понеделник, юли 26, 2021

Успяхме! Вече произвеждаме лекарство срещу COVID-19

Най-четени

Днес в България се произведе лекарство срещу COVID-19. Със съдействието на премиера Бойко Борисов България е получила от Китай 25 килограма субстанция за производство на Хлороквин фосфат и то вече се прави в държавното дружество Бул Био.

Първите 250 опаковки са произведени днес при визитата на Борисов, пише „Труд“. Бул Био е дружество към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и е 100 процента държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.

СЗО даде Швеция за пример: Швеция е моделът за нормален живот и справяне с коронавирусаСветовната здравна организация похвали Швеция като „модел“ за борба с коронавируса в момент, когато …Apr 30 2020vijti.com

Директорът на дружеството д-р Румен Кофинов благодари за помощта на министър-председателя и посочи, че Бул Био притежава европейски сертификат за добра производствена практика и лиценз от СЗО.

Обемите, в които се разфасова и опакова лекарството Хлороквин фосфат, са съобразени с терапевтичната доза за прилагане при пациенти с коронавирус, а Бул Био ще го произвежда в собствената си база. Първите дози от Хролоквин фосфат ще стигнат за 2500 пациенти за пълен курс на лечение от 14 дни в болнични условия.

От Бул Био представиха на премиера Борисов и три инвестиционни проекта за борбата с инфекциозните заболявания. Първият касае е нова производствена линия на БЦЖ ваксина, за която дружеството притежава лиценз и така капацитетът за производство на ваксината ще се увеличи двойно и може да достигне до 4 млн. ваксини.

Вторият проект е за разширяване производството и обновяване на апаратурата за човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Специалистите в дружеството там използват с техника от 70-те години на миналия век и обновяването на базата е водещо за работата им.

От Бул Био посочиха, че става дума за компенсация при загуба на кръв или да се вкара в организма набор от т. нар. антитела, които да помогнат на пациентите да се справят с дадена инфекция.

Както е известно, лечението на COVID-19 с прилагане на кръвна плазма от вече излекувани пациенти се прилага като метод в редица болници в Китай и Европа. Въпросните имуноглобулини могат да неутрализират вируса при неговото проникване в организма или да влияят на отговора на имунната система срещу заразата.

Според учени от Бул Био, трябва да се натрупа количество донорска кръв от пациенти, преболедували COVID-19, за да имаме достатъчно плазма с антитела. Изчислено е, че за нуждите на България ще са необходими минимум около 3000 оздравели пациенти за т. нар. плазмено лечение.

В Бул Био имат готовност и за възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Производството на хипер-имунни животински серуми от конска плазма е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция, подчерта пред премиера Борисов шефът на Бул Био д-р Румен Кофинов.

От своя страна Борисов посочи, че правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от Бул БИО, защото те ще “спомогнат за това българската държава да бъде още по-подготвена в бъдеще в борбата с инфекциозните заболявания”.

Д-р Антония Първанова: Грипът през януари месец си беше коронавирус Европа започна късно да изследва за това заболяване Мерките, които се взимат за коронавируса, тря…Apr 30 2020vijti.com

Източник:марица

Facebook коментари

Последни новини

Двама политически лидери засечени от СРС-та в престъпна схема

Двама от подслушваните политици, за които ген. Атанас Атанасов пръв алармира преди около две седмици, са с инициали Кр.К....

Николай Витанов изчисли Индекса на Позора. И назова хората, за които е той

"От днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора". Това написа в мрежата математикът Николай Витанов в пост, в който направи анализ...

ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО: Илчовски и Иван Ангелов на купон в Монако

Разследващият сайт Бивол публикува видеото на бизнесмена Светослав Илчовски от съвместното му пътуване с друг бизнесмен - Иван Ангелов, в Монако. Според твърденията кадрите...

Не били компютри, а компоти. Набеденото за бос момче осмя ГЕРБ

Иван Тодоров, младият компютърен специалист, когото ГЕРБ обърка със собственика на фирмата "Сиела Норма" и набеди, че подготвя манипулиране на вота с машини за гласуване заедно...

Чудото се случи: Орхан Мурад вече вижда СНИМКА

Певецът се разтрепери от вълнение, когато лидерът на партията го покани на сцената и му връчи очилата. Съоръжението включва миниатюрна камера, която тежи едва 22...

Още интересни публикации

Facebook коментари