петък, март 29, 2024

Убитият от САЩ ирански генерал поръчал атентата в Бургас

Най-четени

Поръчителят на атентата в Бургас срещу израелски туристи се казва Касем Солеймани – шеф на бригадите „Ал Кудс“ в Иранската революционна гвардия. Това заяви пред в. „24 часа“ през август 2012 г. – месец след терористичния акт тогавашният израелски вицепремиер и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Ужасни болести убиват хиляди след атентата от 11 септемвриОгромен брой хора страдат от рак и белодробни заболявания години след срутването на Световния търгов…Sep 10 2019vijti.com

„Най-общо казано, ние знаем кой стои зад атентата – това е Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите „Ал Кудс“, ръководени от Касем Солеймани. Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото – дали е Грузия, Азербайджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд. Всичко това е част от една и съща кампания. Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че „Хизбула“ играе ролята на подизпълнител. Това е, което знаем. Сега трябва да открием кой точно е терористът, извършил това в България. И това е работа на спецслужбите и на двете страни“, каза тогава Моше Яалон. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви веднага след атентата, че зад него стоят Иран и „Хизбула“.

- Advertisement -

На 18 юли 2012 г. избухва бомба в автобус с израелски туристи на летище „Сарафово“. Тогава френският гражданин от ливански произход Мохамед Хасан ел Хюсейни детонира взривно
устройство на паркинга на летището. Взривът уби седем души. Сред шестимата загинали бе и българинът Мустафа Кьосов – шофьор на автобуса. Самият атентатор бе седмият загинал. Ранени бяха 35 души.

В хода на разследването бе изяснено, че няма замесени български граждани в атентата. „Имаме данни, че атентатът е финансиран от „Хизбула“. Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на „Хизбула“, заяви малко след трагедията тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Хизбула“ (от араб. „Партия на Аллах“ или „Партия на Бога“) е шиитска военизирана ислямска организация и партия, базирана в Ливан. Получава финансова и политическа подкрепа от Иран и Сирия.

Представителите на ционисткия режим правят всичко възможно да злепоставят ислямската република и да създадат проблеми в приятелските й отношения с България, заявиха преди 7 години от посолството на Иран в София по повод твърдението на израелския министър.

Експерти по сигурността в САЩ пък бяха на мнение, че ливанското шиитско движение „Хизбула“ е осъществило само атентата на летището в Бургас миналото лято без помощ от Иран.

След терористичната атака в Бургас през юли 2012 г. командващият иранските елитни спецчасти за операции в чужбина „Ал Кудс“ – Касем Солеймани, попитал подчинените си: „Някой знае ли нещо за това?“ Никой нищо не знаел. „Хизбула“ са действали на своя глава“. Това е разказал представител на американското министерство на отбраната пред журналиста от „Нюйоркър“ Декстър Филкинс.

Вариант на тази теза бе публикуван през 2012 г. и в англоезичния вестник „Джерузалем пост“ в Израел. В него Матю Левит, един от известните анализатори на дейността на „Хизбула“, казва, че атентатът в България е бил поръчан от Иран, но извършен самостоятелно от ливанската шиитска групировка без никаква логистична подкрепа от иранците. Левит е ръководител на програмата „Стейн“ за разузнаване и борба с тероризма към вашингтонския Институт за близкоизточна политика. Той пише до израелското издание, че „Бургас е по заръка от Иран, но изглежда, „Хизбула“ са реализирали заговора сами без иранска логистична подкрепа“.

„Джерузалем пост“ припомня, че броени дни след атентата в България от 18 юли 2012 г. и Израел, и САЩ са заявили, че това е съвместна операция на Иран и „Хизбула“.

През 2010 г. според западни представители „Ал Кудс“ и „Хизбула“ започват новата кампания срещу американски и израелски цели, от която се предполага, че е част и атентатът в Бургас. Това е контраатака срещу операциите за забавяне на иранската ядрена програма чрез кибератаки и ликвидиране на ирански ядрени специалисти, коментира „Нюйоркър“. Солеймани е организирал нападения в Тайланд, Делхи, Лагос, Найроби – поне 30 заговора за две години.

В реч през 1990 г. иранският духовен водач аятолах Али Хаменей заявява, че мисията на „Ал Кудс“ е да „изгради народни клетки на „Хизбула“ по целия свят“.

Касем Солеймани е човекът, който преобразява Близкия изток – в момента той ръководи войната на Башар ал Асад в Сирия, написа преди 7 години „Нюйоркър“ в статията „Командир в сянка“. Джон Макгуайър, бивш служител на ЦРУ в Ирак, го нарича „най-силния оперативен ръководител в Близкия изток днес, за който никой не е чувал“.

Отрядите „Ал Кудс“ са елитно поделение на Революционната гвардия на Иран, те са „скалпелът на иранската външна политика, нещо като аналог на комбинация от ЦРУ и спецчастите на САЩ“. От Ислямската революция през 1979 г. насам тези части извършат диверсии срещу враговете на Иран и разпространяват влиянието на Техеран в целия район. В момента хиляди членове на „Ал Кудс“ са в Сирия да помагат на Асад и да координират навлизането в Сирия на бойци на „Хизбула“, разказва още нюйоркското издание през 2013 г.

Седем години след кървавия атентат на бургаското летище „Сарафово”, осъдени все още няма. Терористичният акт без аналог в новата българска история шокира, както гражданите, така и властта. Делото, което се гледа от Специализирания наказателен съд, тръгна в края на 2017 г., но беше отлагано няколко пъти заради процедурни проблеми.

Самоличността на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни бе установена по-късно след ДНК експертиза. Хасан Ел Хадж Хасан и Мелиад Фара са привлечени задочно в наказателния процес и бяха обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Костадин Костов за атентатa от 11-ти септември: Реших, че започва Трета световна война и ще умра с товаВчера се навършиха 18 години от онзи 11 септември 2001-ва, когато рухнаха кулите близнаци в Ню Йорк …Sep 12 2019vijti.com

Източник: лупа.бг 

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации