понеделник, февруари 6, 2023

Цанка е горда майка на цели 13 деца, като 10 от тях отглежда без помощи

Най-четени

Най-сочният сладкиш в света, готов за 5 минути! Евтин, лесен и чудесен:

Този сиропиран сладкиш ще ви върне в детството. Сместа е готова за 5 минути и си заслужава направата. Приготвя се...

Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Една от най-обичаните родни актриси Гинка Станчева е починала, съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във...

Мислех си, че мога да правя баница, докато не опитах тази на комшийката – толкова е разкошна, че я изяждаш първо с очи! (ВИДЕО)

Какво толкова различно може да има в една рецепта за баница? Това си мислят повечето от нас, които я...

Оригиналната рецепта за шкембе чорба от баба на село – класика в жанра:

За шкембе чорбата мненията са само две - едните я превъзнасят като най-голямата вкусотия сред супите, а другите напълно...

Вечеря в кори за баница – хем засищаща, хем лесна, хем евтина! Навиваш, печеш и заливаш:

Това е вид баница с готови кори , но е много засищаща и вкусна, затова се приготвя като основно...

Най-малките – близначки – са първокласнички, едно от момчетата ще е абитуриент, най-голямата дъщеря има 4-годишно момиченце.Семейството е засадило двор с овошки, фризерът е пълен с риба.
Кои са нашите съвременници, направили добро, спасили човек, проявили жестове на внимание към страдащите – идеята да ги покажем, да разкажем техните истории започна с кампанията “Достойните българи” на вестник “24 часа” през 2003 г. Оттогава до днес повече от 500 българи, а и чужденци станаха носители на високото звание.
В големия отбор на достойните има най-различни хора – ученици и студенти, спортисти, лекари, архитекти, журналисти, многодетни родители, свещеници, политици, банкери, строители, компютърни специалисти, юристи, селски труженици, пенсионери, войници и пожарникари, полицаи и планински спасители, шофьори, машинисти на влак, кондуктори и ватмани.
Общото, което ги обединява, е, че са хора с големи и смели сърца, които не се страхуват да се раздават. Днес ви припомняме историята на една от достойните българи.Майка ми рисуваше квадрати с йод на гърба на баща ми, а като ми каза защо, веднага я помолих да направи и на менЙодът е елемент, който ни помага в процеса на дезинфекция на рани и травми. Ясно е, че в организма н…Jan 6 2019vijti.com

“Не позволявам да ваксинират децата ми, това е причина да не получавам детски надбавки и социални помощи от държавата за многолюдната си фамилия. Трудно ни е, но се оправяме и без тези пари”, това каза пред “24 часа” Цанка Палова.
Тя е майка на 13 желани деца, а вестникът я нареди сред достойните българи на
2010 година, след като на 31 декември същата година Цанка роди в казанлъшката болница близначките Ивана и Николета – 12-о и 13-о поред дете в семейството.
Тогава Цанка живееше със семейството си в село Кънчево, община Казанлък, днес всички са в Гурково. Да се преместят там, ги покани местният бизнесмен Кольо Атанасов, който предостави безвъзмездно на семейството къща с двор.

По документи те вече са собственост на Палови. Току под покрива на къщата се вее българският трибагреник.
От времето на номинацията в кампанията “Достойните българи” изтече много вода. Някогашните бебета вече са първокласнички и в момента учат буквата Г.
С тази буква започват думички като грозде и гости, но с нея се пише и името на техния град – Гурково, учат Ивана и Николета. Трябва бързо да напишат домашните си, защото имат и друга задача – да помогнат на майка си да обелят сварените картофи, с които Цанка ще приготви огретен за цялата многолюдна фамилия. Ще има и супа топчета.
И да сложат дрехите за пране в новата пералня, с която семейството може да се похвали. Това е важно, защото една от темите в първите материали за тях беше, че Палови нямат пералня и майката мечтае за такава помощ, защото ще трябва да перат пелените на бебетата на ръка.

- Advertisement -

Семейството е все така задружно въпреки парадокса, че 13-те деца и родителите им Цанка и Иван нямат обща снимка, на която всички са заедно.

“Ако искаш да ни събереш, трябва да правиш колаж”, предупреждава Цанка. Все някой ще липсва, а и най-големите момчета – Николай, който в края на януари ще стане на 30 г., и 26-годишният Мариян, категорично отказват да участват в подобни масовки.

Най-голямата кака – Елена, вече отлетя от семейното гнездо – омъжи се, след като завърши местната гимназия, и сама вече е майка на 4-годишно момиченце, което носи нейното име – Елена. Живее наблизо, съпругът е от града. Нарича се Иван и заедно с бащата на Елена, също Иван, работели в една и съща строителна бригада, оттам и младите се запознали.

Останалите 10 деца все още са ученици – всички в Гурково.

“Много често ме изпитват дали зная имената на всичките си братя и сестри, а след това – и кой в кой клас е”, признава 11-класникът Димо, който е решил сам да удължи коледната си ваканция.

“След батковците Николай и Мариян и кака Елена, на 23 г., идва 18-годишният Христо, който тази година ще бъде абитуриент и желае да продължи нагоре с образованието си. После съм аз, след мен са 15-годишният Петьо и 13-годишният Георги”, изброява Димо.

След това идва ред на 12-годишните близнаци Димитър и Надежда, които учат в VI клас, 11-годишната Мария е в V, Александра, на 10 г., е в III клас. Накрая са близначките Ивана и Николета, първокласничките. Тях майка им не ги пуска на занималня, защото там се разсейвали, и затова си готвят уроците вкъщи.

За тях като най-малки Дядо Коледа бил щедър – донесъл лакомства, ботушки, флумастери, моливи. По-големите, както много техни връстници, не се отделят от компютрите, а на 12-годишния Димитър му дай само да рита топка.

Тъкмо заради Димитър Цанка не позволява да правят на децата ваксини, досега никое от тях не е вкусвало и антибиотик.

“Има и по-прости, бабешки лекарства”, е философията на майката. За Димитър разказва, че когато бил на 9 месеца, му направили поредната ваксина, след което го пипнала жестока магарешка кашлица. “Тогава се чудехме дали ще оживее.”

След това имал проблеми с бъбреците и през 2016 г. почти цяла година изкарали в детската урология на “Пирогов” – момчето трябвало да претърпи и операция заради камък.

“Не зная дали бъбречните му проблеми дойдоха оттам, но кашлицата беше от ваксината, нямаше от какво друго да е”, убедена е Цанка. И е категорична, че не поради някакви религиозни причини е срещу ваксините и антибиотиците.

Лишено от детски надбавки и социални помощи, семейство Палови разчита на собствените си сили. Разбира се, майката, която по професия е счетоводител, няма как да работи с 10 по-малки деца край себе си, за които трябва да се грижи. Бащата Иван е строител, батковците Николай и Мариян работят в местна бригада, която добива и обработва дървесина – Николай е секач на дървета, Мариян е на банциг. Заради отличен успех абитуриентът Христо получава стипендия от училището си, стипендия, но по-скоро социална получава и Димо.

“Нямаме други приходи, но гледаме от нищо да не лишаваме децата си. Засадихме двора си в Кънчево с овошки, вече брахме от тях и първите плодове”, доволна е Цанка. Доскоро там живеела майка Мария, но след нейната смърт къщата опустяла. Палови обаче намират начин всеки месец да я посещават и да работят двора си там.

Резервната им храна е рибата, която татко Иван и момчетата ловят из планинските реки наоколо. Ако не е на работа и времето е хубаво, Иван грабвал въдицата.

“Фризерът е пълен с риба”, доверява една от близначките.

Преди няколко години към Палови медийният интерес бе голям, а Цанка пази на видно място и досега грамотата си за достойна българка, връчена от “24 часа”. Но постепенно семейството с 13-те деца престава да буди медиен интерес. Секнали и помощите, които преди време често им изпращали познати и непознати с добри сърца.

Цанка приема това за нормално. И разказва: “Последното, което ми предложиха от една от големите телевизии, бе да участвам в тяхно риалити. Отказах, не можех да причиня това на децата си дори и срещу някакъв хонорар.”Много малко от нас знаят, че майката на Апостола на свободата Гина Кунчева напуска този свят, като се самоубиваКъсата българска памет сочи, че около 10 януари 1878 г. Гина Кунчева – майката на Апостола на българ…Jan 7 2019vijti.com

Източник: 24 часа

Facebook коментари

Последни новини

Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Една от най-обичаните родни актриси Гинка Станчева е починала, съобщиха от Съюза на артистите в България с пост във...

Оригиналната рецепта за шкембе чорба от баба на село – класика в жанра:

За шкембе чорбата мненията са само две - едните я превъзнасят като най-голямата вкусотия сред супите, а другите напълно я отричат. Ние обаче знаем,...

Най-сочният сладкиш в света, готов за 5 минути! Евтин, лесен и чудесен:

Този сиропиран сладкиш ще ви върне в детството. Сместа е готова за 5 минути и си заслужава направата. Приготвя се бързо и просто, а съставките...

Този кадифен ябълков сладкиш винаги ми оправя настроението: Прави се бързо и лесно и има фантастичен вкус

Този сладкиш идва при нас от италианката Дебора, която обожава да меси и приготвя най-различни вкусотии от тесто. Това, което отличава нейните сладкиши от останалите,...

Вечеря в кори за баница – хем засищаща, хем лесна, хем евтина! Навиваш, печеш и заливаш:

Това е вид баница с готови кори , но е много засищаща и вкусна, затова се приготвя като основно ястие или като гарнитура. У нас...

Още интересни публикации

Facebook коментари