петък, май 3, 2024

Ултразвук стопи тумори на много болни

Най-четени

С уникална за България терапия лекари от плевенския Хайфу център стопиха туморите на десет болни. Методът навлиза по идеята и под контрола на проф. д-р Григор Горчев, дмн, един от най-авторитетните лекари у нас и ректор на Медицинския университет в Плевен. Те буквално се унищожават с ултразвук, подаван от прецизна апаратура. Често дори не е нужна пълна анестезия. Болният може да си тръгне и още в деня на манипулацията, няколко дни след това се връща и към нормалния си ритъм на живот.

Онколог: Туморите започват с гъбичката „кандида албиканс“ и се лекуват с хлебна содаПрактикуващият в Италия онколог д-р Тулио Симончини направил сензационно откритие- всички злокачеств…Jan 22 2020vijti.com

Китайски професор работи с българския екип в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Св. Марина“. Той е практикувалпод ръководството на създателя на апарата. Има голям опит с отстраняване на тумори на панкреаса и черния дроб.

- Advertisement -

Благодарение на точността, с която работят уредите, не се унищожават здрави клетки. Това съхранява засегнатия орган. При рискова миома над 7 см на млади жени например не се стига до отстраняване на матката, което би означавало и край на възможността за майчинство.

Терапията според лекарите е като цяло много щадяща, а облекчението се усеща веднага. Мъж, който буквално виел заради тумор на панкреаса, сам станал след процедурата, разказаха от екипа. От лекуваните досега пациенти повечето са жени с доброкачествени образувания, но има и двама с напреднал рак.

Не всички случаи обаче са подходящи за терапията, всеки се преценява индивидуално и тогава се решава дали да бъде лекуван с хайфу метода. Той е все още малко познат, защото, допреди да започнем да го практикуваме у нас, в ЕС се прилагаше само в 3 държави, но телефоните не спират да звънят в търсене на информация, обясни д-р Горчев. Професорът е известен не само като ас в професията, но и като „баща“ на робот-асистираната хирургия в България. Той извежда екипа си на второ място в Европа след Швеция по брой операции с робота „Да Винчи“. За операции с Лео (от Леонардо), както разговорно наричат по света робота, има списък от чакащи българи. Опашка се оформя отсега и за новата хайфу терапия.

Дори пациенти медици впечатлени от лечението

Дори пациенти, които познават отвътре здравеопазването и възможностите на медицината у нас, са изненадани от отношението.

Екипът ме впечатли не само с професионализъм, но и с отношението към пациентите. Като медицински работник мога да кажа, че, за жалост, това отношение не е практика у нас. Каквито и нови технологии да има, човешкият фактор е неизбежно необходим. Думата „благодаря“ едва ли може да обхване всичките чувства на признателност и благодарност, обяснява А. С. от София, лекувана в центъра заради миома с чести кръвоизливи и анемия.

Подкрепя я Г. Й. от Русе: „В България освен „извънземни“ технологии не е лошо да внедряваме и такова човешко отношение към пациентите. Защо ли? Когато човек попадне в такава обстановка, разбира защо.“

Друга оперирана, софиянката Н. Н., прави сравнение, което ще изуми повечето българи – „чувството е като да си попаднал не в болнично заведение, а в най-модерния СПА център с джакузи – „Хайфу“. Наистина това е бъдещето – безкръвните технологии и грижата за пациента.“

Екипът се надява здравната каса да поеме модерното безкръвно лечение, за да се гарантира достъп на повече болни до него.

Проф. Григор Горчев: Апаратът е суперточен, убива болните клетки, но съхранява органа

– Проф. Горчев, обяснете новата технология за лечение на онкологични заболявания, която навлиза в Плевен?

– Това е лечение на твърди тумори, както доброкачествени (като миома на матката, фиброаденом на млечна жлеза, заболяване като аденомиоза), така и злокачествени (на панкреас, черен дроб, бъбреци, млечна жлеза, кости и меки тъкани) с високоинтензивен фокусиран ултразвук – хайфу, акроним от английски език – HIFU (High Intensity Focused Ultrasound). Тя е сред най-модерните и търсени от пациентите от цял свят. Чрез насочен ултразвуков сигнал и при уникална прецизност се постига аблация (стопяване) на новообразуванието.

– Защо наричат тази технология „хирургията на XXI век“?

– При това лечение се съхраняват органите, а това е от огромна важност. То е 100% неинвазивно, без никакви разрези, риск от кръвозагуба, инфекции и операционен стрес, защото е 100% „зелено“- напълно нетоксично за пациента, лекаря и средата. Не на последно място, пациентите се завръщат към нормалния си активен начин на живот в рамките на 1-2 дни след процедурата. Засега лечението с тази технология и апарата се прилага в над 10 държави в Азия и Европа. В Китай, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия това отдавна е рутинна процедура и първи избор на пациента като лечение вече повече от 10 години. В Европейския съюз терапевтични системи като тази в Плевен – от последно поколение, работят с огромен успех и отлични резултати при пациентите във Великобритания, Италия, Испания. Горди сме и се радваме, че Българиясе нарежда сред лидерите в световната медицина и че българските пациенти ще могат да са сред първите в ЕС, възползвали се от безспорните предимства на тази хирургия. След нас, в България, следващата такава машина в ЕС ще бъде инсталирана в Германия.

– Досега с известна условност безкръвни се наричаха операции през миниатюрни отвори, но все пак разрези, хайфу методът напълно безкръвна технология ли е?

– Да, тя е следващ и най-висок засега етап от развитието на хирургията – от отворена, през минимално инвазивна, каквито са познатите досега т.нар. безкръвни операции, при които все пак има малки разрези, до напълно неинвазивната, каквато е хайфу. При тази технология няма абсолютно никакви разрези, а при много от диагнозите, като при миомата на матката например, жената дори не е под пълна упойка и е в постоянен контакт с лекаря по време на процедурата.

– Има ли вече лекувани то този начин и у нас?

– Апаратът работи от декември в Хайфу цетъра към СБАЛАГ „Св. Марина“ в Плевен. Вече имаме и отзивите на първите пациенти, които са изключително позитивни и вдъхновяващи за медицинския екип.

– Дълга ли е процедурата? Болезнена ли е?

– Продължителността зависи от големината на тумора – може да е по-малко от час, може няколко часа. При доброкачествените образувания пациентите споделят, че болка по време на процедурата почти не се усеща (те дори не са под пълна анестезия, а са само седирани), а при другите индикации, при които се налага упойка, още на другия ден болката е отшумяла и пациентите се чувстваха много добре.

– Колко време човек прекарва в болница след това?

– Пациенти с миома, фиброаденом и тумор на млечната жлеза могат да се приберат вкъщи няколко часа след процедурата, при другите тумори нощуват в Хайфу центъра и според състоянието им или си тръгват на следващия ден сутринта, или се пренасочват за неколкодневно лечение в онкологичния център към Медицинския университет в Плевен.

– За кои видове рак е приложим методът?

– Ако говорим за хайфу лечение конкретно с апарата, който ние закупихме, методът е подходящ за доброкачествени тумори: маточна фиброза (миома, миомни възли), маточна аденомиоза – фокална форма, фиброаденом на млечна жлеза. И на злокачествени тумори на млечната жлеза, на панкреаса, на бъбреците, първични и вторични чернодробни тумори, злокачествени новообразувания на костите, сарком на меките тъкани. Хайфу терапията е подходяща и в комбинация с други, конвенционални методи на лечение на онкологични заболявания като химиотерапия и лъчетерапия, но за разлика от тях няма кумулативен ефект (натрупване) и може да бъде прилагана толкова пъти, колкото е необходимо за получаване на търсения резултат. Това е едно от безспорните предимства на технологията. Освен това хайфу терапията удължава продължителността и качеството на живот при пациенти с малигнени неоплазми. Подходяща е при пациенти, чиято напреднала възраст или общо здравословно състояние не позволяват да бъде извършена стандартна хирургична операция. Приложима е и при остатъчен тумор след резекция, който е неподходящ за повторна хирургична интервенция, а също така и при пациенти с туморни новообразувания, които не могат да бъдат премахнати чрез стандартна операция поради разположението на тумора в близост до жизненоважни органи, кръвоносни съдове и др.

– Само малки по размер тумори ли се поддават?

– Напротив, по-големите формации се аблатират по-лесно. Няма ограничения в горния размер на образуванието. Най-големият досега стопен тумор е 21 см.

– Къде е бил разположен?

– Става дума за миома.

– Какви са прогнозите за пациентите след манипулацията?

– Колегите от Китай, които салидери в прилагането на тази технология, от Великобритания, Италия и Испания споделят за изумителни случаи, но това е дълга тема, макар и изключително приятна, тема за отделен разговор. Надявам се и ние съвсем скоро да можем да зарадваме вашите читатели с такива пациентски истории.

– Има ли напълно излекувани?

– Много са и това е най-мотивиращият фактор, когато взехме решение за покупката на апарата.

– Скъпа ли е апаратурата?

– Струва около 2 милиона евро. Това е огромна за нас инвестиция и то във време на финансова криза. Но вярваме, че си заслужава – в името на пациентите, в името на голямата медицина.

– Колко души от вашия екип правят операциите?

– С апаратурата могат да работят само специално обучени в чужбина и сертифицирани лекари. При нас те са двама – д-р Димитров, д.м., хирург, онколог, и д-р Андреев, специалист по образна диагностика. Те са единствените сертифицирани лекари за работа с този апарат в Източна Европа. В момента се подготвя и друг лекар, гинекологът д-р Гинчева, д.м.

– Ще поеме ли здравната каса това модерно лечение?

– Технологията засега е нова за България и за съжаление процедурите с високоинтензивен фокусиран ултразвук не се заплащат все още от НЗОК. Надяваме се, че скоро и това ще стане.

– Планирате ли да разширите дейността чрез още нови технологии?

– През март пристига още един апарат с високоинтензивен фокусиран ултразвук за лечение на преканцерозни състояния на женската полова система. Като цяло бихме желали да се развиваме като високотехнологична болница и смятам, че имаме най-важното условие за това – лекари с доказан авторитет в страната ни и в чужбина, а и работим в сътрудничество с водещи специалисти в Европа, САЩ и Азия.

Източник: 24 часа

Живеят по 120 години, раждат на 65, нямат тумори: Всички тайни на мистериозния народТе като че ли са от друга планета, но не са. Рядко са болни, не знаят за тумори, изглеждат много мла…Jan 16 2020vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации