петък, март 29, 2024

Политици печелят милиони от ток

Най-четени

Шокираща печалба, стигаща до невероятните 70% от приходите имат приватизираните водноелектрически централи, установи проверка на 168 часа. Някои от тях са свързани с водещи политически личности. Така докато цените на електричеството постоянно растат и стават непосилни за обикновения потребител, ВЕЦ-овете трупат милиони.  Подобно съотношение между приходи и печалба според икономисти превръща ВЕЦ-овете в истинска златна кокошка, защото надминава няколко пъти резултатите, постигани в който и да е друг бизнес в България. Според енергийни експерти потресаващата печалба реализирана от ВЕЦ-овете, се дължи на факта, че разходите им са изключително малки. За разлика от останалите централи водните нямат нужда да купуват въглища или ядрено гориво, за да работят.

Убийството в Галиче – жестока касапница  Убитото момиче в Галиче – Андрея е имала приятел във Велико Търново, който предстои да бъде разпи…Jan 11 2020vijti.com

Затова и веднъж построени, трябват само няколко души, за да ги обслужват. Големите печалби са гарантирани и от Закона за енергетиката. Според него НЕК и ЕРП-тата са длъжни да изкупуват цялата произведена от  централи енергия на цена, многократно превишаваща пазарната, тъй като тя се произвежда от възобновяеми източници.

- Advertisement -

Впоследствие всички тези разходи се трупат в цената на тока за потребителите, която очаквано всяка година нараства. Това са чудовищни печалби, каквито със сигурност няма никъде по света. Тук логичният въпрос е къде спи ДКЕВР и дали случайно си затваря очите за тези цифри, категоричен е вицепрезидентът на „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Далеч по-краен е Георги Найденов от сдружение ТЕХРЕМ. Представляваната от него организация има статут на наблюдател към ДКЕВР. Много пъти сме алармирали, че цената, на която се изкупува токът от водните централи, е раздута, но резултат няма и до днес. Как и да има, като всички те са собственост все на наши хора, вдига рамене Найденов. Според енергийния регулатор цените са напълно законни. В съответствие с действащото законодателство, ДКЕВР ежегодно определя преференциални цени за продажба на електрическа енергия, произведена от ВЕИ. Законовото изискване е тя да се определя в размер на 80% от средната продажна цена за предходната година на крайните снабдители и добавка, определена по критерии в зависимост от вида на първичния енергиен източник, коментираха от ДКЕВР.

Според ДКЕВР през 2010 г. добавката за зелена енергия съставлява около два процента от крайната продажна цена на електрическата енергия. За разлика от обикновените клиенти, чийто джоб изтънява с всеки изминал ден, бизнесът на фирмите – собственици на ВЕЦ-ове, процъфтява. Типичен пример е фирма Пирин ват ООД. Компанията притежава ВЕЦ Топлика с мощност 0,9 мегавата, купена през 2002 г. за 1 040 000 лв. Нейни собственици са депутатът от БСП Кирил Добрев и бизнесмените Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев. Управител и акционер в дружеството е Еленко Божков. Той е бивш главен секретар в управляваното от Румен Овчаров министерство на енергетиката от 1995 до 1997 г.

Според отчета на Пирин ват за 2009 г. дружеството е постигнало почти 60% ефективност от основната си дейност – продажба на енергията, произведена от ВЕЦ Топлика.  При приходи от ток в размер на 514 хиляди лева печалбата на фирмата преди облагане с данъци е цели 297 хил. лв. Според финансовия документ официално нормата на печалба на “Пирин ват” спада до около 50% заради допълнителни приходи от 144 хиляди, реализирани извън основната дейност. Те идват от продажба на активи и отписани задължения. Впечатляваща печалба е реализирала и свързваната с бизнес дамата Цветелина Бориславова фирма “Руно Казанлък”.

Доскоро един от акционерите в дружеството – фирма “Катекс”, беше собственост на контролирания от Цветелина Бориславова фонд “Си Ес Ай Еф”. Основната дейност на дружеството е производство и продажба на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници. Освен ток “Руно Казанлък” произвежда и вълнени ленти и топлоенергия. Според последните отчети на дружеството общите продажби на електрическа и топлоенергия надминават 90% от оборота му. През 2003 г. дружеството купува 8 ВЕЦ-а, обединени в каскадите Горни Лом и Асеница, с обща мощност от 10 мегавата за 33 млн. лв. Отделно от тях през 2009 г. е пуснат в експлоатация и фотоволтаичен парк. Въпреки направените инвестиции, същата година “Руно Казанлък”  успява да реализира печалба от 2 милиона лева при приходи за 7,4 млн. лева.

Изчисленията показват, че дружеството е постигнало норма на печалба от почти 30%. Цифрата скача на над 50 процента, ако се извадят продадените активи за 780 хиляди лева и разходите за амортизация за 1,7 млн.  Не виждам какво мога да ви кажа. Има си определени цени, които няма как да коментираме. Още повече че не всяка година резултатите са такива. Всичко зависи от нивото на водата, обясни Надка Антонова, изпълнителен директор на “Руно Казанлък”. Рекордът по постигната печалба държи фирма Енерго-про България. Дружеството е собственост на чешка фирма със същото име. Според интернет страницата си „Енерго-про България” е най-големият частен производител на електричество от ВЕЦ в България. Притежава 8 водноелектрически централи, обединени в три каскади – “Санданска”, “Бистрица”, “Копринка” и “Петрохан”.

Общата им инсталирана мощност е 103 МВ, а цената, за която са купени от държавата през 2002 и 2004 г., е 82,8 млн. лв. Няколко години след приватизацията “Енерго-про България” си възвръща повече от успешно инвестицията. Според отчета за 2009 г. дружеството е реализирало печалба преди облагане с данъци в размер на 20,4 милиона лева. При приходи от 31,2 милиона лева и разходи за 11,5 млн. изчисленията показват, че Енерго-про България  е успяла да реализира впечатляващите 70% норма на печалба. Подобни са резултатите на фирмата и за 2008 г. При приходите от 35,5 млн. лв. дружеството е на плюс преди данъци с 22,4 млн., или нормата на печалба е около 60 процента.

“Приходите от производство на енергия от ВЕЦ зависят от количеството на водния поток, който е различен всяка година. При по-сухи години и при сегашните изкупни цени ние ще срещнем трудност да обслужваме кредитите си към банките, с които са купени централите, обясниха от “Енерго-про България”.”

 Италиански ТЕЦ прибира пет пъти повече от държавните централи.

 ВПЕЧАТЛЯВАЩИ норми на печалба успява да постигне и най-голямата частна топлоцентрала Марица-изток. С инсталираната си мощност от 908 MВ, централата произвежда около 10% от тока в страната. До миналата седмица беше собственост на италианската компания “Енел”, която я продаде на американския инвестиционен фонд Contour Global LP.

При обявяването на сделката станаха ясни и финансовите резултати на централата. Според изнесената информация, въпреки че не е работила с пълния си капацитет за миналата година, ТЕЦ Марица-изток  има 231 млн. евро приходи и печалба от 69 млн. евро. Прости изчисления показват, че за 2010 г. дружеството е постигнало над 33 процента норма на печалба. Още по-добри са резултатите за 2009 г. когато според отчета си ТЕЦ Марица -изток 3  има приходи за 408 млн. лв. и печалба от 148 милиона.

 В същия момент отчетът на държавната ТЕЦ Марица-изток 2 за 2009 г. показва, че дружеството работи с над пет пъти по-ниска печалба. Така при приходи от 577 милиона лева държавната Марица-изток 2 е на плюс с едва 44,7 млн. лв., което прави норма на печалба от минималните 7 процента. Фрапиращите разлики в нивата на печалбите според експерти се получават заради договор, подписан от правителството на Иван Костов. Заради него енергията на частната ТЕЦ се изкупува от НЕК на двойно по-висока цена от тази на държавната централа.

ЕРП-тата искат 5% скок.

НОВИ по-високи цени на електроенергията от 1 юли поискаха трите частни ЕРП-та. В предложенията си до комисията за енергийно регулиране ЧЕЗ поиска увеличаване на цената с 13 процента, а Е.ОН предлага ръст от над 14 процента. Доста по-малко увеличение от едва 5 процента поиска третото разпределително дружество EVN. Отделно от ЕРП-тата скок на цените поискаха и от НЕК. Националната електрическа компания пък поиска токът, който продава на електроразпределителните дружества, да поскъпне с 5 процента от 1 юли. От НЕК обосновават искането със скока с инфлацията, структурата на закупуваната от компанията електроенергия и увеличения дял на тока от възобновяеми енергийни източници.

Цена, по която се изкупува енергията

АЕЦ Козлодуй ЕАД – 15,75

ТЕЦ Марица-изток ЕАД – 35,01

 ТЕЦ  Марица-изток 3 АД – 64,95

 Малки ВЕЦ в зависимост от мощността – 105,00-199,00

 Фотоволтаични централи – 755-823 

Вятърни централи – 145,00-189,00 

Цената е в лв./МВтч без ДДС

Източник: Lentata

Едно пречистване на тялото с тази смес ни пази от рак цял живот. Изгонете токсините, които рушат организма виПречистване на тялото, което помага болестта рак да не споходи човека продължително време след употр…Jan 2 2020vijti.com

Последни новини

Защо тази участничка в „Ергенът“ опротивя бързо на зрителите

Противна, гадна нечистоплътно излъчване – егати комбинацията и за капак Огромно самочувствие, смятат зрители. В третия сезон на „Ергенът“ има...

Преди екстеншъните и силикона: Ето как е изглеждала пияната Християна от „Ергенът“ с 20 кг отгоре! (СНИМКИ)

Още с първите епизоди на „Ергенът“ скандалът не закъсня, а в основата му бе психоложката Христиана Манова, която се напи и наговори куп глупости...

ИЗМАМА в „Ергенът“: 36-годишната Магдалена Томова е човек на продуцентите, лансират я яко! (ето доказателството – СНИМКИ)

36-годишната Магдалена Томова е една от най-показваните на екран участнички в „Ергенът“. Тя получи първата розова роза от Алек Младенов още първата вечер в...

Стана ясно защо Алек е избягал от финала на „Ергенът“

Ергенът Алек е избягал от финала на романтичното предаване и не е сложил годежен  пръстен на нито едно от 24-те напористи момичета, които в продъджение...

Стана ясно как е починал Славчо Пеев

Тъжната новина за внезапната смърт на актьора Славчо Пеев потресе арт гилдията. Много от актьорите признават, че са се учили от него и тази...

Още интересни публикации