вторник, май 30, 2023

Цанка е горда майка на цели 13 деца, като 10 от тях отглежда без помощи

Най-четени

Йосиф Сърчаджиев очаква повикване от Алекс: Може и да я гледам, ако ме покани / СНИМКИ

Знам, че една от основните фигури в постановката съм аз, казва бащата на актрисата. Актьорът Йосиф Сърчаджиев е готов да...

Ще повярвате ли коя е била тази красива дама? Днес е една от най-известните българки у нас (СНИМКИ)

Една от най-скандалните представителки на поп фолк-жанра, русото изкушение Андреа не крие, че има доста корекции по себе си....

Заснеха финала на „Опасно изкушение“, а накрая Йълдъз се събра с (СНИМКИ от последния епизод)

Вчера (27 май) бе заснета последната сцена от определения за най-обсъждан и скандален сериал в Турция – „Опасно изкушение“. След...

Събота, 3 юни е Задушница. Раздавката, която задължително се приготвя за Черешова задушница:

Счита се, че това е денят, в който душите на мъртвите биват прибирани. Нужно е хората да се помолят...

Шеввал Сам от „Опасно изкушение“ за Таро Емир: „Надявах се синът ми да“

Тарък Емир Текин тръгна по стъпките на майка си. Таро Емир, който привлече вниманието с образа на Селчук в сериала...

Най-малките – близначки – са първокласнички, едно от момчетата ще е абитуриент, най-голямата дъщеря има 4-годишно момиченце.Семейството е засадило двор с овошки, фризерът е пълен с риба.
Кои са нашите съвременници, направили добро, спасили човек, проявили жестове на внимание към страдащите – идеята да ги покажем, да разкажем техните истории започна с кампанията “Достойните българи” на вестник “24 часа” през 2003 г. Оттогава до днес повече от 500 българи, а и чужденци станаха носители на високото звание.
В големия отбор на достойните има най-различни хора – ученици и студенти, спортисти, лекари, архитекти, журналисти, многодетни родители, свещеници, политици, банкери, строители, компютърни специалисти, юристи, селски труженици, пенсионери, войници и пожарникари, полицаи и планински спасители, шофьори, машинисти на влак, кондуктори и ватмани.
Общото, което ги обединява, е, че са хора с големи и смели сърца, които не се страхуват да се раздават. Днес ви припомняме историята на една от достойните българи.Майка ми рисуваше квадрати с йод на гърба на баща ми, а като ми каза защо, веднага я помолих да направи и на менЙодът е елемент, който ни помага в процеса на дезинфекция на рани и травми. Ясно е, че в организма н…Jan 6 2019vijti.com

“Не позволявам да ваксинират децата ми, това е причина да не получавам детски надбавки и социални помощи от държавата за многолюдната си фамилия. Трудно ни е, но се оправяме и без тези пари”, това каза пред “24 часа” Цанка Палова.
Тя е майка на 13 желани деца, а вестникът я нареди сред достойните българи на
2010 година, след като на 31 декември същата година Цанка роди в казанлъшката болница близначките Ивана и Николета – 12-о и 13-о поред дете в семейството.
Тогава Цанка живееше със семейството си в село Кънчево, община Казанлък, днес всички са в Гурково. Да се преместят там, ги покани местният бизнесмен Кольо Атанасов, който предостави безвъзмездно на семейството къща с двор.

По документи те вече са собственост на Палови. Току под покрива на къщата се вее българският трибагреник.
От времето на номинацията в кампанията “Достойните българи” изтече много вода. Някогашните бебета вече са първокласнички и в момента учат буквата Г.
С тази буква започват думички като грозде и гости, но с нея се пише и името на техния град – Гурково, учат Ивана и Николета. Трябва бързо да напишат домашните си, защото имат и друга задача – да помогнат на майка си да обелят сварените картофи, с които Цанка ще приготви огретен за цялата многолюдна фамилия. Ще има и супа топчета.
И да сложат дрехите за пране в новата пералня, с която семейството може да се похвали. Това е важно, защото една от темите в първите материали за тях беше, че Палови нямат пералня и майката мечтае за такава помощ, защото ще трябва да перат пелените на бебетата на ръка.

- Advertisement -

Семейството е все така задружно въпреки парадокса, че 13-те деца и родителите им Цанка и Иван нямат обща снимка, на която всички са заедно.

“Ако искаш да ни събереш, трябва да правиш колаж”, предупреждава Цанка. Все някой ще липсва, а и най-големите момчета – Николай, който в края на януари ще стане на 30 г., и 26-годишният Мариян, категорично отказват да участват в подобни масовки.

Най-голямата кака – Елена, вече отлетя от семейното гнездо – омъжи се, след като завърши местната гимназия, и сама вече е майка на 4-годишно момиченце, което носи нейното име – Елена. Живее наблизо, съпругът е от града. Нарича се Иван и заедно с бащата на Елена, също Иван, работели в една и съща строителна бригада, оттам и младите се запознали.

Останалите 10 деца все още са ученици – всички в Гурково.

“Много често ме изпитват дали зная имената на всичките си братя и сестри, а след това – и кой в кой клас е”, признава 11-класникът Димо, който е решил сам да удължи коледната си ваканция.

“След батковците Николай и Мариян и кака Елена, на 23 г., идва 18-годишният Христо, който тази година ще бъде абитуриент и желае да продължи нагоре с образованието си. После съм аз, след мен са 15-годишният Петьо и 13-годишният Георги”, изброява Димо.

След това идва ред на 12-годишните близнаци Димитър и Надежда, които учат в VI клас, 11-годишната Мария е в V, Александра, на 10 г., е в III клас. Накрая са близначките Ивана и Николета, първокласничките. Тях майка им не ги пуска на занималня, защото там се разсейвали, и затова си готвят уроците вкъщи.

За тях като най-малки Дядо Коледа бил щедър – донесъл лакомства, ботушки, флумастери, моливи. По-големите, както много техни връстници, не се отделят от компютрите, а на 12-годишния Димитър му дай само да рита топка.

Тъкмо заради Димитър Цанка не позволява да правят на децата ваксини, досега никое от тях не е вкусвало и антибиотик.

“Има и по-прости, бабешки лекарства”, е философията на майката. За Димитър разказва, че когато бил на 9 месеца, му направили поредната ваксина, след което го пипнала жестока магарешка кашлица. “Тогава се чудехме дали ще оживее.”

След това имал проблеми с бъбреците и през 2016 г. почти цяла година изкарали в детската урология на “Пирогов” – момчето трябвало да претърпи и операция заради камък.

“Не зная дали бъбречните му проблеми дойдоха оттам, но кашлицата беше от ваксината, нямаше от какво друго да е”, убедена е Цанка. И е категорична, че не поради някакви религиозни причини е срещу ваксините и антибиотиците.

Лишено от детски надбавки и социални помощи, семейство Палови разчита на собствените си сили. Разбира се, майката, която по професия е счетоводител, няма как да работи с 10 по-малки деца край себе си, за които трябва да се грижи. Бащата Иван е строител, батковците Николай и Мариян работят в местна бригада, която добива и обработва дървесина – Николай е секач на дървета, Мариян е на банциг. Заради отличен успех абитуриентът Христо получава стипендия от училището си, стипендия, но по-скоро социална получава и Димо.

“Нямаме други приходи, но гледаме от нищо да не лишаваме децата си. Засадихме двора си в Кънчево с овошки, вече брахме от тях и първите плодове”, доволна е Цанка. Доскоро там живеела майка Мария, но след нейната смърт къщата опустяла. Палови обаче намират начин всеки месец да я посещават и да работят двора си там.

Резервната им храна е рибата, която татко Иван и момчетата ловят из планинските реки наоколо. Ако не е на работа и времето е хубаво, Иван грабвал въдицата.

“Фризерът е пълен с риба”, доверява една от близначките.

Преди няколко години към Палови медийният интерес бе голям, а Цанка пази на видно място и досега грамотата си за достойна българка, връчена от “24 часа”. Но постепенно семейството с 13-те деца престава да буди медиен интерес. Секнали и помощите, които преди време често им изпращали познати и непознати с добри сърца.

Цанка приема това за нормално. И разказва: “Последното, което ми предложиха от една от големите телевизии, бе да участвам в тяхно риалити. Отказах, не можех да причиня това на децата си дори и срещу някакъв хонорар.”Много малко от нас знаят, че майката на Апостола на свободата Гина Кунчева напуска този свят, като се самоубиваКъсата българска памет сочи, че около 10 януари 1878 г. Гина Кунчева – майката на Апостола на българ…Jan 7 2019vijti.com

Източник: 24 часа

Facebook коментари

Последни новини

Най-голямата грешка, която всички допускат на Черешова задушница – ето какво НИКОГА не се прави с черешите:

Предстои една от „големите“ задушници тази година – Черешова задушница отбелязваме на 3 юни през 2023 година. До празника...

Ще повярвате ли коя е била тази красива дама? Днес е една от най-известните българки у нас (СНИМКИ)

Една от най-скандалните представителки на поп фолк-жанра, русото изкушение Андреа не крие, че има доста корекции по себе си. Отделно постоянно я критикуват, че...

Йосиф Сърчаджиев очаква повикване от Алекс: Може и да я гледам, ако ме покани / СНИМКИ

Знам, че една от основните фигури в постановката съм аз, казва бащата на актрисата. Актьорът Йосиф Сърчаджиев е готов да отиде и да гледа моноспектакъла...

Заснеха финала на „Опасно изкушение“, а накрая Йълдъз се събра с (СНИМКИ от последния епизод)

Вчера (27 май) бе заснета последната сцена от определения за най-обсъждан и скандален сериал в Турция – „Опасно изкушение“. След удрянето на последната клапа целият...

Шеввал Сам от „Опасно изкушение“ за Таро Емир: „Надявах се синът ми да“

Тарък Емир Текин тръгна по стъпките на майка си. Таро Емир, който привлече вниманието с образа на Селчук в сериала „Мрежа от лъжи“, започва да...

Още интересни публикации

Facebook коментари