петък, март 29, 2024

Служители бият и обиждат възрастни хора в Пловдив?

Най-четени

Брутално отношение към болни. За това сигнализираха близки на възрастни хора, настанени в Центъра от семеен тип за хора с деменция в Пловдив. На аудиозапис, разпространен от близък на една от обитателките на дома, се чуват скандални реплики. Във въпросната институция за едно свободно място се борят 60 човека. Услугата е нова, за нея са изхарчени много пари по програма на социалното министерство и на общината. Но в крайна сметка настанените са подложени на физически и психически тормоз от страна на персонала.

Васил Петров загуби баща си навръх Йордановден, часове преди празника на възрастния мъжИзвестният джаз певец Васил Петров загуби баща си навръх Йордановден и ден преди възрастният мъж да …Jan 7 2020vijti.com

На записа се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с деменция, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело впечатление и че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

- Advertisement -

За да бъде настанена в центъра, близките на възрастната жена са чакали с месеци. Само персоналът обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора често били насилвани или наказвани – по преценка на болногледача, разказват действащи служители. Крият лицата си от страх да не бъдат уволнени.

Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче никой никога не знаел. „Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана“, коментира Ангелова.

След поредното падан, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Управителката на центъра Марина Тянева обясни, че за лечението на пациентите отговаря психиатърката д-р Константинова. Според Тянева служителите на центъра се грижат добре за потребителите. Оказва се обаче, че не е точно така. От записите на служебната оперативка става ясно, че управителката е знаела и за това, че болногледачи си позволяват да удрят пациенти, както и да се държат грубо и цинично с тях.

Освен че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и през деня – за наказание. Управителката на центъра отново отрича.

„Моята баба я заключват, въпреки че е неходеща. Аз това не го разбирам“, разказва Калинка Ненова.

В стаята на една от жените с деменция дори бил спиран токът. За наказание болни се оставяли без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Можело и да спят на минусови температури.

Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото в безпомощно състояние. „Никой не може да ми отговори откога е в това състояние. Аз го открих със счупен крак. При положение че от три дни не съм ходила при него, той може и от три дни да е така“, разказва тя.

Наскоро в дома починал мъж, защото сестрата преценила, че не се чувства добре от смяната на времето.

Кой позволява всички тези нередности да се случват очакваме да ни отговорят институциите, съобщава Нова. От община Пловдив и от социалното министерство, под чиято шапка е центърът, започнаха проверки.

Източник: plovdiv24

Видео

Фрапиращи жестокости търпят възрастни хора в социален дом в ПловдивБой, унижения и жестоки наказания търпят болните възрастни хора в Центъра за настаняване от семеен т…Jan 19 2020vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации