понеделник, юли 26, 2021

Харвард: Вирусът ще остане до 2024 година

Най-четени

Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус. В страните по света и в частност в Съединените щати може да се наложи да се въвеждат многократни периоди на мерки за социално дистанциране като тези, приети по време на избухването на коронавируса, които ще продължат до 2022 г.

Книга, издадена през 1981 година предсказва абсолютно точно коронавируса, както и как ще протече и откъде идва-Снимка Наскоро беше публикувана статия за това как книга, наречена „Очите на мрака“, разказва за китайска…Apr 14 2020vijti.com

Това твърдят изследователи от Харвардската школа по обществено здраве. Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус, казват те, цитирани от БГНЕС.

Изследването идва на фона на повече от 2 200 починали в САЩ във вторник, което е рекорд, особено в момент, когато страната обсъжда как да стартира икономиката си. Общият брой на смъртните случаи от вируса в САЩ възлиза на над 28 300 към вторник.

“Може да се наложи периодично дистанциране до 2022 г., освен ако капацитетът на спешната грижа не се увеличи значително или не се назначи лечение или ваксина”, твърдят изследователите от Харвард в изследване, публикувано в Сайънс.

Компютърна симулация на екипа от Харвард предполага, че COVID-19 ще стане сезонен, като тясно свързаните коронавируси, които причиняват обикновена настинка, с по-високи скорости на предаване през по-студените месеци. Но има много неизвестни, включително нивото на имунитет, придобито от предишна инфекция и колко дълго трае то, казаха авторите.

„Установихме, че еднократните мерки за социално дистанциране вероятно са недостатъчни за справяне със SARS-CoV-2“, казва водещият автор на изследването Стивън Кислър пред репортери.

„Това, което изглежда е необходимо при липса на други видове лечение, е периодично социално дистанциране, добави той.

Продължителността и интензивността на блокирането могат да бъдат облекчени, когато леченията и ваксините станат достъпни. Но при тяхно отсъствие дистанцията би позволила на болниците да увеличат капацитета за критични грижи, за да се справят със скока в случаите, които биха възникнали при облекчаване на мерките.

„Периодите на по-голямо разпространение на вируса при отпускане на мерките ще позволят ускорено придобиване на стаден имунитет“, каза съавторът Марк Липшич.

Давайки примери с Южна Корея и Сингапур, изследователите твърдят, че ефективното дистанциране може да намали напрежението върху системите за здравеопазване и да даде възможност за проследяване на контакти и на карантина.

Авторите признават, че продължителното дистанциране най-вероятно би имало дълбоки отрицателни икономически, социални и образователни последици. И обратното, прекаленото социално дистанциране без отдих може да бъде лошо. Според един от моделираните сценарии „социалното дистанциране е толкова ефективно, че практически не се изгражда имунитет сред населението“, се казва в документа, следователно необходим е периодичен подход.

Авторите признават, че основен недостатък на техния модел е колко малко в момента знаем за това колко силен е имунитетът на заразено лице и колко дълго трае.

Проучването добавя, че дори в случай на “очевидно елиминиране”, наблюдението върху SARS-CoV-2 не трябва да спира да се поддържа, тъй като е възможно повторно избухване на зараза чак до 2024 година.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че „със сигурност“ инфекциите все още не са достигнали своя пик. Над 2 милиона души в световен мащаб са заразени, а над 124 000 са починали при най-сериозната пандемия от век.

Епицентърът се е изместил от Китай, където вирусът се появи през декември, към САЩ, който сега регистрира най-много смъртни случаи.

„Вирусът е тук, за да остане“

В момента най-добрите предположения, основани на тясно свързани коронавируси, са, че той ще създаде някакъв имунитет за около година. Може да има и смесен защитен имунитет срещу COVID-19, ако човек е заразен от обикновен бетакоронавирус, причиняващ настинка.

Едно нещо обаче е почти сигурно: Вирусът е тук, за да остане, твърди екипът. Той заяви, че е много малко вероятно имунитетът да бъде достатъчно силен и да продължи достатъчно дълго, така че COVID-19 да изчезне след първоначалната вълна, както беше в случая с избухването на SARS през 2002-2003 г.

Тестовете за антитела, които току-що са влезли на пазара и изследват дали човек е бил инфектиран по-рано, ще бъдат от решаващо значение при отговорите на тези жизненоважни въпроси за имунитета, казват учените, и ваксината остава най-доброто оръжие.

Външни експерти похвалиха проучването, но и подчертаха колко много неизвестни остават.

“Това е отлично проучване, което използва математически модели, за да изследва динамиката на COVID-19 за период от няколко години, за разлика от публикуваните по-рано проучвания, които се фокусират върху следващите седмици или месеци”, казва Марк Уулхаус, епидемиолог по инфекциозни заболявания в университета в Единбург.

“Важно е да се признае, че това е модел; той е в съответствие с настоящите данни, но въпреки това се основава на поредица от предположения – например за придобития имунитет – които тепърва ще бъдат потвърдени.”

Известен пловдивски адвокат: Защо не се каже ясно, че 90% от болните с коронавирус у нас са роми?Поставянето на допълнителни ограничителни мерки на столичните етнически махали „Факултета“ и „Филипо…Apr 16 2020vijti.com

Източник:дунавмост
Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари