неделя, октомври 1, 2023

Фелдшерката, която помогна за раждането на близначета в линейка: второто не успя да изплаче и трябваше да го реанимирам

Най-четени

22-годишната родилка не знаела, че чака две бебета.
Илияна Петрова помогнала за раждането на общо 5 деца по време на дежурствата си – едното дошло на бял свят в асансьора на болницата.
Фелдшерка от Бърза помощ в Стражица изроди две бебета в линейка на път за болницата в Горна Оряховица в сряда вечерта. Случаят с появата на близнаци в такива условия е първият у нас, но за 51-годишната Илияна Петрова е почти нещо нормално.
От началото на 2018 г. по време на дежурство тя е помогнала в раждането на общо 5 деца. Всички са живи и здрави. Освен в линейката е израждала жени в асансьор и в домове.След 8 мъчителни години на огромна мъка от загубата на дете, в живота на Надя и Тодор се случи най-добротоСлед 8 дълги години на надежда, отчаяние и огромна мъка от загубата на дете, 47-годишната Надя Курте…Oct 18 2018vijti.com

Необичайното в случая от сряда вечерта било, че 22-годишната родилка, която вече има 3-годишно дете, не знаела, че всъщност чака близнаци. Илияна пък, която от 12 години е на работа във филиала на Бърза помощ в Стражица, дошла по-рано за нощна смяна.
“Получихме сигнал от диспечера в 18,22 ч. Отидохме веднага, а бременната чакаше отвън”, разказва фелдшерката.

Първоначалната информация била за контракции на 15 минути и нищо не предвещавало, че раждането ще започне толкова бързо. Настанила жената на седалката зад шофьора, защото там най-малко друса при движението с висока скорост.
“По време на пътуването тя каза, че има напъни. Настаних я на носилката и раждането протече много бързо. Жената, казва се Калина, бе много притеснена, защото терминът й за раждане бе на 8 декември. Каза ми: “Рано ми е!”

- Advertisement -

След като бебето се роди, видях, че е сравнително малко – около 2 кг, но като ми каза кога е терминът, приех за нормално бебето да е мъничко.
Всичко бе нормално, изплака, клампирах пъпна връв, срязах, обслужих бебето. Имаме си чанта, в която има всичко необходимо в такива случаи”, разказва Илияна.

Фелдшерката гушнала детето и седнала до родилката. Звъннала на колегата си в диспечерната, за да му каже, че бебето е родено. Това било точно времето, когато се правят смените в болниците и в спешна помощ. Искала да предупреди колегите си в Горна Оряховица да я изчакат.
В този момент жената на носилката казала: “Докторке, аз имам още напъни!” Докато фелдшерката говори с колегата си, жената започнала да ражда второто дете.

“Попитах я: “Ти не знаеш ли, че си бременна с две?”, а тя отговори: “Не, не знам.”
Ставам с детето на ръка хвърлям телефона на седалката, а колегата ми остава на линия. През целия път той е слушал всичко, каквото се е случвало. Много съм му благодарна, защото някак си е бил с мен в този момент, не съм била сама”, казва Илияна.

А ситуацията наистина била критична. Второто бебе се родило синьо, с цианоза, не изплакало. Имало нужда от реанимационни действия.

Фелдшерката извикала на шофьора Румен Генов да спре и да поеме първото пеленаче.
Нямало къде да го остави, докато помага на второто новородено.
Всичко се разиграло някъде по пътя преди Горна Оряховица, Илияна дори не е видяла къде точно по 35-километровото трасе се намират.

Линейката спряла и за щастие, зад нея пътували с кола близките на родилката. Илияна веднага извикала бабата.
“Дръж детето, има второ”, изкомандвала и се заела с реанимационните действия.
След няколко минути обдишвания, изтърсване надолу с главата, сърдечен масаж бебето проплакало.

“Няма да забравя изражението на жената срещу мен. Тя бе изумена – първо се зарадва, че има и второ, обаче вижда, че то не плаче. Аз свърших моята работа и удовлетворението беше огромно, когато чух бебешкия писък”, спомня си фелдшерката.

22-годишната майка на близначки е настанена в акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ в Горна Оряховица. Приета е в 20,34 ч от Бърза помощ, като екипът в отделението веднага е извадил плацентата, включени са й системи и в момента тя е в стабилно състояние, информираха от здравното заведение.
Двете момиченца пък са изпратени в неонатологичното отделение във Велико Търново. Бебетата Мелиса и Габриела тежат 1,940 и 2,100 кг. В момента са в кувьози, с инфекция и за тях се грижи целият екип на отделението, казаха от търновската болница.

Фелдшерката разказва, че родилката от линейката първо благодарила, после започнала да се извинява, че й създала много неприятности. След като Илияна предала бебетата и излязла от родилното в Горна Оряховица, пред вратата я посрещнали куп близки на пациентката.

“Единият започна да ми целува ръцете, друг ме прегърна, трети ми падна в краката.

Видях благодарността на хората, защото възрастната жена явно им е разказала какво се е случило в линейката и бяха наясно, че второто дете е живо благодарение на моите действия”, разказва тя.

А това за нея било само началото на една нощна смяна, в която имало още една бременна с главоболие, една нервна криза, работа като работа.

“Едва тази сутрин (в четвъртък – б.а.) осъзнах, че нещата можеха да се развият и кофти”, признава Илияна.

Пет пъти от началото на тази година ѝ се случва да акушира в екстремни ситуации. В единия от случаите успели да стигнат до болницата в Горна Оряховица, но раждането започнало в болничния асансьор към родилното. Майка и фелдшерка се справили там – на пода. При друго дежурство тръгнали на подаден сигнал, но бебето дошло на бял свят, преди да успеят да качат жената в линейката.

“На нея обаче това ѝ беше 9-о дете и мина без проблем вкъщи. На всички колеги се е случвало, това е част от дейността ни, ражданията са с код “червено” в спешната медицина. Просто на мен по-често.

Тази година от баницата ми се падна бебе и ето”, усмихва се фелдшерката акушерка. Тя казва, че си харесва работата и удовлетворението да изродиш бебе е голямо.

Вече не помни на колко точно деца е помогнала да дойдат на бял свят през цялата си практика. “Имам две семейства, на които и двете им деца съм израждала, а на едното съм кръстница”, казва Илияна.

1 линейка и 12 души медицински персонал се грижат за хората от Стражица и 22 населени места. Пред територията на общината обаче минават главният път София-Варна и трасето за Разград. Често в спешния център търсят помощ хора от всички краища на страната, а при тежки катастрофи спешните медици от Стражица винаги са първи на мястото.

“Имам 16 години в армията, аз мога да се справя с тези неща”, казва фелдшерката, която преди била началник на медицинска служба във военно поделение в града. Калена е в стрелби, наряди, занятия. Не се плаши и от агресията на пациенти срещу медици.

“Тази агресия е породена от хората. Когато отида на адрес и ме посрещат настъпателно, ако отвърна по същия начин, той няма как да спре. Ако въпреки всичко опиташ да успокоиш обстановката, веднага се обръща страната на медала”, обяснява подхода си Илияна Петрова.

В. “24 часа” номинира Илияна Петрова в инициативата си “Достойните българи на годината”.Познахте ли я? На 65 години е, а все се снима по бански и все още събира мъжките погледи (СНИМКИ)Актрисата Джейн Сиймор се прочу с изпълнението си на главната роля в култовия сериал „д-р Куин „Лечи…Oct 8 2018vijti.com

Източник: 24 часа

Facebook коментари

Последни новини

Почина най-богатият български лекар д-р Методи Янков

Почина най-богатият български лекар, болничен мениджър и общественик д-р Методи Янков, специалист с над 40-годишен управленски опит в здравеопазването....

Нежната водеща в bTV Виктория Готева се омъжи за Евгени Димитров – Маестрото от “Ку-Ку Бенд”

Чаровната водеща на bTV Новините Виктория Готева и емблематичният пианист и ръководител на “Ку-Ку Бенд” Евгени Димитров – Маестрото, предприеха една от най-важните стъпки...

Фалшиви шницели от тиквички – излапаха ги, без да разберат, че не са от месо!

По рецепта на Александра ще приготвим тези вкусни фалшиви шницели от тиквички , които можете да сервирате като предястие или обяд. Те са пълнени със...

Професор по медицина обясни защо жените имат целулит и защо наддават на тегло – има решение, което може да не ви хареса

Уважаваният белградски професор по медицинска физиология д-р Деян Чубрило , като гост на сутрешен блок, разкри много тайни за функционирането на нашия организъм, но...

Баща й се отказал от нея и я оставил в детски дом. След години тя се върнала там с мисия

До шестгодишна възраст  Ани расте в обикновено семейство с майка си и баща си. Но внезапно целият й живот се обърква. Един ден леля...

Още интересни публикации

Facebook коментари