четвъртък, март 28, 2024

СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ: 22 загинали и над 1030 ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-четени

То бе със сила 6.8 по Рихтер
Най-малко 22 души са загинали, а над 1030 са ранени след смъртоносното земетресение в Турция от петък вечерта. Това сочат последните данни на местните власти. 6.8 по скалата на Рихтер е била неговата сила, епицентърът –в източната турска област Елязъг. Pо данни на нашето Външно министерство няма пострадали български граждани.

Жертвите на земетресението в Турция се увеличаватРасте броят на жертвите на силното земетресение в Турция. По последни данни те са най-малко 21. Ране…Jan 25 2020vijti.com

Земетресението е било усетено в Армения, Грузия, Ливан и Сирия до Тел Авив. Цяла нощ продължаваха вторичните трусове, някои от тях със сила над 5-та степен по скалата на Рихтер. Стотици спасители и пожарникари са изпратени в засегнатата област, хиляди палатки, легла и одеала за пострадалите хора.  Нанесени са щети по стотици сгради.  Трусът беше регистриран в 22 часа и 49 минути на два километра дълбочина.

- Advertisement -

В района на бедствието работят близо 500 спасителни екипа от 28 турски провинции.Доставени са около 1 700 палатки и повече от 9 000 одеяла за пострадалите. Tече голяма издирвателна операция, с надеждата че под рухналите сгради има живи хора.

В град Елязъг са голяма част от разрушенията. Спасителите вярват, че под развалините има поне 30 души, които още са живи и може да им се помогне.

Телевизионни камери заснеха как два случая, на открити оцелели, които бяха извадени от развалините и откарани в болница. Очаква се броят на загиналите след мощния трус да нарасне. „Земетресението стана в 8:55 часа. Бяхме си у дома. Първият трус беше много продължителен. Поне 15 секунди. Всички избягаха от къщите си“, сподели възрастен мъж.

Разрушения има в поне няколко града в провинция Елязъг, която се намира на около 500 километра източно от столицата Анкара. Повечето жертви са нейни жители, останалите са били убити в съседната провинция Малатия. Болниците в района са препълнени със стотици пострадали. „Къщите или са срутени, или повредени. Не можем да се върнем в тях. Няколко души от моето село загинаха. Господ да ни е на помощ, да ни даде търпение. Животните ни бяха убити. Всички се събрахме около огъня, за да прекараме нощта, завити с одеала“, разказа потърпевш от земния трус.

ВИДЕО

Разрушителните земетресения в Турция не са рядкост. Най-голямото в последните десетилетия беше преди 21 години, недалеч от Истанбул. Тогава бяха убити 17 хиляди души, а повече от половин милион отстанаха бездомни. Последното мащабно бедствие беше през 2011-та, когато мощно земетресение край езерото Ван отне живота на над 520 души.

Няма информация за пострадали български граждани от смъртоносното земетресение в Турция. При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефоните изписани на екрана. Премиерът Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева изпратиха съболезнователни телеграми на турската страна. Продължават спасителните операции в региона на труса. Броят на загиналите за съжаление не е окончателен, обявиха спасителите. Стотици са ранените хора, а хиляди сгради са повредени.

ВИДЕО

“По първоначални данни нямаме информация за пострадали български граждани. В този район не живеят компактни масове изселници и същият не е посещаван от туристи. Посолството е в постоянна връзка, имаме дежурни телефони, готови сме да предоставим информация на всички, които ни потърсят, имат роднини и тн но пак казвам досега никой не ни е търсил”, коментира за NOVA посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Турските спасителни екипи извадиха живи 39 души изпод развалините на сградите в провинция Елязъг и Малатия, предаде БГНЕС.

Източник: НОВА

Безсънна нощ в Самоков след земетресениетоПо последни данни не са регистрирани вторични земетресения след снощния трус от 4,4 по Рихтер, който…Dec 31 2019vijti.com

Резултат с изображение за „снимки земетресение в турция“"

Резултат с изображение за „снимки земетресение в турция“"

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации