации